2019 Aston Martin DBS Superleggera

1
497

Aston Martin je predstavio model DBS Superleggera, treći iz planirane serije od sedam novih modela u narednih sedam godina. Ovaj automobil popunjava mesto Vanquisha, čija je proizvidnja okončana prošle godine.

Ime Superleggera obično se dovodi u vezu sa italijanskim modelima visokih performansi, a Aston je povezan sa tim nasleđem saradnjom sa italijanskim proizvođačem karoserija Carrozzeria Touring Superleggera tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Aston Martin nije objavio koliko je DBS Superleggera lakši u odnosu na mehanički sličan DB11, koji je težak oko 1.780kg. Objavljeno je da je novi DBS u celosti napravljen od laganih, ali čvrstih karbonskih vlakana.

Za pogon se koristi 5,2 litarski V12 motor sa dva turba, a deklarisana snaga je 725KS i 900Nm. Maksimlani obrtni momenat dostupan je već od 1.800 obrtaja. DBS Superleggera ubrzava iz mirovanja do 100km/h za 3,4 sekunde, a do 160km/h za 6,4 sekundi. Maksimalna brzina je 338km/h. Automobil raspolaže agresivnim modovima kojima se reguliše dinamika vozila: GT, Sport i Sport Plus.

DBS Superleggera ima i jedinstveno podešeni osmostepeni menjač smešten u zadnjem delu vozila, kao i mehanički diferencijal ograničenog proklizavanja, a raspolaže i sistemom vektorske raspodele obrtnog momenta. Dobroj upravljivosti doprinosi i najnovija tehnologija adaptivnog ogibljenja i napredna aerodinamika, uključujući rešenje sa dvostrukim difuzorom, po ugledu na F1.

Maksimalni vertikalni aerodinamički pritisak iznosi 180kg, što je do sada najbolji rezultat za serijska vozila ovog proizvođača. Standardne felne su prečnika 21 inč.

Kabina je opremljena u luksuznom stilu, očekivanom od ove marke, sa sportskim sedištima koja su presvučena alkantarom. Standardna oprema obuhvata beskontaktno zaključavanje i otključavanje vozila, kameru za pogled u punom krugu oko automobila, asistenciju za parkiranje, navigaciju i Wi-Fi.

DBS Superleggera stiže u prodaju krajem godine, a kabrioletska verzija biće dodata sledeće godine.

1 COMMENT

  1. To je taj luksuz koji mi je potreban. 😉 Samo ovo da nabavim i idem turu Beograd, Budva, MonteKarlo fazon. Niko me stici nece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here