Dakar: Suma sumarum – bez iznenađenja

0
3480
Image

 

33-ći Dakar, koji je po treći put vožen u Argentini i Čileu, je završen bez velikih iznenađenja. Pobednici u generalnom plasmanu su bili članovi najsnažnijih timova i svi su bili na uskoj listi „viđenih" pobenika. Kod motociklista iz KTM tima – Marc Coma, za automobile iz Volkswagen tima – Nasser Al Attiyah i za kamione iz Kamaz time – Vladimir Chagin. Kod vozača kvodova, pobedu je osvojio Alejandro Patronelli u odsustvu svog mlađeg brata.

Na ceremonijalnoj proslavi kraja relija na spisku se našlo 94 motociklista, 14 vozača kvodova, 55 automobilskih posada i 41 kamionska posada. Svi ovi takmičari su dočekani kao pobednici na ceremonijalnom kraju relija, održanom u Buenos Airesu, u La Rural centru.

 

Emilie Pucan foto takmičenje

Nagrada koja nosi naziv po dugogodišnjem atašeu za štampu Dakar takmičenja, Emilie Pucan, je ove godine dodeljena Stephane Mantey, fotografu francuskog dnevnika L”Equipe. U takmičenju za najbolju fotografiju sa Dakara su mogli učestvovati svi akreditovani Dakar fotografi. Francuski fotograf je ove godine prvi put "pokrivao" Dakar, iako je na pozciji fotografa prestižnog francuskog dnevnika već 20 godina. Ukoliko vas zanima šta kaže Stephane povodom Dakara i fotografskih dužnosti (a razumete francuski), pogledajte ovaj video:

{youtube}Whaxe4XBK9s?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Za one koje to zanima, Stephane je iz Nikon tabora. Na Dakaru je koristio D3 i D3s u kombinaciji sa laganim objektivima (14-24, 70-200 i 28-300). Po njegovim rečima, na Dakaru je fotografima preko potrebna mobilnost, tako da teleobjektivi nemaju mnogo smisla.

 

Image
Nagrađena fotografija. Foto: Stephane Manthey

 

 

Najava Dakara 2011:

{youtube}0VYoOp-nJ9k{/youtube}

 

 

Ovogodišnji Dakar u tri video kompilacije:

{youtube}qdUQVMqx6wk{/youtube}

{youtube}HZiSBkTsSMs{/youtube}

{youtube}CmdPL85BlXc{/youtube}

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here