Nissan Skyline GT-R

4
14035
NAS SPONZOR

6. generacija (1981. do 1985. godine)

Nova generacija je dobila kodni naziv R30 i to je početak promene označavanja Skyline modela i ovu nomenklaturu Nissan koristi sve do danas.

Nova generacija je predstavljena avgusta 1981. godine i gamu je sačinjavalo pet različitih modela, koji su konstruisani pomoću C31 Laurel platforme. Dizajn je bio dramatično promenjen i novi model je dobio, za tadašnje vreme, moderni dizajn, kojim su dominirale oštre ivice. Ova generacija, istovremeno, predstavlja i korak unazad u sportskom smislu za Skyline modele.

Tokom prethodnih evolucija, Skyline modeli su postajali sve teži i to je umanjivalo njihove sportske performanse. Nova generacija je to promenila i težina je ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu generaciju. Nažalost, sportski model, u ovoj karoseriji je predstavljen tek 1982. godine. Modeli R30 generacije su revidirani 1983. godine, kada su svi modeli serijski dobili disk kočnice na svim točkovima.

Bazni modeli su prestali da koriste 1,6 litarski motor, tako da je u ponudi ostao samo 1800TI, koji je koristio novi Z18S motor, koji je razvijao 105KS. Tu je bio i 2000GT model, koji je koristio već poznati šestocilindrični turbo motor L20ET sa 140KS, kao i 2800GT u kome se nalazio redni šestocilindrični dizel motor zapremine 2,8 litara.

Image

Zanimljivost je da je proizvedena ograničena serija R30 GT-ES modela, koje su bile obeležene potpisom poznatog glumca i auto zaljubljenika, Paul Newman-a. Ovom serijom automobila, Nissan je obeležio saradnju između ovog proizvođača i američkog glumva, koji se pojavljivao u promocionim materijalima i reklamama Nissana tokom kraja 70-tih i početkom 80-tih godina proteklog veka.

R30 Skyline 2000RS

Nakon prestanka proizvodnje GT-R modela, u ponudi nije bilo niti jednog DOHC motora. Zbog naftne krize, predstavljen je L20ET motor, opremljen turbo punjačem, ali je taj motor i dalje bio sa jednom bregastom osovinom. Predstavljanjem Skyline RS modela oktobra 1981. godine, Nissan ponovo uvodi u gamu i DOHC motor.

Image

Skyline RS se isporučivao limuzinskim i kupe karoserijama. Motor u ovom modelu je nostio kodnu oznaku FJ20E i to je bio 2,0 litarski četvorocilindrični DOHC motor, koji je razvijao 150KS pri 6000 obrtaja i 181Nm pri 4800 obrtaja – cifra, koju i dan-danas mnogi proizvođači sa teškom mukom postižu.

R30 Skyline 2000RS Turbo

Februara 1983. godine Nissan predstavlja FJ20ET – gorepomenuti motor je uparen sa turbo punjačem i razvija 190KS/225Nm, što je 1984. godine povećano na 205KS/245Nm dodavanjem interkulera. Skyline RS opremljen ovim motorom je bolje poznat pod nazivima Skyline RS-X ili Turbo C. Ovaj model je dobio i zvanje “najsnažnijeg Skyline-a ikada”, a trkački vozači su sa ovim modelom postizali odlične rezultate, što je ovaj model učinilo jednimo od veoma uspešnih trkačkih automobila. Težina ovog modela u odnosu na originalni 2000RS je povećana sa 1130 na 1250kg, a sve to usled dodavanja bogate opreme, koja je ovaj automobil pozicionirala u veoma luksuznu kategoriju.

Image

7. generacija (1985. do 1991. godine)

Nakon veoma uspešne R30 generacije, Nissan nije mnogo toga promenio kod naslednika, koji je nosio oznaku R31. Prilikom prestavljanja, modeli ove generacije su predstavljeni samo u limuzinskim karoserijama. Usled popularnosti luksuznih automobila u tom periodu, Skyline je predstavljen kao luksuzni model i to je učinilo da ovaj model donekle izgubi na sporstkim karakteristikama. Bazni model je bio 1800I, koji je koristio četvorocilindrični DOHC motor zapremine 1,8l, koji je razvijao 100KS.

