MINI Countryman

0
5009

 

Dizajn

 

Koncept modela MINI Countryman postavlja jasnu naznaku između novog modela i postojeće ponude. Ovaj novi pravac izražen je novim samouverenim dizajnom karoserije. Mere od 4097 milimetara po dužini (MINI Cooper S Countryman: 4,110 mm), 1789 po širini i 1,561 milimetara po visini, karoseriju sa četvoro vrata ukombinovale su sa uobičajenim proporcijama brenda i povišeno odstojanje od tla i povišenu poziciju za sedenje.

Image

 

Poput šireg spektra mogućnosti koje je “otvorio” inovativni koncept karoserije modela MINI Countryman, dizajn u sebi nosi i budući razvojni put prepoznatljivog MINI dizajnerskog jezika. Novi model predstavlja svežu interpretaciju fundamentalnih elemenata MINI dizajna. Upečatljiva karoserija iz tri segmenta, stakleni panoramski krov, izgled prednjeg dela (upotpunjenog vellikim svetlima, šestougaonom maskom hladnjaka i uspravljeni vetrobran), vertikalno postavljena zadnja svetla i “kaskadne” linije zadnjeg dela, šire se polazeći od prednjeg dela, nastavljaju preko krova i završavaju na točkovima. Karakteristični detalji MINI dizajna poput prednjih i zadnjih svetala integrisani su poput ostrvaca u karoseriju, bočni otvori između prednjeg krila i vrata, i panoramski stakleni krov koji se završava u zadnjem delu vozila, jasno stavljaju do znanja da je identitet Countryman-a nasleđe pristiglo iz MINI porodice.

Karakteristični izgled prednjeg dela vozila

Image

 

Jasna struktura prednjeg dela daje modelu MINI Countryman zrelu i stilsku pojavu. Gornja rešetka hladnjaka, upečaljivo zaokružena linijom haube i velikim prednjim svetlima karakteriše ceo prednji deo vozila. Tako uzdignuta, ona ispunjava najnovije odredbe koje se odnose na zaštitu pešaka i istovremeno modelu daje snažan izgled pravog “crossover-a”. Izražena kupola, pomerena je unapred i jasno stavlja do znanja kakve se performance kriju ispod haube. Zajedno sa glavnim svetlima koja zauzimaju tradicionalnu MINI poziciju na krajevima, kupola haube dobija izgled površine na vozilu koju nećete zameniti sa nekim drugim modelom. Novi dizajn svetala oivičenih hromiranim prstenom i pomerenih unapred daju znatiželjan izgled vozilu, naglašavajući dodatno i samu širinu ovog modela. Oblik svetala označava napuštanje klasičnog cirkularnog oblika svojstvenog za ostale modele iz MINI ponude.

Modifikovani oblik maske hladnjaka komplementaran je sa posebnim stajlingom modela MINI Countryman: pripadajući šestougaoni sklop sada je uspravljeniji nego što je to slučaj sa rešetkom hladnjaka postojećih modela brenda.

Image

 

Gledano sa strane, primetna je jasna i harmonična skladnost metalnog dela karoserije i staklenog krova. Poznata MINI karoserija iz tri segmenta, staklene površine i krov izrazito su upečatljivi na modelu Countryman. I pored svoje visine i većeg odstojanja od tla, ključne proporcije, zaštitni znak MINI-ja, ostaju iste. Kratki prednji i zadnji prepusti naglašavaju proverenu filozofiju brenda koja kreira maksimalan kabinski proctor iz jednog kompaktnog otiska.

Crni graničnik oko donjeg dela karoserije dodatno je naglašen kod modela MINI Countryman nego što je to slučaj kod ostalih modela i on naglašava povećano odstojanje od tla uz dodatni naglasak na izgledu točkova. Primetan je i novi izgled i linija sistema vešanja koji jasno stavlja do znanja da su mogućnosti primene u različitim slučajevima sada veće nego pre. Sveži dizajn poklopca sa stane na prelazu od prednjeg krila ka vratima takođe pomaže da se MINI Countryman jasno izdvoji od ostatka porodice. Ovaj element – još jedna nova interpretacija završnog vara na sličnoj poziciji kod klasičnim Mini modela – sadrži i pokazivače pravca i usisnik vazduha na novom modelu MINI Countryman. Bočni poklopac je širok, ekstremno izdržljiv i usmerava poglede sa A-stuba naniže, ka točkovima. Isto kao što i linija C-stuba ide prema zadnjoj osovini, ova linija naglašava utisak snažne karoserije i moćne pojave na točkovima.

Image

 

Po prvi put, MINI logotip na zadnjem delu vozila ima i specifičnu funkciju. Pritiskom na unutrašnji deo kruga na amblemu brenda otvarate prtljažna vrata. Prostor za registarsku tablicu liči na usisnik za vazduh u prednjem delu branika, i kreira stilsku vezu između prednjeg i zadnjeg dela vozila.

