Poseta proizvodnim pogonima kompanije Dacia u Rumuniji

0
5084
Image

Image 

Još jedna poseta fabrici. Ovog puta posetili smo proizvodni pogon kompanije Dacia u Ruminiji. Fabrika u gradu Pitešti je mesto gde se proizvodi preko 300.000 Dacia godišnje, a solidan broj od tih automobila godišnje završava u rukama srpskih vozača.

 

Image
 

Zahvaljujući Renault Nissan Srbija kompaniji dobili smo priliku da zavirimo iza kulisa proizvodnih pogona kompanije Dacia. Za razliku od naše posete BMW fabrici kada nam je eksplicitno bilo zabranjeno fotografisanje i snimanje, novinarske ekipe iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije su imale priliku da nesmetano dokumentuju proizvodni proces u okviru dva pogona: karoserija i montaža.

Image
Jedan od zaštitnih znakova Bukurešta – zgrada Parlamenta
 

Prvog dana smo, nakon turističkog obilaska Bukurešta, imali kratku prezentaciju na kojoj je Generalni Direktor Renault Rumunija, Jerome Olive, predstavio rumunsko tržište i Dacia proizvodne pogone.

{youtube}UMoIG5wgvYo?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Renault, tj. Dacia, na rumunskom tržištu pored velike fabrike locirane u neposrednoj blizini grada Pitešti (120km udaljen od Bukurešta) ima i dva centra – TITU i RDCE.

 

TITU

Tehnički Centar "TITU" je otvoren 2010. godine i nalazi se tačno na pola puta između Renault centrale u Rumuniji (Bukurešt) i fabrike (Pitešti). U ovom test centru se vrše testovi kompletnih vozila, ali i komponenti pogona iz kompletne Renault Grupe.

Image

Na površini od 330 ha se nalaze razni test poligoni na kojima se vrše raznovrsna testiranja. U okviru centra se nalaze test komore u kojima se mogu vršiti neka od 100 različitih testova, a koje mogu simulirati ekstremne vremenske uslove kako bi se utvrdila otpornost na toplotu, sunčeve zrake, hladnoću, kišu i druge faktore.

U okviru centra se nalazi i test poligon dugačak 32km, koji sadrži 10 različitih testnih "ruta", koje omogućavaju inženjerima da testiraju ponašanje vozila u različitim uslovima.

 

Renault Design Central Europe (RDCE)

2008. godine otvoren je centar za dizajn sa sedištem u Bukureštu. Cilj ovog centra je razvoj novih vozila imajući u vidu zahteve i specifičnosti svih značajnih tržišta na kojima se proizvodi Renault grupacije prodaju.

Centar za dizajn je prilikom osnivanja imao 10 zaposlenih, 2009. je broj zaposlenih bio 30, da bi u današnje vreme u centru bilo zapošljeno 40 ljudi. Zanimljivo je da samo 20% zaposlenih u centru ima rumunsko državljanstvo, odnosno čak 80% su stranci.

RDCE tesno sarađuje sa TITU centrom, kao i sa drugim centrima širom sveta (naravno, koji se nalaze u sklopu Renault Nissan Grupe) kako bi se dizajnirali i projektovali što kvalitetniji proizvodi. Dodatno, centar je zadužen za razvoj post-prodajnih proizvoda i da unapređuje kvalitet proizvoda sarađujući sa inženjerima iz razvojnih centara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here