NK TEST: BMW X3 xDrive20d

0
5900

Naše službeno vozilo za potrebe puta u Minhen, gde smo obišli nekoliko odeljenja kompanije BMW, je bila nova generacija modela X3. Duga etapa, konstantne brzine na autoputu i dizel agregat. Da li su to potrebni i dovoljni uslovi za nisku potrošnju?

Kada smo dogovarali posetu BMW centrali u Minhenu, marketing Delta Motorsa nam je ponudio i službeno vozilo. Bio je to BMW X3 xDrive20d.

Image

Rečeno nam je da BMW, na globalnom nivou, “gura” X3 kao vozilo namenjeno aktivnim i dinamičnim mladim ljudima i mladim porodicama, pa je kao takvo bilo podesno i za naše potrebe. Nismo imali ništa protiv da probamo da razbijemo naše predrasude, ali smo to već pokušali sa Land Cruiserom LC150 i nismo se proslavili (govorimo o prosečnoj potrošnji, pre svega). Ukoliko ste propustili, pročitajte šta smo sve videli (i vozili…) u BMW Classic (moto), BMW Welt, BMW M odeljenju, BMW Muzeju (moto) i BMW fabrici.

BMW je u veoma kratkom vremenskom periodu značajno proširio ponudu vozila u SUV/krosover klasama, pa tako pored X3 i X5, kupcima stoje na raspolaganju X6 i X1 modeli. Ovakav razvoj situacije, u kombinaciji sa neverovatno dobrim prodajnim rezultatima BMW Grupe, govore da kupci zapravo žarko žele kompaktna SUV vozila, koja će nuditi udobnost, ekonomičnost i performanse bliske onima koje nude putničke varijante, a da pored toga nude robusni izgled i umerene terenske sposobnosti.

Image
Kompletna BMW X gama modela

Za razliku od standardnih test vozila, kada obično na raspolaganju imamo jedan rezervoar benzina i stalno preispitujemo ekonomičnost naše vožnje, sada smo kao iza sebe imali 2500km, od čega je 2200km bilo autoputem. Rezultat? Pročitajte u nastavku teksta, naravno.

Istorija

Prva generacija E83 (2004-2011)

Nekoliko godina nakon promocije modela X5 (1999), predstavljen je nešto manji SUV pod nazivom X3. Novi model je razvijen u saradnji sa austrijskom kompanijom Magna Steyr, gde se ovaj model i proizvodio.

Image

Zbog platfrome zasnovane na putničkom modelu, X3 se nije proslavio po pitanju terenskih sposobnosti, a podbacio je i kada je u pitanju kvalitet enterijera. I pored toga, potpuno novi intergralni pogon serijski raspoloživ na svim modelima, xDrive, je dobio pozitivne kritike.

Gama motora za E83 karoseriju se satojala od dva četvorocilindrična i četiri šestocilindrična. 2,0 litarski benzinac (2.0i) razvijao je 150KS/200Nm, dok su šestocilindraši proizvodili 218KS/250Nm (2.5si) i 272KS/315Nm (3.0si). Dizel varijante su proizvodile 150KS/330Nm (2.0d), 218KS/500Nm (3.0d) i 286KS/580Nm (3.0sd).

Druga generacija F25 (2011-)

Nova generacija je predstavljena ove godine o čemu smo već pisali. Domaća promocija modela X3 je održana u aprilu mesecu. Karakteriše je unapređeni izgled karoserije, ali i radikalne izmene “ispod kože”. Novi model poseduje kompletno novu gamu pogonskih agregata, novi automatski menjač, novu šasiju, novo vešanje i daleko širi dijapazon serijske i dodatne opreme.

1 COMMENT

  1. Citam vas redovno…dopadate mi se…ali sto su vam fotografije lose pogotovo u ovom clanku…sve do jedne podeksponirano…
    popravite to i dobit cemo bolji i ljepsi dozivljaj!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here