ZF inteligentna distribucija obrtnog momenta

0
2929
Image
NAS SPONZOR

ZF-ov novi sistem za intaligentnu distribuciju (Torque Vectoring) obrtnog momenta na zadnjoj osovini je spreman za masovnu proizvodnju.

 

Sistem je namenjen vozilima sa pogonom na zadnjim ili svim točkovima, a namena je značajno povećanje sigurnosti u vožnji, kao i poboljšanje voznih karakteristika vozila. Sistem distribuira obrtni momenat na točkove zadnje osovine što poboljšava agilnost i stabilizuje vozilo.

 

 

ZF Torque Vectoring sistem je planiran za masovnu apikaciju u budućim BMW modelima, a verovatno je da će i ostali proizvođači koristiti ovaj ili neki sličan sistem. Sličan sistem poseduje Mitsubishi u modelu Lancer Evolution – Active Yaw Control, kao i Audi, koji je takođe počeo sa ugradnjom svog sistema u A5/S5 modele.

Uz pomoć razlike u obrtnom momentu koji se šalju na pojedinačne točkove, dobija se efekat, kojim se pomaže vozaču pri skretanju i stabilizuje vozilo, što se najčešće koristi pri brzim manevrima promene pravca kretanja (izbegavanje). 

Novi sistem, pored svega navedenog, omogućava manje gubitke snage pa se i potrošnja goriva smanjuje na vozilima opremljenim ovim sistemom.

 

Prethodni tekstLancia MomoDesign Urban Bike
Sledeći tekstPoziv vlasnicima Michelin Pilot Power pneumatika da ih zamene
Večni entuzijasta.