Image

 

Zadnje krilo MINI Cooper S Countryman-a ima oblik difuzora, čime kanališe protok vazduha ispod zadnjeg dela vozila i tako optimizira aerodinamičke osobine. Najsnažnijia varijanta Countryman-a takođe može biti indentifikovana po svom specifičnom krovnom spojleru, duploj izduvnoj grani i atraktivnim izrezima na spoljnoj strani zadnjeg branika.

Selekcija od 11 boja karoserije dostupna je za model MINI Countryman – pet mat i šest metalik boja. Krov na modelima MINI One Countryman i MINI One D Countryman obojen je u boji karoserije. Svi kupci koji odaberu MINI Cooper S Countryman, MINI Cooper Countryman ili MINI Cooper D Countryman, za to vreme, mogu prilagoditi svoja vozila po specifičnoj paleti nijansi crne ili bele boje za krov kao alternative boji karoserije.

Standardni 16-inčni točkovi (17-inča za MINI Cooper S Countryman) takođe doprinose vizuelnom utisku koji stvara MINI Countryman. Dodatno, kao opcija su dostupni točkovi od lakih aluminijumskih legura – neki od njih su dizajnirani ekskluzivno za MINI Countryman – naglašavaju istovremeno sportski i robusni karakter novog modela. Dostupni su u različitim veličinama od 16 do 18 inča.

Povišena sedalna pozicija i pomična zadnja sedišta

Osobina koja definiše MINI Countryman je njegova povišena pozicija sedenja. Time je omogućen i komforan ulazak u vozilo, optimizirana je i preglednost situacije na drumu i obezbeđen je intenzivniji ugođaj u vožnji, poput onog koji se doživi u pravom SAV (Sports Activity Vehicle) modelu.

Image

 

Standardna individualna zadnja sedišta mogu se pomerati napred-nazad za nekih 130 milimetara. Zadnja klupa za sedenje sa tri sedišta – dostupna je bez doplate – na istom je nivou funkcionalnosti, može se pomerati napred-nazad i deljiva je u odnosu 60 : 40. Dečja kolica, na primer, možete staviti u prtljažnik MINI Countryman-a bez pomeranja sedišta iz njihove standardne pozicije.

Image

 

Nasloni zadnjih sedišta se mogu pomeriti u teretnu poziciju ukoliko se ukaže potreba za dodatnim prostorom za prevoz stvari, čime se i prtljažni prostor povećava sa 350 na 450 litara. Plus, nasloni zadnjih sedišta se mogu preklopiti unapred, delimično ili u potpunosti kako bi podstakli fleksibilnost i upotrebljivost prostora u zadnjem delu vozila. S druge strane, nasloni klupe za tri putnika omogućavaju podelu u odnosu 40 : 20 : 40, povećavajući potencijalni kapacitet prtljažnog prostora na maksimalnih 1170 litara. Time se kreira dovoljno prostora za dva bicikla sa rasklopljenim prednjim točkovima. Kao dodatak standardnim krovnim nosačima, opciono su dostupni i nosači za zadnji deo vozila, koji se mogu pripremiti i u sklopu fabričkih podešavanja.

MINI Centralna šina: Unikatni skladišni koncept sa velikim brojem opcija za prilagođavanje

Umesto konvencionalno postavljene centralne konzole između sedišta, MINI Countryman opremljen je inovativnim sistemom. Unikatni MINI “Centre Rail” sistem omogućava odlaganje ličnih predmeta na dostupan način i u svakom trenutku. Dodajmo tome i činjenicu da svojom pojavom kreira i vizuelnu i funkcionalnu vezu između prednjeg i zadnjeg dela enterijera. Ako je MINI Countryman pozadi opremljen individualnim sedištima, Centralna šina U-profila pružaće se sredinom putničke kabine sve do kraja naslona zadnjih sedišta. Ako je vozilo opremljeno klupom za tri putnika, MINI Centralna šina će se pružati do kraja naslona prednjih sedišta.

Image

Image

 

Specijalno razvijeni sistem, praktične upotrebljivosti sa mogućnošću “kačenja”, omogućava korisnicima MINI “Centre Rail” postavke da izvrše podelu i osmisle izgled postavljanjem različitih elemenata za odlaganje stvari i sitnica. Postavljanje futrola za razne telekomunikacione uređaje i uređaje za zabavu putnika, držača čaša, kutija za sunčane naočare, sve to se moće smestiti na centralnom naslonu specifičnog MINI dizajna, na lagan i bezbedan način. Svi postavljeni elementi se mogu pomerati duž centralne šine koliko god vam to odvara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here