NK TEST: Mazda CX-30 G122 – „za pola broja“

Enterijer

Mazda enterijer je sada već dobro opisan u testovima modela koje smo imali prilike da vozimo u prethodnom periodu, tako da u CX-30 nema mnogo toga novog da se primeti, posebno što dosta elementa stiže kao iz CX-5 modela, a tako i iz nove „trojke“.

Ako KODO dizajn već na prvi pogled privlači pažnju, taj isti princip minimalističkog „feng šui“ dizajna enterijera nekako traži malo vremena da počnete da ga cenite. Naime, kompletan vozački kokpit uprkos tome što je jasno da je automobil dobro opremljen, subjektivno je to teško primetiti. Mazda je za ovaj minimalistički dizajn koristila japansku filozofiju koja koristi „Ma“ tj. prazan prostor kao komponentu dizajna. To se da i osetiti, kao što smo rekli.

Novi 8,8“ ekran je niskog profila, što je u skladu sa modernim tendencijama kada su u pitanju moderni telefoni, tako da je istovremeno povećana raspoloživa površina, ali je i sam izgled centralnog displeja sada daleko bolje integrisan u konzolu.

Završna obrada je odmah i jasno primetna, a potvrdu kvaliteta možete dobiti dodirom za manje-više sve elemente posebno kada su u pitanju Revolution paketi koji dodaju kožnu oblogu plastičnih elemenata čime se, kako smo to već opsežno primećivali i ranije, jasno distancira od ostalih proizvođača i jasno ističe svoje premijum aspiracije.

Ekrani su visoke rezolucije, tako da u tom segmentu nekih realističnih u zamerki nema jer zaista smatramo da kvalitet ispisa na displejima u automobilu treba da pruži dovoljan kvalitet, a ne da o kvalitetu vozila pričamo kroz rezoluciju, broj tačaka po inču i ostalim metrikama koje se primenjuju na tehničku robu.

HMI Commander i dalje ima savršenu taktilnost, što će posebno pogodovati audiofilima koji imaju istančan osećaj na tu temu. Softver i dalje nije posebno unapređen i mi tradicionalno muku mučimo sa razumevanjem ideje kako se raspoređuju radio stanice i kako elegantno menjati stanice koje nisu u „favoritima“. Ovo možda nije realan scenario za vlasnike automobila, ali nama često nedostaje vremena da potpuno podesimo vozilo tako da često ne nađemo za shodno da podešavamo sopstvene „preset“ radio stanice već idemo od jedne do druge, što verovatno nije bila zamisao Mazda inženjera prilikom pravljenja korisničkog interfejsa (iliti UX, jelte).

Ergonomija vozačke pozicije i komandi je odlična i tu već dugo nemamo zamerki kada vozimo Mazda modele. To je jedan od elemenata koji je jako teško uočljiv na kratkom testu kakav obično mogu očekivati potencijalni kupci, ali je dugoročno izuzetno bitan. Nožne komande su lagane za korišćenje, dok je menjač vrlo kratkog hoda i sa sjajnim povratnim informacijama što će svima koji vole proces vožnje biti takođe veliki dobitak, a da to često uopšte nije ni blizu značajnog razloga prilikom izbora vozila.

Udobnost sedišta je, ponovo, odlična. Za razliku od CX-3, CX-30 sa nešto dužom karoserijom i dužim međuosovinskim rastojanjem sada nudi sasvim dovoljn prostora na zadnjoj klupi da se smeste odrasle osobe, dok će deca/tinejdžeri imati vrlo udobno sedenje i na dužim relacijama.

Prtaljažnik do 430l (VDA) je opet između CX-3 i CX-5 modela, a donja visina prtljažnog otvora od samo 731mm omogućava lak pristup tovarnom prostoru, što će ciljna grupa korisnika ovog vozila izuzetno ceniti.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

2 COMMENTS

  1. Auto u klasi Audi Q5 Automatic 2.0 TD 2020 4×4, imao sam priliku da u —– rent a car iznajmim i vozim ovaj auto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -