Unutrašnjost, oprema

Svi znamo da su enterijeri automobila PSA grupacija skoro pa jedinstveni, svaki detalj je priča za sebe. Volan najmanjeg prečnika na 208 modelu, instrumenta tabla koja se gleda preko upravljača na istom modelu i na još nekim modelima Pežoa, geometrisjki pravilne forme kod Citroena, gotovo svaki njihov model ima vrlo specifičan dizajn i to je gotovo uvek važilo za ove proizvođače.

Opel je odoleo krupnim promenama na spoljašnosti, a otpor prema francuskom viđenju dizajna enterijer je takođe evidentan. Naš stav je da je ovo vrlo pohvalno, jer Opel ima jedno od boljih rešenja kada je interfejs u pitanju i ergonomija je na vrlo visokom nivou.

Sve je na svom mestu, a jedini detalj koji odskače od standardnih rešenja je taster ručne kočnice koji je montiran sa gornje strane poluge i traži period navikavanja jer se prilikom korišćenja istog praktično mora koristiti ceo dlan. Instrumenti su jasno vidljivi ispred vozača i tabla je gotovo preuzeta od aktuelne Astre, što je sasvim dovoljno i na tabli su prikazana sve informacije koje su potrebne vozaču, dok se preko skrol točkića na ručici pokazivača pravca očitavaju podaci na putnom računaru.

Dodatno se na HUD displeju mogu prikazivati i informacije o trenutnoj brzini i ograničenju brzine sa podacima navigacije što je vrlo lep detalj. HUD displej je sklapajući i na providnu pločicu se projektuju ovi podaci, projekcija direktno na vetrobransko staklo je ipak rezervisana za daleko skuplje modele. Multimedija i centralna konzola su neka mešavina Astre i Insignije što je u principu dobro rešenje i drago nam je da su komande klime sprovedene tako da budu analogne, tačnije preko rotirajućih tastera.

Tokom testa smo imali prilike da u relativno kratkom roku pređemo veliku kilometražu što je odličan test za udobnost, odnosno kvalitet sedišta koja su se pokazala kao vrlo dobra, pogotovu sedalni deo koji je vrlo lako namestiti na odgovarajuču poziciju uz opciju produžavanja što dosta znači na otvorenom putu. Leđni deo nije baš toliko dobar kao sedalni, pa nema preveliku bočnu potpooru, mada se kod ovih vozila to nešto i ne traži, bitan je ulazak i izlazak i sama udobnost, što je na vrlo visokom nivou. Kada smo pomenuli sedišta da se osvrenemo i na porstor na zadnjoj klupi. Mesta ima u priličnoj meri, pogotovu ako se uzme u obzir spoljašna dimenzija automobila. Kada se na prednje sedište smesti vozač malo većih gabarita i u tom slučaju ostaje dovoljno prostora na zadnjoj klupi, pogotovu za kolena. Ni sa prostorom za glavu pozadi nema nikakvih problema, čak je i tunel u podu priličo nizak, mada je prava šteta što pod pozadi nije ravan kako bi se dobilo dosta na komforu putnika u sredini.

Testirani primerak je bio u najjačem paketu opreme pod nazivom Ultimate, koji pored navedenih detalja na posljašnosti donosi dosta i u unutrašnosti vozila. Pre svega treba naglasiti panorama krov koji dodatno doprinosi svetlu u kabini, dok u unutrašnjosti ima par stvari koje se podrazumevaju kada je moderno doba u pitanju.

Tu su bežični punjač telefona, HUD displej, startovanje/otključavanje vozila bez upotrebe ključa, kao i 360° kamera za olakšano parkiranje u nepreglednim situacijama. Jedna od stavki koju treba posebno naglasiti su i Full LED svetla napred i pozadi, istina ovde nije reč o fantastičnom LED Matrix svetlima koje smo imali prilike da vidimo na testiranoj Astri, već o klasičnim LED svetlima koja vrlo dobro rade svoj posao. Dizajn unutra je vrlo praktičan i prosto ne ostavlja prostora za neku zamerku u smislu eksploatacije, takođe i materijali su vrlo prijatni tako da ni tu nemamo zamerki. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here