MINI Countryman

0
5190
NAS SPONZOR

 

Prenos snage i šasija

 

Sofisticirana tehnologija šasije omogućava “karting” osećaj – prepoznatljivu karakteristiku svakog MINI modela – ukombinovan sa komforom u vožnji koji ispunjava sve zahteve bez obzira da li se radi o svakodnevnim vožnjama ili dužim putovanjima.

Image

 

Napedna tehnologija šasije MINI Countryman-a sastoji se od prednje MacPherson opruge i balans štangle, multi-link zadnjeg vešanja i elektromehaničkog servo upravljača (EPS) sa asistencijom snage osetljivom na promenu brzine. U interesu optimizacije aktivne bezbednosti svi modeli opremljeni su u standardu sistemom DSC (Dynamic Stability Control). Opciono su dostupni i DTC (Dynamic Traction Control, standardan kod MINI Cooper S Countryman i MINI Cooper D Countryman sa ALL4) kao i funkcija elektronske blokade diferencijala prednje osovine.

MINI ALL4: Više zabave u vožnji na drumu ili van njega

MINI Cooper S Countryman i MINI Cooper D Countryman mogu se opciono izabrati sa permanetnim sistemom pogona na svim točkovima, MINI ALL4. Zasnovan na elektromagnetnom centru diferencijala, ovaj sistem neprimetno distribuira pogon i raspoređuje ga između prednje i zadnje osovine. Rezultat se vidi u izrazito dobrom prianjanju i upravljivosti po kojoj je MINI i poznat, omogućujući vozaču da oseti svu zabavu u vožnji a koja je povezana sa ovim brendom, ovoga puta na asfaltu ali i van njega. Dodajmo dome i podatak po kom MINI ALL4 značajno unapređuje dinamički potencija vozila i obezbeđuje ga još uverljivijom upravljivošću u kritičnim situacijama.

Image

 

U normalnim situacijama, do 50 procenata snage motora se šalje do zadnjih točkova; u ekstremnim situacijama, poput snegom ili ledom prekrivene podloge, ovaj postotak raste i do 100. Ova distribucija pogona po potrebi između prednje i zadnje osovine optimizira efikasnost MINI crossover-a. Integrisanjem MINI ALL4 kontrolnih elektronskih sisema direktno u DSC centralnu jedinicu po prvi put se postiže ostvarivanje reakcije u vremenu manjem od desetinke sekunde.

Dodatno, oba modela opremljena sa ALL4 sistemom imaju veoma specifična podešavanja šasije. Pored sofisticiranog pogonskog sklopa i nosača kardanske osovine, koji uključuju i vibracione prigušnike, ovo podešavanje obezbeđuje varijantama sa pogonom na sva četiri točka iste, visoke standarde akustičnog i dinamičkog komfora poput modela sa pogonom na prednjoj osovini.

Nova šasija obezbeđuje najbolje karakteristike upravljivosti u ovom segmentu

Unikatna pozicija koju drži MINI Countryman u svom segmentu bazirana je, između ostalog, na “karting” upravljivosti koja je postala sinonim za brend. MINI tehnologija šasije, koja je dodatno razvijena za novi crossover model, komforno izlazi na kraj sa impresivno snažnim motorima konvertujući svu tu snagu u veliki autoritet i nadahnjujuću agilnost. Precizno, empatično sportsko upravljanje i izvanredan komfor u vožnji s pravom daju MINI Countryman-u da s visine gleda na konkurenciju sa konceptima koji se mogu porediti.

Prednja osovina Countryman-a ima MacPherson opruge i ojačane balans štangle. Ova konstrukcija obezbeđuje sjajno navođenje točka i stara se o tome da se povratne sile ne prenose i ne osete na upravljaču, čak ni u situacijama naglog ubrzavanja ili pri skretanju većom brzinom. Dodatno, razlika u dužini između poluosovina sa leve i desne strane prednjeg točka – rezultat poprečno postavljenog motora – poravnato je međuosovinom. Ovaj dizajnerski element, obično se može naći kod modela sa prednjim pogonom i pogonom na svim točkovima u segmentima višiš klasa, sprečava krivljenje pri ubrzavanju i usporavanju.

Image

 

Multi-link zadnja osovina kod MINI Countryman-a, stigla je kao rezultat i beneficija istraživanja ekspertskog tima BMW Group za razvoj šasija, dizajnirane tako da odgovara i modelima sa prednjim i pogonom na svim točkovima. Stabilizatori na prednjoj i zadnjoj osovini minimiziraju zanošenje karoserije, doprinoseći dodatno bezbednosti i agilnom upravljanju. Sistem vešanja kod MINI Cooper S Countryman-a ima dodatnu notu sportskog podešavanja nego što je to slučaj kod ostalih varijanti modela. Dodatno, sportsko vešanje, zbog kojeg je vozilo niže za 10 mm, može se odabrati kao opcija za bilo koju od varijanti modela MINI Countryman.

