NK TEST: Renault Twingo – nasmejano lice je ponovo tu

Novi Twingo nas možda nije toliko impresionirao novitetima, koliko je nas je zapravo podsetio koliko je to praktičan i dobro osmišljen gradski auto. Uz to, test automobil je, poput magneta, privlačio pažnju zahvaljujući jarko žutoj boji koja je tokom zimskog perioda tokom kojeg je auto bio na testu unosio vedrinu kako putnicima, ali i prolaznicima.

Tipičan problem superminija, odnosno vozila iz A segmenta, je što su cenovno vrlo slična modelima iz narednog segmenta uprkos tome što su daleko manja po pitanju putničkog i prtljažnog prostora što je priličan gubitak fleksibilnosti posebno ukoliko je to jedini automobil. Drugim rečima, Twingo (kao i ostali modeli iz ovog segmenta) imaju jako težak posao da pronađu put do prosečnog kupca u Srbiji.

Reno je treću generaciju modela Twingo restilizovao tokom 2019. Međunarodnaj javnost ga je prvi put videla na Sajmu automobila u Ženevi 2019, dok je domaću prezentaciju imao tokom letnjih meseci protekle godine.

Suptilna unapređenja na svim poljima

Reno je sa restilizacijom radio najpre na unutrašnjosti i elektronici, a tek onda na unapređenju izgleda jer, kako se čini, kupci su imali malo ili ni malo zamerki na ovaj aspekt vozila. Izgled Twinga, dakle, ostaje prilično zanimljiv i, pre svega, „dobroćudan“ što je nešto što obeležava izgled ovog modela već treću generaciju, a posebno u današnje vreme kada svi dizajneri pokušavaju da postignu što oštrije „karakterne osobine“ vozila.

Iako je opšti izgled ostao neizmenjen, manje i vrlo suptilne izmene su ipak dodale malo oštrine na, inače vrlo „nasmejan“ izgled Twinga. Donji deo branika je dobio usise za vazduh, dok je maska blago izdužena sa hrom lajsnom u gornjem delu koja povezuje nova prednja svetla koja sada nose dnevni LED potpis u obliku slova C.

Bočni izgled je vrlo malo promenjen i to u vidu usisnika za hlađenje motora koji su sada sastavni deo opreme, a ne kao što je to ranije bio slučaj – estetski element samo na određenim verzijama. Zadnji deo automobila je takođe blago izmenjen sa novim zadnjim svetlima, drugačijim branikom i lakšim mehanizmom otvaranja prtljažnika.

Dimenzije su vrlo slične sa identičnim međuosovinskim rastojanjem od 2492mm i širinom od 1646mm, dok je automobil produžen za 19mm usled novog dizajna prednjeg i zadnjeg branika. Visina je takođe izmenjena usled 10mm nižeg ogibljenja koje doprinosi stabilnosti usled niže tačke težišta, ali i menja siluetu vozila koja sada pravi nešto manje ima nešto bolji koeficijent aerodinamičke efikasnosti.

Prilaz prednjem delu motora je sada olakšan sa malo elegantnije dizajniranim osiguračima koji lakše odbravljuju „haubu“ koja i sada nema ama baš nikakvu mogućnost za skladištenje prtljaga već je to jedino potrebno otvarati ukoliko želite da dolijete tečnost za čišćenje vetrobrana.

Što se tiče unutrašnjeg prostora, ali i prtljažnog – promena nema. Tačnije promene su vrlo elementarne jer je sada Twingo u svim paketima opreme isporučuje sa suvozačkom kasetom koja se može zatvoriti, dok je ispred menjača sada napravljeno dovoljno mesta da se omogući odlaganje malo većih čaša/termosa za tople napitke. Tu su na raspolaganju i dve USB utičnice, još jedan element bez koga urbani šoferi teško da će razmatrati neki automobil?

Sedišta u Intens opremi su vrlo zanimljiva jer imaju integrisani naslon za glavu, a pored udobnog sedenja nude i solidnu bočnu potporu, mada ako ćemo biti iskreni – za tako nečime zaista nema nikakvog razloga, osim estetskog. Kad smo kod estetike, Twingo i dalje ima „leptir“ na zadnjim vratima što je jedno veoma praktično rešenje koje možda nije tako moderno, ali je veoma zahvalno posebno kada želite da obezbedite dotok svežeg vazduha bez korišćenja ventilacije. Što se ventilacije tiče, Twingo u Intens opremi nudi automatski klima uređaj.

Prtljažnik je ostao nepromenjen po svojoj zapremini 220/240l u zavisnosti od položaja sedišta zadnje klupe (174/291 ukoliko su vam potrebne VDA brojke) pa sve do maksimalnih 980 litara koliko je raspoloživo nakon obaranja zadnjih sedišta.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -