NK TEST: MINI Countryman Cooper D

Trenutno najgabaritniji u sve široj gami Mini modela, Coutryman je prilično univerzalan izbor kupaca koji žele da budu u trendu, ali i da imaju praktično vozilo u voznom parku. Na testu smo imali Cooper D verziju u paketu sa automatskim menjačem.

Uz svu našu želju da pišemo o mehanici, ponašanju u vožnji i ostalim elementima u vožnji – spominjanje marke Mini nas prosto tera da odemo u digresiju kako bi pokušali da objasnimo „Mini fenomen“. Naime, BMW je uspeo da od marke Mini napravi jednu od najprepoznatljivijih marki na svetu i to ne samo automobilsku, već modnu i kulturnu.

Od inicijalnog Mini koncepta, paleta modela se proširila na čitav niz modela koji su precizno upereni ka nekoj od grupa kupaca. U našoj test floti se našao trenutno najprodavaniji model iz Mini game – Countryman.

Mini je Countryman prvi put predstavio 2010. godine na Sajmu automobila u Ženevi kao koncept vozilo, dok je naredne godine predstavljen u svojoj serijskoj formi. Tokom 2015. je stigla prva restilizacija ovog modela, dok je 2017. predstavljena druga generacija – upravo ona koja je sada kod nas na testu.

Mali auto u velikom pakovanju

Uprkos tome što je Mini sinonim za mali automobil, Countryman „gađa“ sve veći segment kupaca koji su zbog ovih ili onih razloga prerasli originalni koncep i sada žele taj isti koncept, ali u XXL pakovanju. To zvuči malo paradoskalno, ali psihologija kupaca koji traže upravo takve proizvode je obezbedila da Mini koji nije kupe, koji nije mali, nije ni nalik originalnom karting osećaju, a sve je to pride umotano u SUV paket – postane najbolje prodavani model u ponudi.

I tu dolazimo do suočenja sa surovom realnošću, istom onom sa kojom se pre 20-tak godina suočio Porše menadžment – broj kupaca koji žele da plate imidž legendarnog modela „umotan“ u SUV pakovanje je ogroman i to je neophodno iskoristiti. Countryman je upravo to – Mini ideja upakovana u SUV karoseriju.

Prednji deo neodoljivo podseća na Mini modele, osim što je klirens upadljivo veći. Bočno gledano, do C stuba je profil vrlo sličan kupeu, dok tek u drugoj polovini se vidi da je u pitanju primetno duži automobil sa dosta većim prtljažnim prostorom. Zadnji deo, poput prednjeg, nudi dosta dobru interpretaciju dizajna kupe modela, pa i tu samo klirens odaje da je ovo Countryman. Ukratko, dizajn Countryman modela je , bez ikakve sumnje, u Mini stilu.

Unutrašnjost je vrlo prostrana, imajući u vidu relativno kompaktne dimenzije koje Countryman smeštaju između B-SUV i C-SUV segmenta. Putnici na zadnjoj klupi, zahvaljujući višoj krovnoj liniji imaju dovoljno mesta čak i oni malo viši. Naravno, primarna namena vozila ovih gabarita je, pre svega, porodični transport kada su u pitanju duže relacije, dok na kraćim pozadi mogu prilično komotno i odrasle osobe da se smeste.

Prtljažnik sa 450l zapremine nudi dovoljno prostora za pakovanje, a posebno ukoliko ste upravo zamenili Coupe sa Countryman modelom. Zapremina je u rangu sa onime što nude hečbek modeli iz C segmenta.

Enterijer je moderna interpretacija tradicionalnih kružnih oblika uz pregršt “avio” prekidača koji pored toga što daju tradicionalni britanski šmek su izrađeni veoma kvalitetno, tako da čak i letimičan pogled na centralnu konzolu govori da ste u vrlo luksuznom automobilu.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/nacional/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Vozačka instrumentacija je, na oko, vrlo oskudna sa jednim centralnim kružnim pokazivačem i dva dodatna ekrana, ali kombinacija analognih i digitalnih pokazivača se pokazala kao dobro osmišljenom i sa svim potrebnim informacijama.

Okrugli centralni displej je zadužen za prikaz svih neophodnih info-zabavnih informacija, dok se na njemu prilikom kretanja u nazad prikazuje slika kamere sa zadnjeg dela vozila u sklopu asistencije vozaču. Kružni LED prsten oko displeja menja boju u zavisnosti kojim sistemom upravljate što u noćnim uslovima vožnje dodaje na atraktivnosti, a da je pri tome vrlo diskretan tako da ne postaje kontra produktivan (tj. postane dostadan) kada se naviknete na njega. Za upravljanje info-zabavnim sistemom koristi se Mini interpretacija BMW iDrive sistema koji je vrlo lak za korišćenje.

Pomični stakleni krov je, u slučaju autora, sjajan dodatak automobilu koji i onako prilično komotnu kabinu čini, subjektivno, još prijatnijom.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/nacional/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Pogon

Kao i kod klasičnih Mini modela, paleta Countryman se sastoji od One, Cooper i Cooper S modela u dizel i benzinskim varijantama.

One i Cooper modeli koriste trocilindrične turbo agregate zapremine 1,5l koji proizvode 102KS/180Nm u One i 136KS/220Nm u Cooper varijanti. Cooper S koristi 2,0 četvorocilindraš sa 192KS/280Nm, dok isti agregat u JCW modelu proizvodi 231KS/350Nm. Sa dizel strane ponude na raspolaganju su trocilindrični 1,5l dizelaš sa 116KS/270Nm za One i 2,0 litarski četvorocilindrični dizel koji u Cooper D verziji proizvodi 150KS/330Nm, dok u Cooper SD nudi 190KS/400Nm.

Opcioni automatski menjač (pretvarač momenta) je stigao iz ZF „kuhinje“ i nudi osam stepena prenosa, kao i vrlo kultivisan rad bez ikakvih trzanja i neodlučnosti, što samo navikli da viđamo kada su u pitanju, sve češći, automatski menjači sa duplim kvačilom. Postoji sportski režim rada koji je prilično brz i u praksi je više nego dovoljan za žustriju vožnju, a za one malobrojne koji žele sami da kontrolišu rad menjača na raspolaganju je i sekvencijalni režim koji nudi mogućnost menjanja stepena prenosa pomoću ručice menjača povlačenjem napred ili nazad.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -