Mercedes A Class – uvodni trening

0
910
NAS SPONZOR

Klasa manjih automobila za Mercedes nikada ranije nije bila mesto gde će se demonstrirati nove tehnologije. Nova A klasa menja dosadašnje pravilo.

Tradicionalno je S klasa uvek bila prva koja dobija najnovija tehnološka rešenja, da bi se to kasnije spuštalo na ostale modele. Ovoga puta, Mercedes je neke važne novitete bukvalno čuvao za A klasu. Kako bi se novinari bolje upoznali sa ovim novim mogućnostima A klase, Mercedes je organizovao prezentaciju u svom trening centru u Krnješevcima, a glavne novitete je predstavio Dejan Ognjanović, koji je novinarima već poznat sa (sada već tradicionalnih) Mercedes treninga.

Očigledno da je A klasa postala veoma bitna za ovog proizvođača i da je to daleko od situacije u momentu kada se pojavila prva verzija ovog modela.

Stiglo se do četvrte generacije A klase, koja se sada veća i „namrštenija“ u odnosu na prethodnika, pored svih novih IT elemenata koje uvodi. W177 u odnosu na W176 (kodne oznake za novu i prošlu generaciju A klase) ima za 30 mm veće međuosovinsko rastojanje  i veću dužinu za 120 mm. Širina i visina su takođe povećane (16 i 7 mm), što daje mogućnost da nova A klasa ponudi više prostora u kabini. Interesantno, retrovizori su nešto manji kod novog modela pa je širina sa retrovizorima manja za 30mm. Ovo je verovatno napravljeno zbog aero optimizacija, kako bi nova A klasa imala koeficijent otpora vazduha od 0,25 (0,27 kod W176).

Naravno, tu je i dosta dizajnerskih detalja koji čine da W177 izgleda dosta drugačije. Prednja svetla su manja, sa „oštrijim“ dizajnom koji treba da naglasi „sport“ izgled kojem svi proizvođači toliko teže. Ista situacija i sa prednjom maskom, zadnjim farovima, linijama na boku i tako dalje. LED osvetljenje se podrazumeva, sa tim da će u osnovnom paketu opreme samo pozicije i dnevna svetla biti LED, dok za ostalo treba doplatiti. Kada su prisutna kompletna LED svetla, nova A klasa ima istu funkciju kao i kod S klase, sa pažnjom da se ostali učesnici u saobraćaju ne zaslepljuju. Ipak, kod A klase je smanjen broj LED ćelija na 18 pa je nivo usmeravanja svetla ograničeniji.

Iako W177 spolja izgleda još bolje i atraktivnije, pravi noviteti se nalaze u kabini. Mercedes je odlučio sa A klasom debituje potpuno novi MBUX sistem. Ova skraćenica znači „Mercedes-Benz User Experience“, a ovo objedinjuje novi sistem kontroler svih mogućih stvari u automobilu sa interakcijom kroz ekrane koji dominiraju kabinom. Kažemo ekrane, jer u maksimalnoj verziji A klasa ima dva ekrana od 10,25 inča. Jedan umesto klasične instrument table i jedan na standardnom infotaiment mestu. Ekrani su postavljeni tako da gotovo deluju kao jedna celina, što definitivno veoma lepo izgleda. Ipak, u ovakvoj postavci postoji i jedna mala mana, a odnosi se na činjenicu da volan blokira pogled na skroz levi deo infotaiment ekrana.

MBUX podrazumeva i potpuno novi način kontrole, jer ne postoji više kontroler ispod menjača na centralnoj konzoli. Ovo je sada menja „touch pad“, zajedno sa još dva koji se nalaze na volanu. Glavni „touch pad“ funkcioniše kao ekran osetljiv na dodir, pa se potezima prsta radi navigacija kroz menije na infotaiment ekranu. Za kontrolu prikaza na „instrument tabla“ ekranu, je levi pad na volanu, dok se desni koristi opet za kontrolu infotaiment sistema (menjane stanica, telefon i tako dalje). Princip je isti, pa se pokretima prsta u bilo koju od četiri strane vrši izbor i navigacije kroz menije. Tako se potpuno može menjati izgled „instrument table“ i odlučiti šta će biti prikazano. Konfigurabilnsot je maksimalna, pa će bilo koji vozač moći da prilagodi izgled i količinu informacija svom ukusu. Na kraju, tu je mogućnost presetovanog „svedenog“ moda koji će sa ekrana ukloniti svu kamaru informacija i prikazati samo ono stvarno najbitnije. Iako ovo sve zvučni komplikovano, a uputstvo za automobil koje ima čak 600 strana pojačava taj utisak, u praksi je to malo drugačije. 

