NK TEST: Renault Megane Grand Coupe dCi 110

Novi Renault Megane je veoma dobar poznanik redakcije, gde smo u nekoliko navrata imali priliku da probamo dosta verzija i varijanti ovog modela. Grand Coupe karoserija i dCi motor od 110 KS je bila kombinacija ovoga puta, koja je donela neke ponovljene utiske, ali i neke malo drugačije.

Renault je kompletirao Megane ponudi uvođenjem „sedan“ varijante koja nosi umetnički naziv „Grand Coupe“. Naziv i nije baš na mestu, jer se zna šta je kupe, ali kada svi mogući proizvođači počeli da koriste kupe naziv kada mu mesto nije, što to ne bi uradio i Renault. Naš prvi susret sa ovom Megane varijantom je bio prošle godine, a utisak je bio veoma pozitivan. Kombinacija veoma atraktivnog dizajna sa većim gabaritima u kabini (posebno prtljažnik) deluje veoma interesantno, pa je ovakav Megane postao i malo više preferirana opcija u odnosu na klasičnu verziju.

Činjenica da su dizajneri uložili malo više truda u „limuzina“ karoseriju je veoma pozitivna, jer je izbegnuto klasično prosto i ružno rešenje koje se odnosi na prosto „budženje“ zadnjeg kraja standardne hečbek karoserije. Limuzina vizuelno izgleda veoma zanimljivo, što su potvrđivali pogledi drugih vozača i prolaznika. Sa izgledom i dimenzijama koje ima, Megane Grand Coupe dobrano podseća na većeg brata iz D segmenta pa se ovaj model može u žargonu nazvati i „mali Talisman“.

Osvežavanje utisaka napravili smo sa veoma sličnim test primerkom u odnosu na prethodno voženu Megane limuzinu, ali uz jednu bitnu i veliku razliku. Tako je sada pogon kombinacija bila 6-brzinski ručni menjač, umesto EDC automatika, koji je opet uparen sa veoma popularnim dCi 110 motorom.

1 COMMENT

 1. Poseduujem novi Megane 4 sa DCI 110 i ručnim menjačem, pa da dodam par stvari.
  Test je zaista odrađen dobro, posebno voozne karakteristike.
  Ono što nije navedeno ili možda i netačno je:
  -U 6 stepenu prenosa auto ima minimalnu potrošnju, čim pređe 70 km/h, tako da je idealan za magistelu
  -Promena modova rada motora je itekako osetna. Recimo u ECO modu, odziv gasa je ponekad opasno slab, ali se u preticanju može eliminisati stiskanjem papučice gasa do kraja, kada se aktivira “kik” koji anuliše ECO mod i daje punu snagu. U SPORT modu auto je značajno agilniji i elastičniji, itd
  -Sam motor je pravljen da radi u režimu od oko 1300 do 3000 rpm, i sve preko je jako loše, ali zato u ovom opsegu motor zaista otkida. tako da se u preticanje može normalno u 6 brzini na brzinama preko 75 km/h. Auto vuče 6 brzinom na usponima do 8%, ako je brzina preko 75 km/h, što je prosto neverovatno.
  Drago mi je da ste naveli zaista realnu potrošnju goriva, u raznim režimima. Moj auto ima prosečnu potrošnju od 4,8 stvarnih na 20 000km, gde je bilo dosta ii autoputa sa prosečnim brzinama od preko 130 km/h.
  Ne znam kloliko je ukupno auto prešao pre testa. Tek, treba bar 20 000 km, da se razradi i dobije prave performanse.
  Lepe testove pravite, profesionalne i tehnički ispunjene, a ne samo PR saopštenja, kao većina mnogo poznatijih auto glasila u Srbiji i regionu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -