Ducati motoGP mašina za sezonu 2010

0
1983
NAS SPONZOR

Na već tradicionalnoj maniffestaciji Wrooom u italijanskim Dolomitima Ducati je svetu predstavio motocikl kojim će u motoGP šampionatu probati da prekine dominaciju Yamahe.

GP10 je verovatno predposlednji izdanak mašina zasnovanih oko agregata zapremine 800ccm kojim će italijanska fabrika probati prekinuti dominaciju Yamahe u najprestižnijem moto šampionatu. Pošto više predstavlja evoluciju nego revoluciju promene nisu toliko opsežne.

Najuočljivije su promene koje je doživela oplata, sve zarad boljeg hlađenja agregata koji će od ove sezone morati da trpe mnogo više pređenih kilometara usled ograničenja od šest komada koji će morati da istrpe celu sezonu. Uočljiva je i nova zadnja vila, kojom će inženjeri probati što više da umanje izraženu tendenciju podizanja prednjeg kraja kod GP9 mašine, dok je možda najveći pomak na poboljšanju upravljivosti mašine odrađen povratkom na big-bang redosled paljenja smeše u cilindrima.

 
Po rečima čelnika Ducati-ja najveću prepreku u razvoju ove mašine će činiti nova ograničenja koje je FIM nametnuo povodom testiranja tako da će razvoj tokom sezone biti mnogo izraženiji.

 

 

 

Prethodni tekstLexus LFA: Već rasprodat u Japanu?
Sledeći tekstDakar: Rudolf Schenker u Santiagu sa VW Amarokom