NK TEST: Mazda 3 CD105

Aktuelna „trojka“ je sada već na zalasku, ali nas to nije sprečilo da još jednom obezbedimo Mazda kompakt u našoj test floti. Zašto? Dizel!

Mazda3 model je već nekoliko puta bio u test floti, tako da većih nepoznanica zaista ne treba da bude. Međutim, jedan deo pogonske game do sada nismo uopšte imali priliku da probamo – dizel motor!

Inicijalno je u ponudi bio samo 2,2 litarski dizelaš sa oznakom CD150 koji pored visoke cene u nabavci nosi i solidnu premiju kada je u pitanju poreska kategorija. Međutim, pre izvesnog vremena Mazda je u svoju ponudu dodala i malolitražni dizel agregat koji nosi oznaku CD105.

Popularnost dizel motora kod naših kupaca je izuzetna, tako da čak i kada nema racionalnog razloga za kupovinu (i doplatu) – kupci radije biraju par hiljada EUR skuplji motor rezonujući da će, ako bar ne nadoknade raziliku u ceni kroz uštedu goriva, deo novca povratiti kada automobil budu prodavali.

Testni automobil je bio u srednjem paketu opreme (Attraction) što znači da nije bilo nikakvih noviteta po pitanju opreme, već je to upravo model koji bi trebalo da bude najzanimljiviji domaćim kupcima, baš kao što je njegov benzinski „parnjak“ – G120.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -