Popularnost automobila sa hibridnim pogonom je sve veća, a KIA sa svojim novim modelom Niro želi da odgovori zahtevima tržišta.

Razvoj situacije oko hibridnih i električnih automobila tokom proteklih dvadeset ili malo više godina je uglavnom bila ista i dobro poznata. Razni proizvođači su svake godine na sajmovima predstavljali koncepte koji „samo što nisu“, malo bi se pričalo o tome i brzo zaboravljalo, ali je glavni novčani izvor stizao iz „dizel pravca“.

Sa druge strane, jedina kompanija koja je pokušavala nešto malo drugačiju strategiju je Toyota, koja je kao pionir prodaje ovakvih automobila (prvi Prius se pojavio u prodaji na određenim tržištima tačno pre 20 godina, a mi smo ga vozili pre ravno 10!) pokušavala da igra na „zelnu kartu“ još tada.

Uspeh koju je Toyota napravila sa svojim hibridnim (HSD) pogonom je bio prilično dobar, pa je ovaj proizvođač u dobrom delu postao i sinonim za ovaj tip automobila. Sa druge strane, bili su prinuđeni da kupuju dizel motore od nemačkih proizvođača, jer nisu mogli da postignu zadate emisione standarde. Prosto neverovatno.

Međutim, od kako je „pukla tikva“, svi marketing eksperti su brzinom samozapaljenja smeše u V10 TDI agregatu promenili priču. Tako sada dizel odjednom više nije najbolje, najekonomičnije i naj „zelenije“ rešenje, pa se odjednom najavljuju razne zabrane, ograničenja i tako dalje. Naravno, rezultat toga je povećano interesovanje za automobilima sa električnim ili hibridnim pogonom. Naravno, KIA sa celom „pričom“ nema neke veze, ali jednostavno mora pratiti zahteve tržište, što su sada upravo pomenuti modeli. Razni analitičari predviđaju rast prodaje hibrid modela na čak 700.000 primeraka 2020. godine, pa bi tržišta trebalo da bude.

Svetskoj auto javnosti, KIA je predstavila Niro 2016. godine na sajmu u Čikagu, samo godinu dana nakon što je prvi koncept predstavljen. Ovo je veoma značajan korak za ovog proizvođača, jer je Niro prvi KIA model koji je napravljen isključivo kao „ecohybrid“ rešenje.

Optima postoji kao hibrid, ali je ovaj model nastao ranije uz tradicionalni pogon, da bi kasnije usledilo prilagođavanje za alternativna pogonska rešenja.

Na promociji na kojoj smo bili pred sajam automobila u Beogradu, KIA je predstavila potpuno električni model Optima i Niro sa hibridnim pogonom. Kako hibridnih modela na našem tržištu ima jako malo, bilo smo veoma zainteresovani da vidimo šta KIA Niro ovde može da ponudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here