Poseta proizvodnim pogonima kompanije Dacia u Rumuniji

0
6581

Konačno…proizvodni pogoni

Nakon Duster No Limit automobila, vraćamo se pred objekat gde smo se i podelili na grupe. Zbog malo raspoložive zaštitne opreme (naočare i štitnici za stopala), morali smo da sačekamo da prva grupa završi svoj obilazak. Čekanje se odužilo, a sunce je bilo sve jače i jače…

Image
Novinarske ekipe na delu

Napokon, pojavljuju se dame iz marketinga Dacie, koje na svakom koraku pokazuju da nisu baš navikle na zvanične posete, pa se podela opreme odužila što zbog konfuzije, što zbog činjenice da nisu imale dovoljno zaštitne opreme na raspolaganju tako da smo morali malo da se snalazimo kada je u pitanju zaštitna oprema za noge.

Image
Zaštitne naočare
Image
Zaštitna oprema za stopala

No, kada smo sve prepreke u pripremi uspešno prebrodili, konačno smo ušli u fabriku. Buka, veliki broj mašina, mali traktori koji svaki čas prolaze vukući male vagone pune delova, su nas odmah zaglušili, dok smo užurbano prolazili kroz deo fabike u kome se sklapa karoserija sa šasijom i pogonom.

Radnici su sa podjednakom dozom zanimanja gledali u 20-tak novinara koji su što kamerama, što fotoaparatima pokušavali da uhvate što je moguće više kroz svoje objektive. Vaš autor, nakon obilaska BMW pogona u Minhenu, je još i više cenio činjenicu da je moguće fotografisati i snimati, pa smo tu privilegiju u potpunosti i iskoristili.

Za razliku od BMW pogona, u Dacia proizvodnom pognonu šasija se svo zavarivanje vrši ručno. Robotizacija, kada je ovako jeftina radna snaga, još uvek nije neophodan korak – uverili smo se iz prve ruke. Zaglušujuća buka vas apsolutno liši mogućnosti da čujete da vam se približava vozilo ili neka teška mašina, pa je realna mogućnost povrede bila sve vreme prisutna, tako da su gospođice iz marketinga bile veoma nervozne kada god bi neko od novinara zaostajao.

Image

Image Image

 

 

 

 

 

Možemo reći i sa razlogom su bile zabrinute zato što je u nekoliko navrata pored autora prošao mali traktorčić koji je vukao prikolice prepune menjača, a koga nije čuo ni video sve dok se nije pojavio na samo par centimetara od njega.

Image

Image

Image

Prolazimo ovu proizvodnu halu prilično brzo, tako da smo samo nakratko mogli da vidimo kako rade neki od delova pogona – zavarivanje šasije za model Duster, postavljanje i zavarivanje vrata za model Sandero.

Image

Image Image

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here