NK TEST: Mazda CX-30 G122 – „za pola broja“

Spolja

CX-30 koristi aktuelnu KODO filozofiju dizajna koja u poslednjoj evoluciji u prvi plan stavlja predimenzioniranu prednju masku, kao i nešto duži prednji deo čime se uprkos SUV dimenzijama ostvaruje daleko elegantniji profil vozila.

KODO filozofija pored određenih proporcija i dizajnerskih rešenja obezbeđuje da je i završna izrada u skladu sa ostatkom detalja koji se promovišu. Zato CX-30, popust i ostalih modela, ima izuzetno ujednačene i vrlo male razmake između panela čime se ističe visoki kvalitet proizvodnje i završne obrade, a što često nije slučaj ni kod skupuh modela marki koje se diče svojim premijum statusom.

Bočno gledano, CX-30 uvodi potpuno novi element koji do sada nismo imali prilike da vidimo u toj meri na drugim CX modelima – plastična zaštita je sada zauzela daleko veći prostor nego što je to ranije bio slučaj, kako na pragovima, tako i oko točkova. Konstruktori često koriste plastične elemente zaštite kao suptilan način da se sugeriše terenska sposobnost vozila što je možda bio i pokušaj da se kompaktni SUV čija je primarna namena urbana vožnja učini malo mišićavijim kako bi se eventualna publika malo proširila.

Mazda nudi 16 ili 18“ točkove u zavisnosti od toga koji ste paket opreme odabrali, a na raspolaganju je devet različitih boja karoserije čime se polako, ali sigurno, kupcima nudi sve širi spektar izbora i time će „pritisak“ na Soul Red Crystal opciju u kojoj je test vozilo postati nešto manji, jer ovako sjajna boja karoserije pomalo gubi na efektu, ako je svaka druga Mazda upravo u toj boji.

Zadnji deo je dobio novi KODO tretman što znači da je poklopac prtljažnika prilično neobičnog izgleda za koji Mazda u svom PR tekstu tvrdi kako vozilu daje sportskiji karakter. Nama taj zadnji deo zvuči vrlo nedorečeno, a iz nekih uglova prosto niste sigurni da li je automobil već bio udaren ili naprosto to tako treba da izgleda.

Agresivne svetlosne grupe kako napred, a tako i pozadi, CX-30 čine daleko zanimljivijim za videti u uslovima smanjene vidljivosti jer LED potpis iako nema nikakvih posebnih vratolomija kojima većina proizvođača sve češće poseže, on Mazde čini upečatljivim i veoma upadljivim. Mazda nudi kompletna LED svetla već u serijskoj opremi sa izuzetkom dnevnih svetala koja su halogena. GT paket opreme donosi dnevna LED svetla kao i adaptivni snop.

Kao što smo rekli CX-30 pretenduje na prostor između CX-3 i CX-5 modela, a dužina od 4395mm u kombinaciji sa 2655mm međuosovinskim rastojanjem (oko 7cm duže od CX-3, oko 5cm kraće od CX-5) to direktno i dokazuje. Ostale dimenzije su uobičajene za SUV segment – visina od 1540mm i širina 1795mm.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

2 COMMENTS

  1. Auto u klasi Audi Q5 Automatic 2.0 TD 2020 4×4, imao sam priliku da u —– rent a car iznajmim i vozim ovaj auto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -