NK TEST: Opel Astra 1.6 CDTI A/T

0
964

Nova Astra na testu, ali ovoga puta u varijanti koja je tokom prošle godine dobila razne nagrade. Sada i mi imamo priliku da procenimo da li “hatch” Astra K to i zaslužuje.

Naš prvi susret sa novom generacijom Opel Astre je bio prilikom testa karavan verzije (Sports Tourer), a taj automobil je ostavio malo čudan utisak. Sa obzirom na odličan prvi suret koji smo imali pre više od godinu dana na ultra premijeri u Beogradu (nekoliko dana pre zvanične svetske premijere u Frankfurtu), tako nešto smo očekivali i od karavan verzije, ali se to nije dogodilo.

Za nešto slabiji prvi utisak dobrim delom je zaslužna karavan karoserija, koja je uvek malo problematična za izvedbu, a da pri tome stil i izgled automobila ostane atraktivan. Ovo posebno važi kada je „hatch“ verzija tako dobra, pa karavan verzija baš teško može biti na istom nivou. Sa druge strane, novi 1.6 CDTI motor je ostavio veoma dobar utisak nudeći odličan odnos performansi i potrošnje, što su vrlo bitne stvari pored „karavan prostora“ koje kupci ovih automobila zahtevaju.

AstraK 19

Sada, godinu dana od predstavlja na test nam dolazi i „prava“ Astra, odnosno tradicionalna hečbek karoserija po kojoj je Astra poznata kroz toliko generacija. Zbog velikog udela u ukupnoj prodaji, za Opel je Astra vrlo bitan model u koji kompanija uvek ulaže veliki trudi i novac. Takav je slučaj i sa najnovijom generacijom koja nosi internu oznaku K i koja ima težak zadatak da adekvatno nasledi odličnu prethodnu generaciju. U momentu kada se Astre J pojavila u salonima, napravljen je veoma veliki korak u napred po svim pitanjima. Utisak kupaca i novinarske javnosti je tada bio veoma povoljan, pa je Astra J i danas izgleda aktuelno, a po traženosti polovnjaka se pokazao kao kvalitetno sklopljen automobil.

AstraK 22

Jedina veća mana se tada odnosila na ukupnu težinu u odnosu na konkurentske modele, a to je jedan od problema koji treba da reši najnovija Astra K. No, i pored toga novi automobil na tržištu čeka dosta “težak” zadatak. Kada su novinari u pitanju, Astra je na evropskoj i na našoj sceni dobila nagradu „Auto Godine 2016“, pa se može reći da je novi model uspeo da zadovolji ukuse novinara. Ipak, kako naša redakcije nije učestvovala na pomenutim izborima, sada je prilika da ocenimo Astru, ovoga puta u nagrađivanoj hečbek verziji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here