Vožnja

Agresivni izgled, niska silueta i još niže pozicionirana sedišta daju izuzetno sportski šmek, čak bi smo rekli daleko sportskiji nego što ga nude automobili koji svojim nazivima pokušavaju da ukažu na sportske predispozicije. Sportska sedišta nude sjajnu podršku i udobnost, dok je optimalni položaj prilično lako pronaći.

Ukoliko niste pre ulaska u automobil dobili informaciju da je pod haubom poznati Renoov 1,5 litarski dCi agregat – to sigurno nikada ne bi ste pomislili. Odlična zvučna izolacija nakon starta motora čak ne garantuje da je u pitanju dizel agregat, dok nakon pokretanja vozila možete imati utisak da je u pitanju prilično snažniji agregat od 115KS, a dobar deo zasluge za ovaj subjektivni osećaj svakako da ide na račun sedmostepenog Getrag menjača sa duplim kvačilom koji obezbeđuje dramatično brži i uglađeniji rad nego što smo navikli kada ovaj isti agregat Reno upari sa nešto starijom varijantom Getrag menjača sa šest stepeni prenosa.

Međutim, da bi uopšte mogli da pričamo o tome kako izgleda vožnja, treba da kažemo da nam je bilo potrebno dosta vremena da prestanemo da konstantno vrtimo po beskonačnom spisku podešavanja i prikaza koji su raspoloživi u svakom datom momentu. Činjenica da je prikaz informacija u izuzetno visokoj rezoluciji, kao i da MBUX sistem nudi, ovako “od oka”, preko 100 mogućih kombinacija prikaza na oba ekrana, znači da smo tokom nešto kraćeg test perioda veći deo vremena provodili pokušavajući da pronađemo odgovarajuću kombinaciju prikaza informacija kojom bi bili zadovoljni.

Nemamo naviku da se žalimo na dužinu test perioda, ali zbog ovako dugačkog spiska sistema aktivne bezbednosti, kao i još dužim spiskom informacija koje su vam na domak ruke – prosto moramo da kažemo da je prava šteta što nismo imali automobil na bar 10 dana jer stičemo utisak da neke od mogućnosti ili nismo imali prilike da isprobamo ili smo bili previše orijentisani ka nekim novim mogućnostima, dok su druge, koje su bile u drugom planu, ostale nedovoljno isprobane.

U vožnji se A klasa ponaša izuzetno kompetentno i vrlo je teško uputiti neku ozbiljnu kritiku, čak i kada ste svesni da testirani model sa baznim dizel agregatom košta oko 45.000€. Da, 1.5 dCi ipak ne nudi dovoljno snage što se oseti tek kada stignete u opseg brzina koje se koriste na magistralnim pravcima. Gusto “spakovani” menjački odnosi doprinose subjektivno boljim performansama, ali čim se brzine približe trocifrenima koje obično tražimo prilikom brzih preticanja na magistrali, malolitražni dizel agregat naprosto nema dovoljno daha. U gradskoj vrevi gde su brzine dosta niže, ovako motorizovana A klasa je više nego adekvatan izbor jer brzi menjač u kombinaciji sa dizel motorom nudi solidne performanse i vrlo nisku potrošnju koja se kretala oko 6l, mada treba reći da smo tokom testa koristili dosta “tešku desnu nogu” te da je ta brojka u gradskim uslovima sigurno mogla biti i niža, kada se vozi malo disciplinovanije.

Potrošnja na autoputu pri 130 je podjednako niska, čemu dosta doprinosi sedmi stepen prenosa koji pored niske potrošnje utiče i na smanjenje buke jer za postizanje ove brzine motor radi na vrlo niskih 2000 obrtaja uz prosečnu potrošnju od 4,5l što smo mi i u praksi zabeležili. Nešto brži, ali realniji, tempo od 140kmč zahteva tek par dl goriva više, ali je potrošnja i dalje ispod 5l dok vožnja magistralnim putevima, ukoliko ste koliko-toliko razumni u poštovanju propisa, u velikoj većini oko ili ispod 4l.

Prosečna potrošnja na celom testu je iznosila 5,6l, a taj prosek je sa preko 60% gradske vožnje, što potvrđuje brojke koje smo u prethodnom pasusu naveli.

Da smo veoma blizu momenta kada će biti uobičajeno da automobili ne zahtevaju učešće ljudi potvrđuje sve više elektronike koja se nalazi u osnovnom paketu opreme. Automobil agresivno koriguje putanju kretanja, u zavisnosti gde se nalaze ivice kolovoza dok sistem za kontrolu prepreka ispred vozila kontroliše situaciju ispred vozila i ne dozvoljava previše agresivnu vožnju kako van grada, a posebno u gradskim uslovima gde “nabijanje” u branik vozačima ispred vas rezultuje ne samo blinkanjem i pištanjem, već će sistem reagovati i kočenjem.