Snažne kočnice na MINI Countryman-u omogućuju preciznu informaciju i stabilne performanse čak i pod najvećim opterećenjem. Prednje kočnice imaju diskove sa unutrašnjim ventiliranjem prečnika od 294 mm (MINI Cooper S Countryman: 307 mm), zadnji točkovi su opremljeni diskovima prečnika od 280 mm.

Image

 

Agilno upravljanje Countryman-om, karakteristična je odlika svih MINI modela – postignuto je uz zavidnu efikasnost. Nasuprot konvencionalnim mehaničko/hidrauličnim sistemima, snaga za pomoć pri upravljanju generisana je pomoću elektromotora. Ovaj motor se aktivira samo kada je pomoć pri upravljanju potrebna ili kada to vozač zaželi. To znači da na pravim deonicama puta, ili pri ravnomernom skretanju u krivini sa istim uglom upravljanja, energija neće biti upoptrebljena. EPS je zbog toga elemenat paketa MINIMALISM mera dizajniranih kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija gasova.

Spisku standardne opreme za MINI Countryman treba dodati i DSC (Dynamic Stability Control) sistem. DSC obuhvata ABS sistem, Electronic Brake Force Distribution (EBD), Cornering Brake Control (CBC), Brake Assist i Hill Assist. DTC režim omogućava kontrolisano proklizavanje pogonskih točkova za olakšano kretanja sa rastresitih površina, peska ili dubokog snega. DTC je uveden kao standardni deo opreme kod dve varijante sa ALL4 pogonom i modelom sa pogonom na prednjoj osovini, MINI Cooper S Countryman, a takođe je dostupan i kao opcija za ostale modele.

Image

 

MINI Cooper S Countryman ima 17” alu točkove u standardnom paketu.MINI Cooper Countryman i MINI Cooper D Countryman, za to vreme, stižu sa 16” alu točkovima u standardnom paketu opreme, dostupnom u dve ekskluzivne varijante. MINI One Countryman i MINI One D Countryman opremljeni su 16” čeličnim točkovima. 18” točkovi dostupni su kao opcija za sve varijante modela dok točkove od 19” možete poručiti u okviru paketa dodatne opreme kako bi vaš Countryman dobio dodatnu notu sportskog izgleda.

Sveobuhvatni bezbednosni koncept – uključuje i mere za optimizaciju zaštite pešaka

Visoki nivo pasivne bezbednosti koji je MINI Countryman ostvario reflektuje se u njegovoj čvrstoj i robusnoj pojavi. Visoko uzignut, prednji kraj ovog krosovera ne samo da modelu daje posebnan, snažan izgled već i ispunjava sve standarde koje propisuje aktuelna regulativa koja se odnosi na zaštitu pešaka. Velike zone deformacija dizajnirane su tako da smanje rizik od povređivanja u slučaju sudara sa pešakom ili biciklistom.

Strukture izuzetno izdržljivih komponenti, precizno definisane zone deformacija i ekstremno jaka putnička ćelija pomažu u rasipanju energije koja nastaje pri udaru, što dalje od enterijera i putnika. Sile koje se deluju prilikom sudara usmeravaju se dalje od putničke kabine u dobroj meri preko membranskih komponenti u pod i bočne ramove, na požarni zid i ka prednjem i zadnjem delu vozila. Ovim se obezbeđuje distribucija energije udarca između nekoliko različitih komponenti karoserije i dalji transfer energije prema zonama deformacija.

Standardna oprema unutar modela MINI Countryman uključuje prednje i bočne vazdušne jastuke, isto tako i bočne vazdušne zavese za prednja i zadnja sedišta. Sva sedišta su opremljena inercionim pojasevima za vezivanje u tri tačke, dok pojasevi na prednjim sedištima imaju i zatezače i limitere težine. ISOFIX priključci za postavljanje dečije stolice nalaze se na zadnjim sedištima.

MINI Cooper S Countryman sa ALL4 sistemom pogona standardno je opremljen gumama dimenzija 205/50 R17 sa “runflat” tehnologijom. Ove gume dostupne su kao opcija kod ostalih modela. Opcioni točkovi od 18” takođe stižu sa “runflat” gumama. Sve MINI Countryman varijante standardno su opremljene indikatorom defekta na gumi. Ovaj sistem prati stanje pritiska u gumama i upozorava vozača, vizuelnim upozorenjem na displeju instrument table, da je došlo do oštećenja na gumi.

1
2
3
4
5
Prethodni tekstTržište: Prodaja BMW Grupe rekordno u martu 2011.
Sledeći tekstSnimljen Mercedes SL
Večni entuzijasta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here