NK TEST: Mazda CX-30 G122 – „za pola broja“

Aktivno popunjavanje praznina u svom portfoliju Mazda završava sa CX-30 modelom čime je kompletirana ponuda okrenuta evropskim i sličnim tržištima. Sada japanska kompanija nudi čak tri SUV modela u „poslaganih“ na otprilike 40 cm „dužnih“. U fokusu teksta je novi model, koji je tačno između CX-3 i CX-5 modela.

Kako se kupci u sve većem broju okreću ka SUV vozilima, tako proizvođači prilagođavaju svoje ponude. S obzirom da je CX-5 pozicioniran na samom, daljem, kraju kompakt segmenta dok je CX-3 uprkos primetno većim gabaritima nego model 2 na čijoj je platformi baziran.

Slična situacija je i kod putničkih modela, ali je zbog cenovne premije koju sa sobom nosi SUV izvedba, cenovna razlika prilična.

Upravo tu „rupu“ je vrlo lepo popunjava Reno-Nisan alijansa čiji su modeli Qashqai i Kadjar upravo za tih „pola broja“ manji od većine aktera u kompakt SUV klasi, ali su oni i cenovno bili primetno jeftiniji od većine ostalih konkurenata iz klase.

Prirodno, Mazda je odlučila da u ponudu uvede CX-30 koji bi praktično popunio tu prazninu gde se nalaze kupci koji imaju relativno mladu porodicu tako da im je CX-3 premali, dok je CX-5 tražio veće izdatke za prostranost i prtljažnik koji mladim porodicama možda nije preko potreban ili bar nisu spremni da tu dodatnu komociju i plate.

Dakle, CX-30 stiže kao alternativma Qashqai/Kadjar kupcima, kao i onima koji za sličnu količinu novca možda ipak radije žele dizajn i kvalitet Mazde na uštrb prostora koje nude jefinije opcije iz Koreje.

Sam naziv modela je van uobičajenog obrasca imenovanja modela, ali odluka da se uvede 30 umesto korišćenja broja 4 govori da će Mazda možda biti naklonjena BMW označavanju gde bi CX-4 ili CX-6 mogli biti kupe varijante SUV vozila čime bi se Mazda i definitivno priključila premijum segmentu gde se jedino i mogu naći kupe verzije SUV modela.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

2 COMMENTS

  1. Auto u klasi Audi Q5 Automatic 2.0 TD 2020 4×4, imao sam priliku da u —– rent a car iznajmim i vozim ovaj auto.

Comments are closed.

- Advertisment -