Sistem za prepoznavanje znakova, uprkos izuzetno modernoj tehnologiji koju je Mercedes ponudio kupcima A klase, ima probleme na koje smo i ranije nailazili kod većine drugih proizvođača (osim Renoa i Nisana, koji bukvalno rade bez greške). Možda ovi sistemi rade sa manje grešaka u zemljama gde je vertikalna signalizacija bolje postavljena, ali kod nas se ne treba u potpunosti pouzdati u ono što vam bord kompjuter pokazuje

Mercedes sa novom A klasom do te mere agresivno „asistira“ u vožnji da smo tokom testa imali priličan broj vrlo neprijatnih situacija gde je neki od sistema ili vrlo agresivno kočio ili pokušavao da skrene automobil, a sve to usled loše ili nepostojeće horizontalne signalizacije.

Primera radi, jedna od kolovoznih traka je u prethodnom periodu bila zatvorena, ali je nakon završetka radova ostala stara horizontalna signalizacija koja govori da se ta traka uskoro uliva u susednu, a što je Mercedes, sasvim opravdano, protumačio kao problematičnu situaciju i vrlo agresivno kočio. Srećom, nije bilo nikoga iza nas, jer bi tom vozaču iznenađenje naglog i ničim izazvanog kočenja sigurno bilo još neprijatnije.

A klasa se u vožnji, ako zanemarimo gomilu elektronike, ponaša vrlo dobro i nudi uudobnu i tihu vožnju, uprkos sportskim predispozicijama u vidu niske karoserije, niskoprofilnih pneumatika i sportskih sedišta. Do toga šta šasija zaista i nudi nismo mogli da dopremo, jer Mercedes ne dozvoljava da se svi sigurnosni sistemi isključe. Čak i kada smo se trudili, namerno vozeći preko limita, sigurnosni sistemi su distribucijom kočione sile vrlo elegantno automobil blago usporavali i vraćali na putanju koju zadaje vozač upravljačem tako da će A klasa od vas napraviti boljeg vozača nego što jeste, a da toga niste ni svesni.

Telemetrija

Čiste brojke lako “demaskiraju” ono što sedmostepeni menjač, vrlo uspešno, maskira nudeći bliže stepene prenosa i samim tim subjektivno bržu vožnju nego što ona zapravo jeste.

No, zanimljivo je da je Mercedes iz novog Getrag menjača i 1.5 dCi motora izvukao primetno bolje performanse nego što ih Reno nudi nešto lakšoj Megan karoseriji. Iako su mehaničke komponente stigle izvan Mercedes proizvodnih pogona, jasno je da je uloženo dosta truda da se one što bolje uklope, kao i da se iz njih izvuče maksimum.

Telemetrija
Testirani modelMercedes A180d
Datum merenja28.8.2018
Vremenski uslovi pri testu20C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaHankook Ventus S1 Evo 225/45/18
Ubrzanje
0-60kmč4.70s
0-100kmč10.60s
0-150kmč24.60s
400m (vreme/izlazna brzina)17.50s / 129.30kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)31.90s / 165.20kmč
Međuubrzanje
60-90kmč4.00s
80-120kmč7.90s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)1.60s / 13.60m
100-0kmč (vreme/kočioni put)2.70s / 37.80m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Kočioni put je prilično kratak, ali smo to od Mercedesa i očekivali.

Zaključak

Situacija na tržištu je vrlo dobro definisana tako da modeli koji se kvalifikuju kao premijum to vrlo jasno pokazuju kroz cenu. Iako osnovna cena A klase u A180d izvedbi iznosi 27.180€, automobil koji nam je bio na testu je imao daleko višu cenu od skoro 42.000€. Treba reći da je uvođenje novih benzinskih modela ulaznu cenu za A klasu spustilo na 22.800€, što znači da uz malo manje luksuziranja A klasa može koštati ispod 30.000€.

Specifikacije: Mercedes A180d Sport
Tip motoraČetvorocilindrični komon rejl turbo dizel
Radna zapremina1461ccm
Tip menjačaSedmostepeni automatski sa duplim kvačilom
Maksimalna [email protected]116KS (85 kW) pri 4000 obrtaja
Maksimalna [email protected]260 Nm od 1750do 2500 obrtaja
Fabrički deklarisane performanse
Maksimalna brzina202 km/čas
Ubrzanje 0-100km/čas10.5 s
Prosečna potrošnja (grad)4.5 l/100km
Prosečna potrošnja (autoput)3.9 l/100km
Prosečna potrošnja (mešovito)4.1 l/100km
Dimenzije vozila
Težina1445 kg
Dužina4419 mm
Širina1796 mm
Visina1440 mm
Međuosovinsko rastojanje2729 mm
Zapremina prtljažnika370 l
Zapremina prtljažnika (+ zadnja sedišta)1210 l
Zapremina rezervoara43 l
KlirensNije deklarisan
Cene baznog i testiranog modela
Naziv baznog modelaA180d
Cena baznog modela27180 EUR
Naziv testiranog modelaA180d AMG
Cena testiranog modela41964 EUR
Godina pojavljivanja modela2018

Na žalost, srpska putna infrastruktura nije idealan teren za vozila koja u ovoj meri pokušavaju da kontrolišu proces vožnje, tako da se postavlja pitanje koliko zapravo koristi domaći vozač može imati od sistema koji naprosto ne može da se snađe na našim putevima.

U poređenju sa premijum nemačkom konkurencijom iz segmenta, A klasa trenutno vodi – posebno ukoliko tražite najmodernijiu raspoloživu tehnologiju i ekrane velikih dijagonala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here