Generacija R31 je predstavila potpuno novu generaciju motora – “RB”. RB20 motor, koji je preuzet iz modela Passage GT, kao i RB20DET, redni šestocilindrični DOHC turbo motor zapremine 2,0 litara, koji je razvijao 180KS pri 6400 obrtaja. Ovi motori su u početnom periodu bili opremljeni NICS sistemom ubrizgavanja goriva (Nissan Induction Control System) kojeg su karakterisali 12 “klackalica”, koje su kontrolisale sistem leptira, kojima se omogućavalo da se usis delimično zatovori kako bi se omogućile bolje performanse prilikom rada motora na niskom broju obrtaja. Kasnije verzije su taj sistem zamenile modernijim, koji se zvao ECCS (Electronically Concentrated Control System) i koji je uparen sa nešto većim turbo punjačem.

Image

Takođe, tu je bio i RB28D motor, modernizovani dizel redni šestocilindraš zapremine 2,8 litara.

Skyline R31 je proizvođen u Australiji i Južnoj Africi. Za Australijsko tržište Skyline je bio opremljen 3,0 litarskim RB30E motorom i bio je raspoloživ u limuzinskim ili karavan karoserijama, dok su verzije sa četvorocilindričnim motorom prodavane pod nazivom Nissan Pintara. U Južnoj Africi su proizvođene limuzinske verzije opremljene šestocilindričnim RB30E i RB20E, kao i CA20J 2,0 litarskim četvorocilindričnim motorima.

Nissan Skyline GTS

Kupci željni sportskih kupe Skyline modela su morali da čekaju sve do maja 1986. godine, kada su se pojavili GTS kupei. Prvi model, koji se pojavio, je imao RB20DET motor od 180KS. 1988. godine Nissan je ovaj model preimenovao u GTS-X i u njemu se nalazio unapređeni motor, koji je razvijao 190KS.

Ono što je veoma važno, je da se u GTS-X modelu po prvi put našao Nissan HICAS sistem (High Capacity Active Steering). Vozila opremljena ovim sistemom su vozila kod kojih svi točkovi poseduju mogućnost zakretanja i time se dramatično povećava manverska sposobnost vozila.

Najpoznatiji GTS model je, svakako, GTS-R, koji je razvijen posebno za trkačke staze. GTS-R je bio opremljen unapređenim RB20DET-R motorom, koji je razvijao 210KS i time preuzeo titulu najsnažnijeg Skyline-a. Povećana snaga je došla kao rezultat modifikovanog turbo punjača i izduvnog sistema. Pored povećane snage, ogibljenje je u potpunosti modifikovano kako bi se GTS-R modelu dao izražen sportski karakter. Nissan je proizveo samo 200 primeraka ovog automobila. Trkačke varijante GTS-R modela pripremljene za takmičenja u Grupi A su imale isti motor modifikovan da proizvodi oko 460KS.

Image

1
2
3
4
5
6
7
8
Prethodni tekstFIA WTCC: izmene u kalendaru i pravilniku
Sledeći tekstZvanične fotografije: Mercedes CLS 63 AMG
Večni entuzijasta.

4 COMMENTS

  1. SVAKA CAST MOMCI,
    stvarno izvanredan tekst sa mnostvom fotografija za prave ljubitelje auto industrije,mogu vam samo reci nastavite tako i ako je moguce malo cesce jer ima jako puno modela koji zasluzuju ovakav tretman!
    PS. A razmisljajte i o naplacivanju citanja ovakvih tekstova jer ce svi pravi vasi fanovi to sigurno i platiti i pomoci da se cesce objavljuju ovakvi tekstovi!!!

  2. R34 jedan od mojih omiljenih automobila, steta sto je pravljen samo za japansko trziste

  3. Stvarno precizno i dovoljno za ljubitelje , a i one koji se samo raspituju.
    Mislim da ste najbolji u svome poslu ili je to barem moje misljenje .

    Praticu vas i dalje!!!

  4. Stvarnoo suu vrhh nijedna masina me ne interesuje osim ova a lutam evropom ne moguu je nacii

Comments are closed.