MINI Countryman

0
5012

Motori

 

MINI Countryman će od trenutka predstavljanja biti dostupan u varijanti tri benzinska i dva dizel motora, čije su tehnologije ukorenjene u superlativnom nivou razvojnog umeća svojstvenog za BMW Group. Sve varijante motora dostupne za Countryman, ispunjavaju EU5 emisione standarde u Evropi i ULEV II standarde u SAD. Tehnologije poput Brake Energy Regeneration, funkcije Auto Start/Stop, Shift Point displeja i funkcionisanje pomoćnih komponenti, uključene su u kombinacije specifične za modele.

Image

 

Četvorocilindrični motor modela MINI Cooper S Countryman razvija maksimalnu snagu od 184 KS pri 5,500 obrtaja. Maksimalni obrtni moment od 240 Nm dostupan je u rasponu između 1,600 i 5,500 o/min a može se uvećati do 260 Nm u kratkom intervalu ako se koristi funkcija Overboost. MINI Cooper S Countryman sprintuje od 0 do 100 km/h za samo 7,6 sekundi do maksimalnih 215 km/h. Prosečna potrošnja goriva po EU ciklusu iznosi 6,1 litara na 100 kilometara uz CO2 emisije od 143 g/km. MINI Cooper S Countryman ALL4 ubrzava do 100 km/h za 7,9 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 210 km/h. Prosečna potrošnja ALL4 MINI Cooper S Countryman-a iznosi 6,7 litara/100 km uz emisiju CO2 od 157 g/km.

Image

 

Motor ispod haube MINI Cooper Countryman-a generiše maksimalnu snagu od 122 KS pri 6,000 o/min. Maksimalni obrtni moment od 160 Nm dostupan je na 4,250 o/min. MINI Cooper Countryman stiže od 0 do 100 km/h za 10,5 sekundi i može da dostigne maksimalnih 190 km/h. Potrošnja, po EU ciklusu iznosi 6 litara/100 km, dok je emisija CO2 svedena na 140 g/km.

MINI One Countryman pokreće 1,6 litarski agregat koji proizvodi 98 KS pri 6,000 o/min uz maksimalni obrtni moment od 153 Nm već na 3,000 o/min. MINI One Countryman utroši 11,9 sekundi da ubrza od 0 do 100 km/h do maksimalnih 173 km/h. Prosečna potrošnja goriva po EU ciklusu je 6 l/100 km.

Novi turbodizel motori svoje pravo mesto pronalaze u modelu MINI Cooper D Countryman. Maksimalne snage od 112 KS pri 4000 o/min i obrtnog momenta od 270 Nm u rasponu između 1750 i 2250 o/min. 10,9 sekundi je potrebno vreme za koje on ubrza od 0 do 100 km/h do maksimalne brzine od 185 km/h. Prosečna potrošnja goriva modela MINI Cooper D Countryman po EU ciklusu iznosi – 4,4 litra na 100 km što je jednako impresivno kao i podatak o emisiji CO2 od samo 115 grama po kilometru.

Image

 

MINI Cooper D Countryman sa ALL4 pogonom sprintuje iz mesta za 11.6 sekundi do 100 km/h i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h. Prosečno potroši, po EU ciklusu, 4,9 litara na 100 km, uz emisiju CO2 koja iznosi samo 129 grama po kilometru.

Najekonomičnija varijanta novog MINI modela je MINI One D Countryman. Njegov turbodizel agregar razvija 90 KS pri 4,000 o/min uz maksimalan obrtni moment od 215 Nm koji postiže u rasponu između 1750 i 2500 o/min. MINI One D Countryman ubrzava od 0 do 100 km/h za 12,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h. Prosečna potrošnja ovog modela je 4,4 l/100 km uz CO2 emisiju od 115 g/km.

Šestostepeni manuelni menjač u standardnom paketu opreme, opcioni šestostepeni automatik za benzinske varijante motora

Sve varijante modela MINI Countryman standardno su opremljene šestostepenim manuelnim menjačem koji perfektno odgovara karakteristikama performansi motora. MINI One Countryman, MINI Cooper Countryman i MINI Cooper S Countryman se opciono mogu poručiti opremljeni šestostepenim automatskim Steptronic menjačem i polugama za menjanje brzina na upravljaču.

MINIMALISM u modelu MINI Countryman: Brake Energy Regeneration, Funkcija Auto Start/Stop i Shift Point displej za optimiziranu efikasnost.

Rigorozna primena koncepta MINIMALISM obezbedila je modelu MINI Countryman mogućnost da uživa u velikom broju štedljivim mera koje će ispratiti njegove štedljive motore. Sistemi poput Brake Energy Regeneration, standardnoj odlici svih varijanti modela, pomaže u povećanju ekonomičnosti i vodi računa o emisiji gasova. Ovde su inteligentne mere za uštedu energije obezbedile da snaga motora bude kanalisana primarno do pogonskih točkova i kako bi, koristeći što manje energije, obezbedila rad instrumenata u kabini. Dok god motor radi pod opterećenjem, odnosno vozač ubrzava, alternator se automatski isključuje. Generisanje snage se koncentriše za faze kada MINI Countryman krstari ili koči. Brake Energy Regeneration omogućava smanjenje potrošnje goriva i emisije gasova bez obzira na vozačev stil vožnje. Veća proporcija energije sadržane u gorivu se konvertuje u agilnost na drumu. Energija koja se izgubi na kočenje kod konvencionalnih vozila u obliku toplote, koristi se za generisanje energije u modelu MINI Countryman.

Istovremeno, inteligentni sistem upravljanja energijom konstantno prati stanje akumulatora. Pažljivo proračunate faze, predefinisani minimum akumulacionog kapaciteta i upotreba nove AGM (Absorbent Glass Mat) tehnologije akumulatora garantuje maksimalni upotrebni vek akumulatora.

Kod svih varijanti modela novog MINI Countryman-a sa manuelnim menjačem, funkcija Auto Start/Stop stara se da se motor sam, automatski isključi kad god se vozilo zaustavi, npr., na raskrsnici ili na semaforu. Svaki put kada se motor pokrene, Auto Start/Stop funkcija ostaje u stanju pripravnosti i ponovo se može aktivirati čim temperatura ulja u motoru dostigne radnu temperaturu. Pa ipak, ukoliko iz sigurnosnih razloga ili komfora, motor mora da ostane upaljen, elektronski sistem ne interveniše. Auto Start/Stop funkcija se može deaktivirati u bilo kom trenutku, jednostavnim dodirom na dugme.

Standardni deo opreme, Shift Point displej pomaže vozaču MINI Countryman-a sa manuelnim menjačem da do perfekcije usavrši svoje veštine zarad postizanja najekonomičnije potrošnje goriva. Čim dođe taj pravi trenutak za promenu brzine, strelica se pojavljuje na displeju kokpita ispod obrtomera. Idealan stepen prenosa označen je brojkom. Shift Point Displej se može aktivirati ili deaktivirati preko putnog računara. Dodatno, sistem uzima u obzir i stil vožnje u svakom datom trenutku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here