U poseti BMW fabrici u Minhenu

0
17404
Image
NAS SPONZOR

 

Još jedna od destinacija tokom naše BMW ture je bila fabrika u Minhenu. Možda i najzanimljivija tura od svih koje smo imali priliku da obiđemo. Na žalost, foto i video oprema su bili zabranjeni tako da je sav foto i video materijal u tekstu preuzet od BMW marketing odeljenja.

BMW, kao globalna kompanija, poseduje čitav niz proizvodnih pogona širom sveta. Međutim, najznačajnija je upravo fabrika u Minhenu, koja je napravljena nakon II Svetskog Rata, nakon što je glavni proizvodni pogon iz tadašnjeg vremena ostao u Istočnoj Nemačkoj (Berlin).

Image
Pogled iz vazduha na fabriku, centralu, Welt i muzej

 

Zapravo, početak proizvodnje u ovoj fabrici je bio još 1917. godine, kada je BMW izgradio fabriku odmah pored poljskog aerodroma, koji se nalazio na mestu današnjeg Olimpijskog Parka. U ovoj fabrici su proizvođeni avionski motori i motocikli, a upravo je 100.000-ti BMW motocikl sklopljen u ovoj fabrici, 1938. godine.

Image
Prvi automobilski motor proizveden u minhenskoj fabrici. BMW 3/20 PS iz 1932.

Automobilska proizvodnja u ovoj fabrici je počela, kao što smo rekli, tek posle II Svetskog Rata – 1951. godine i to sa modelom 501. Samo četiri godine kasnije u istoj fabrici počinje proizvodnja modela Isetta, što je obezbedilo lokalnoj radnoj snazi još radnih mesta. U istoj fabrici se proizvode modeli serije 1500 od 1962. godine. Tih godina se deo proizvodnje izmešta u fabriku u gradu Dingolfing, 110km severno od Minhena. 1969. godine kompletna proizvodnja motocikala se izmešta u Berlin, kako bi se smanjio pritisak na fabriku u Minhenu. U ovoj fabrici se od prve generacije serije 3, 1975. godine, proizvode sve serije 3 do sada.

Tokom 80-tih godina, BMW otvara fabrike u Steyr-u, Regensburg-u i Wackerdorf-u i pojedini delovi proizvodnje se premeštaju u te fabrike. Livnica je zatim preseljena u Landshut, gde se i danas nalazi, dok su razvojna odeljenja izmeštena u severni deo Minhena kako bi se obezbedilo što više prostora za proizvodnu delatnos fabrike.

Image
Još jedan snimak fabrike (i ostalih BMW zgrada) iz vazduha.

Zbog izuzetnih napora na polju inovacija proizvodnog procesa, BMW fabirka u Minhenu je nagrađena od strane J.D. Power kao "Najbolja fabrika u Evropi" i to u dva navrata – 2001. i 2003. Istovremeno, BMW pažnja ka stanovništvu i ekologiji Mihena je takođe nagrađivana od strane nemačkih ekoloških organizacija.

Početak obilaska fabrike se dešava, zapravo, preko puta nje – u BMW Welt-u. Opet, zahvaljujući Delta Motors-u i BMW Grupi, obezbeđena nam je VIP tura fabrike, tj. naš vodič je vodio samo članove redakcije Nacionalna Klasa što nam je omogućilo da postavimo bezbroj potpitanja i čujemo, nadamo se, nešto više informacija nego što je uobičajeno.

G. Gert Landgraf je bio naš vodič tokom dvočasovnog obilaska fabrike i on nas je dočekao u prostorijama BMW Welt-a, gde smo prvo odgledali 10-minutni film, koji nam je pružio osnovne informacije o fabrici u Minhenu kao što je dnevni kapacitet od oko 900-1000 vozila, kao i da se u ovoj fabrici pored kompletnog sklapanja vozila serije 3 – u karavan i limuzinskoj varijanti proizvode i pogonski agregati (oko 1000 jedinica dnevno). U fabrici je zaposleno 9000 radnika, a u svakom trenutku se na praksi nalazi oko 700 "šegrta". Zanimljiv podatak je da su se modeli svih pet generacija serije 3 proizvodili upravo u ovoj fabrici.

Image Image
 
Image
Srednjoškolci na praksi u BMW pogonima

Kako se svako od BMW vozila sastoji od preko 20.000 komponenti, rigorozne mere provere kvaliteta, sigurnosti na radu i pažljivog planiranja i upotrebe resursa su ključni elementi u proizvodnom pogonima BMW kompanije. U okviru ovih pogona se zapravo susreću BMW strast ka automobilima i moderna tehnološka rešenja.

Nakon toga, krećemo ka fabrici, koja se nalazi direktno preko puta BMW Welt-a. Kako bi smo što manje pokisli (tog dana je padala veoma jaka kiša) koristimo pasarelu koja nas iz Welt-a vodi do BMW Muzeja pored kojeg prolazimo i nastavljamo ka ulazu u fabrički krug.

Iza kapije nas sačekuje prilično užurbana atmosfera, ni nalik onoj koju smo videli u M odeljenju. Skrećemo veoma brzo nakon kapije ka jednom od ulaza i tu uredno slažemo kišobrane koje smo dobili prilikom izlaska iz BMW Welt-a. Na ormariću je jasno napisano da služi za odlaganje kišobrana posetioca BMW fabrike. Nemačka organizacija….

Image
Ogromna površina je nedovoljna za zahteve fabrike, tako da je fabrika čak 5 spratova visoka!

Organizacija je neophodna ako se zna da godišnje u obilazak ove fabrike, od kako je BMW Welt otvoren, dođe oko 140.000 ljudi. Zanimljivo je da je pre otvaranja BMW Welt-a, u obilazak fabrike išlo oko 13.000 ljudi godišnje! Dakle, otvaranje Welt-a je dramatično uvećalo broj zainteresovanih koji žele da vide i unutrašnjost fabrike. Zbog povećanog obima poseta, BMW je napravio posebne pasarele unutar fabrike koje služe isključivo za turističke posete čime se praktično isključuje mogućnost bliskog kontakta sa nekom od teških mašina unutar fabrike.

No, da krenemo sa obilaskom…

1
2
3
4
5
6
7
Prethodni tekstVideo: Novi reklamni spot za BMW i modele
Sledeći tekstLamborghini prezentuje specijalnu verziju modela Gallardo
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here