Ceo sistem je veoma intiutivan i maksimalno podseća na korisnički interfejs sa mobilnih telefona, pa navikavanje na MBUX ne bi trebalo da traje dugo. Nama je realno trebalo nekih pet minuta da „provalimo“ šta se tu događa i čemu služi, pa posle u vožnji nije bilo problema da se to sve kontroliše. Kritično, kontrole klima uređaja su poverene starom dobrom rešenju – posebnim tasterima ispod ekrana, tako da i tu nema problema.

Za dodatnu presonalizaciju, tu je mogućnosti i promene abijentalnog osvetljenja u čak 64 boje, što je na neki način vizuelni pokazuje koliko je tehnologije integrisano u novu A klasu. Ovde se podrazumevaju i razni bezbednosti sistemi, od kojih će neki biti obavezni po EU standardnu od 2020. godine. Active Brake Assist, Distronic Assist, Trafic Sign Assist, PreSafe Plus  i sve ostale asistencije, stvarno ima mnogo toga i A klasa deluje kao Nikola Jokic kada su u pitanju asistencije. Sa ovim sistemima, A klasa prvi put ima mogućnost poluautonomne vožnje u određenim uslovima. Ipak, o ovim detaljima ćemo se baviti kada A klasa bude došla na red za NK test. 

Sa svim pričama o IT i srodnim tehnologijama, motori su nekako skliznuli u treći plan, pa se u njima pričalo tek na kraju prezentacije. Glavnu ponudu čine benzinski motori sa četiri cilindra, zapremine 1,3 (M282) i 2,0 (M260). Manji motor će biti dostupan u tri varijante snage: 110, 136 i i čak 165 KS. Dvolitarski benzinac ima tri varijante: 190 i 225 KS, uz posebnu verziju od 305 KS koja će ići u A35 AMG model. Naravno, biće tu kasnije i A45 AMG modela, ali će o tome biti detalja tek kasnije. Kao posledica sve žeščih pravila emisija, Mercedes je morao i kod benzinaca da uvede DPF, samo što se to sada zove OPF jer nije u pitanju dizel gorivo. OPF ima istu funkciju te dodatno filtrira izduvne gasove kako bi se količina emisija smanjila. Očekivano, dizel opcija se tek stidljivo spominje i na raspolaganju je za sada samo jedan motor (jače verzije će se pojaviti sledeće godine), A180d sa 116 KS.

Upravo ovaj motor je bio u automobilima koju si bili na prezentaciji, pa smo to mogli da probamo na kratkoj vožnji. Odličan 7DCT automatski menjač sa malo kraćim prenosnim odnosima pruža utisak malo više živosti nego što bi se očekivalo, ali su performanse u skladu sa onim što nudi deklarisana snaga od 115 KS i 250 Nm. Zanimljivo je da nova klasa ima dve verzije zadnjeg oslanjanja: torziju i multilink sa pet tačaka. U test modelu je bila prostija opcija, gde smo mogli da zaključimo da je nova A klasa dosta udobna, ali na kratkoj vožnji nije bilo prostora za neku malu „sport“ probu. Ono što smo mogli da vidimo se odnosi na potrošnju, pa je na EU auto put brzini ona oko pet litara, dok je na magistrali ispod četri litara. Naravno, detaljno ćemo sve isprobati kada nova A klasa stigne na regularni NK test.

Prethodni tekstToyota GT86 Blue Edition
Sledeći tekstFerrari napravio unikatni SP38

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here