NK TEST: Opel Meriva 1.4 Turbo

0
3847
Image

Image 

Druga generacija izuzetno uspešnog kompakt MPV je već dve godine prisutna na našim drumovima. Udarni novitet, zadnja vrata koja se otvaraju u suprotnom pravcu, su zasluženo najzanimljiviji deo vozila, koje zbog toga dobija novu dimenziju upotrebljivosti.


Image 

Kompakt MPV vozila su se pojavila relativno skoro na tržištu, a jedan od modela koji je i definisao ovu klasu je upravo Opel Meriva. Nova generacija je porasla po dimenzijama, čime joj se značajno povećao putnički i prtljažni prostor, ali je smanjena njena kompaktnost, što je bio jedan od značajnih aduta u privlačenju kupaca koji većinu kilometara prelaze u urbanim sredinama.

Istorijat

Meriva nema bogatu istoriju kao, recimo, Astra ili Corsa. Međutim, i pored toga što je ovom modelu prethodnila samo jedna generacija, koja se pojavila 2002. godine, Meriva je vrlo dobro poznat model domaćim kupcima.

opel meriva

 

Meriva je koristila Corsa C platformu (GM Gamma), na kojoj je postavljena veoma praktična MPV karoserija. Međuosovinsko rastojanje je 2630mm, dužina 4050mm, širina 1695mm i visina 1625mm. Kompaktna karoserija je koristila standardnu ponudu Opel pogonskih agregata. 1,4 (90KS), 1,6 (105KS) i 1,8 (125KS) litarski EcoTec benzinci i 1,3 (75KS) i 1,7 (100KS) litarski turbo dizeli. Petostepeni manuelni ili opcioni petostepeni Easytronic menjači su bili na raspolaganju kupcima. Samo retki zaljubljenici u marku su se odlučivali na OPC varijantu Merive koju je pokretao 1,6 litarski turbo benzinac (180KS) poznat iz Corsa OPC modela.

Ukoliko želite da se podsetite šta je nudila prva generacija Merive, pročitajte naš test Merive 1.6.

Druga generacija predstavljena je 2010. godine, na Sajmu automobila u Ženevi, gde je bila u centru pažnje novinara i pored toga što su tada predstavljeni brojni novi modeli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here