Nissan Skyline GT-R

4
13410
Image

Najnovija generacija Nissan Skyline GT-R, koji ima reputaciju jednog od najstrašnijih trkačkih i drag potencijala, će uskoro biti predstavljena pod nazivom Nissan GT-R. Pripremili smo istorijat, verovatno, jedinog pravog japanskog super sportskog automobila.

Nissan Skyline se proizvodi već duži niz godina, međutim, internacionalnu slavu je počeo da stiče krajem osamdesetih i početkom devetesetih godina prošlog veka, kada je Nissan ponovo predstavio modele sa oznakom GT-R, koji su konstruisani sa ciljem da Skyline zavlada trkačkim stazama.

Image

Pored fantastičnih sportskih rezultata ovog modela, Skyline je bio, a i sada je, veoma popularan kod drag vozača zahvaljujući skoro neiscrpnim tjuning mogućnostima motora. U ovom tekstu nećemo uzimati u obzir drag potencijele ovog modela, ne zato što Redakcija Nacionalne Klase ne ceni drag trke, već samo zato što bi tekst u tom slučaju bio previše dugačak.

Nissan Skyline GT-R je bio toliko brz i nadmoćan na trkačkim stazama, da su mnoga evropksa i dalekoistočna takmičenja promenila pravilnike, kako bi se ovaj automobil koliko-toliko učinio dostižnim tadašnjim konkurentskim modelima.

Pored velikih sportskih rezultata, Nissan Skyline GT-R je postigao veliku popularnost u dalekoistočnim zemljama kroz pojavljivanja u raznim manga stripovima, u kojima su se opisivale ilegalne noćne trke u Japanu. Pored toga, Skyline GT-R je bio jedan od najzapaženijih automobila u velikom broju japanskih kompjuterskih igrara kao što su: SNES Zero 4 Champ R i Sony Playstation Gran Tourismo.

Kako se u narednoj godini planira predstavljanje nove, i dugo očekivane, generacije Skyline GT-R modela, redakcija Nacionalna Klase vam predstavlja svojevrstan omaž ovom legendarnom automobilu.

Uvod

Nissan Skyline je jedan od najstarijih modela u istoriji japanske auto industrije, sa istorijom dužom od 40 godina. Proizvodnja ovog modela je počela davne 1955. godine sa predstavljanjem modela Skyline ALSI-1, koji je proizvela kompanije Prince Motor Company. Ova kompanija je osnovana 1952. godine, pod nazivom Tama Electric Car Company. Osnivač ove automobilske kompanije je bila kompanija Tachikawa Aircraft Company, koja je proizvodila vojne avione sve do kraja II Svetskog Rata. Naravno, a nakon ratnih godina se preorijentisala na automobile.

U čast japanskog kralja, Prince Hirohitoa, kompanija Tama je promenila svoje ime u Prince Motor Company, koja je počela sa proizvodnjom automobila pogonjenih autombila pogonjenih benzinskim, a ne električnim motorima, kao što je to prvobitni naziv komapanije mogao da navede. Kompanije je koristila motore, koje je proizvodila kompanije Fuji Precision Industries, koju je osnovala druga avionska kompanija, Nakajima Aircraft Company. 1954. godine Prince Motor Company se spaja sa Fuji Precision Industries.

Drugi važan period u istoriji proizvodnje ovog automobila, kao uopšte i za japansku auto industriju, je 1966. godina, kada je japanska država preporučila automobilskim kompanijama da se udruže u veće i snažnije firme, kako bi mogli lakše da pokušaju osvajanje stranih tržišta i da spreče, eventualno, otkupljivanje domaćih kompanija od strane stranih konkurenata. Kao rezultat, Nissan se ujedinio sa Prince-om, Toyota sa Hino i Daihatsuom. Počevši od 1967. godine, Prince modeli su se od tada prodavali kao Nissan ili Datsun modeli. Iako je ujedinjenje bilo obavljeno pre više od 40 godina, u okviru Nissan koorporacije i dalje postoji Prince odeljenje, koje je i danas odgovorno za Skyline liniju modela.

4 COMMENTS

  1. SVAKA CAST MOMCI,
    stvarno izvanredan tekst sa mnostvom fotografija za prave ljubitelje auto industrije,mogu vam samo reci nastavite tako i ako je moguce malo cesce jer ima jako puno modela koji zasluzuju ovakav tretman!
    PS. A razmisljajte i o naplacivanju citanja ovakvih tekstova jer ce svi pravi vasi fanovi to sigurno i platiti i pomoci da se cesce objavljuju ovakvi tekstovi!!!

  2. Stvarno precizno i dovoljno za ljubitelje , a i one koji se samo raspituju.
    Mislim da ste najbolji u svome poslu ili je to barem moje misljenje .

    Praticu vas i dalje!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here