Predstavljen novi BMW Z4

0
887
NAS SPONZOR

BMW je zvanično prikazao potpuno novi Z4, koji je razvijen uporedo sa modelom Toyota Supra. Automobil je imao premijeru na izložbi u američkom Pebl Biču, a prodaja kreće na proleće.

Roudster čija je radna oznaka G29 razvijen je uporedo sa Toyotinim modelom, ali se očekuje da će automobili ipak biti suštinski drugačiji. BMW nudi samo kabriolet, dok će se Supra prodavati kao kupe.

   

Objavljene slike potvrđuju da novi Z4 ima sklopivi meki krov, koji se otvara za oko 10 sekundi. Prema informacijama iz BMW-a, nova generacija je lakša za oko 50kg od prethodne, a tome je značajno doprinelo odbacivanje tvrdog aluminijumskog krova i njegovog mehanizma.

Verzija prikazana u Pebl Biču ima oznaku M40i First Edition. Pokreće je redni trolitarski šestocilindrični benzinski motor od 345KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0-100km/h za 4,6 sekundi.

BMW za sada nije objavio mnogo tehničkih detalja, ali je potvrđeno da M40i ima elektronski kontrolisane amortizere, unapređene M Sport kočnice i M Sport diferencijal. Takođe se zna da je raspored težine 50:50.

Očekuje se da će se u ponudi motora naći i dvolitarska četvorocilindrična benzinska jedinica, kao i plag-in hibridna varijanta. Nije isključeno da vidimo i čistokrvni M Z4.

Kabina ima novi i potpuno digitalizovani panel sa instrumentima i multimedijalni sistem koji je usmeren prema vozaču. Uobičajeni iDrive kontroler smešten je u centralnom tunelu pored kontrolera, kako se pretpostavlja, osmostepenog automatskog menjača. U ponudi će biti i šestostepena manuelna transmisija sa odabranim motorima.

Prethodni tekstNK TEST: Opel Crossland X 1.6 CDTI
Sledeći tekstF1: Hamiltonu još jedna pol pozicija u Belgiji