NK TEST: Mazda CX-30 G122 – „za pola broja“

Pogon i elektronska pomagala

Pogonska grupa je identična onoj koju i inače imamo priliku da vidimo u Mazda3 modelima tako da tu posebnih noviteta zapravo i nema. U ponudi su dva atmosferska SkyActiv-G benzinca – jedan sa 122KS i drugi sa 180KS. Sa strane dizel ponude tu je novi 1,8 litarski dizelaš koji bi trebalo da bude zanimljiva opcija kupcima koji očekuju velike kilometraže, ali sa opštom „anatemom“ prema dizel pogonskim agregatima ne treba očekivati da će ova opcija biti posebno popularna, a sasim tim i cenovno primamljiva.

G122 je verovatno najčešći izbor kupaca jer Mazda kao bazni agregat zapravo nudi vrlo solidan motor koji bi se kod većine drugih kompanija verovatno nalazio u sredini ili čak pri vrhu ponude. Atmosferski agregat ne nudi obilje obrtnog momenta koje nude savremene „turbine“, ali je daleko od toga da ga morate „vrteti“ u potrazi za snagom. Odlično vuče od niskih obrtaja, što znači da je potrošnja vrlo prihvatljiva, a što smo već dosta puta ponavljali vozeći Mazda modele opremljene ovim motorom.

Konstrukcijski G122 zapravo favorizuje niske i srednje obrtaje, tako da odlazak u više obrtaje ne nudi nikakvu posebnu satisfakciju niti po pitanju prirasta snage niti po zvuku koji stiže iz duple izduvne grane.

Ogibljenje koristi Makferson napred i torzionu šipku pozadi, dok se ponašanje automobila poboljšava G-Vectoring sistemom koji je za ovu generaciju vozila dodatno revidiran i nosi oznaku Plus. Novi sistem bi trebalo da je još više aktivan jer se sada asistencija prilikom skretanja ne obavlja samo kašnjenjem paljenja smeše (i time smanjenjem obrtnog momenta) već Plus verzija sistema sada može pojačati taj efekat blagim kočenjem na unutrašnjem točku kako bi se povećao moment na spoljnoj strani vozila i time prolazak krivine učionio tečnijim.

Mazda pored navedenog GVC Plus sistema nudi dosta pomoći vozaču već u serijskoj opremi – automatsko kočenje, automatska duga svetla, nadzor slepog ugla, nadzor kolovozne trake sa asistencijom i nadzorom bočnog saobraćaja.

U boljim paketima opreme se isporučuje automatsko kočenje pri kretanju u nazad sa nadzorom nazad i bočno, adaptivna LED svetla, kamera sa 360, adaptivni tempomat.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

2 COMMENTS

  1. Auto u klasi Audi Q5 Automatic 2.0 TD 2020 4×4, imao sam priliku da u —– rent a car iznajmim i vozim ovaj auto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -