WSR Hungaroring: U komšiluk, brzo i lako na ozbiljne trke (1. deo)

0
4058
Image

Prvi vikend u julu mesecu, ekipa Nacionalne Klase je iskoristila da ode na šestu od devet ovogodišnjih rundi takmičenja World Series by Renault. Zbog dosta paralelnih dešavanja koja se dešavaju tokom jednog vikenda, tekst smo podelili u dva dela.

Ukidanjem viznog režima za naše građane za ulazak u zemlje EU, logistika i planiranje odlaska na ozbiljnije trkačke događaje postala je mnogo lakša i jednostavniija. Svako ko je prethodnih godina planirao odlazak u inostranstvo bilo kojim povodom zasigurno se uverio na koliko komplikacija se nailazi prilikom, do pre par meseci obaveznom, viziranja pasoša. Koliko planiranja i izgubljenog vremena ovaj postupak  zahteva, uverila se i ekipa Nacionale Klase pre 2 godine prilikom odlaska na trku ADAC 24 časa Nurburgringa.

Image

Sada su nam se otvorile mogućnosti da, bez komplikacija uz veliku želju i malo dobre volje, brzo i lako posetimo poznate evropske staze na kojima se održavaju trke vrhunskog ranga. Svaki pravi zaljubljenik u auto-moto sport čezne da trke koje gleda na televiziji poseti uživo i postane deo te fantastične atmosfere koja vlada oko trkačke staze, pre trke i na samoj trci.

Jedna od prvih prilika koja se nama ukazala u neposrednoj blizini, praktično u komšiluku, bila je odlazak na trkački vikend u susednu nam Mađarsku, na stazu Hungaroring koja je bila domaćin 6. runde WSR sampionata (World Series by Renault). U okviru WSR takmičenja iza koga stoji Renault Sport odeljenje poznatog francuskog proizvođaca automobila takmiče se 4 zasebne kategorije: Formula Renault 3.5 Series, Eurocup Formula Renault 2.0, Eurocup Megane Trophy i F4 Eurocup 1.6.

Ovu priliku nismo želeli da propustimo.

Za razliku od nekih naših prethodnih putovanja kada smo na trke dolazili apsolutno turistički, kao posmatrači u privatnoj režiji, ovoga puta smo rešili da odemo korak dalje i zatražimo novinarske akreditacije i vidimo šta nam novoga to može doneti.

Image
 

Nekoliko nedelja pre ovog trkačkog događaja zahtevi za akreditovanje su poslati organizatoru i ubrzo je stigao pozitivan odgovor. Odmah nam je bilo jasno da se na ovaj način otvara još dosta mogućnosti za upoznavanje i razgovore sa zanimljivim ličnostima na licu mesta. Za one koji su manje upoznati sa Formula Renault 3.5 takmičenjem treba napomenuti da se pod ovim imenom šampionat vozi od 2005. godine i da se zajedno sa GP2 takmičenjem smatra poslednjom stepenicom ili najboljom preporukom vozačima za ulazak u Formulu 1.

Neka od poznatih vozačkih imena koja su prošla kroz ovo takmičenje su: Robert Kubica (šampion 2005), Felix Porteiro, Jaap Van Lagen, Patrick Pilet, Simon Pagenaud, Miloš Pavlović, Karun Chandhok, Nicolas Prost, Alx Denielson (šampion 2006.), Alvaro Parente (šampion 2007.), Sebastian Vettel, Mikhail Aleshin, Davide Valsecchi, Bertrand Baguette (šampion 2009.), Jaime Alguersuari…

Image

Pomenuta imena u skorašnjoj istoriji ovog takmičenja zaista deluju impresivno kao što je na nas delovala mogućnost da budemo u neposrednoj blizini aktuelnih i vrlo talentovanih vozača kao što su: Daniel Ricciardo, Brendon Hartley, Mikhail Aleshin, Sten Pentus, Esteban Guerrieri, Greg Mansell, Stefano Colletti i drugi. Većina ovih mladih vozača prosla je niže kategorije trka jednoseda, a poneki još uvek paraleno nastupaju i u trkama GP2, GP3, Formula 2 i Formula 3 Evropske serije. Gotovo sigurno je da će neko od pomenutih vozača u narednom periodu odskočiti svojim talentom i kvalitetom i dobiti priliku da nastavi svoj put ka samom vrhu auto sporta a to je, ako pitate bilo koga od njih, isključivo Formula 1.

Dvojica pomenutih, Daniel Ricciardo i Brendon Hartley (dobio je otkaz iz tima u međuvremenu, prim. ured.) već su imali priliku da se oprobaju u bolidima Formule 1 i to kao test vozači. Oni su članovi Red Bull junior programa za mlade vozače, a u Formula Renault 3.5 seriji nastupaju za tim Tech 1 Racing čiji je glavni sponzor Red Bull.

Da nam ovo putovanje bude mnogo ugodnije i prijatnije pobrinuo se generalni zastupnik marki Renault, Nissan i Dacia za Srbiju obezbedivši nam za put test vozilo Nissan QASHQAI+2 opremljen sa 1.5 dCi agregatom sa 106 KS. U pitanje je model sa nešto više prljažnog prostora u odnosu na standardni koji smo relativno skoro imali na testu.

Image

Dobro pripremljeni i još bolje opremljeni zaputili smo se put Hungaroringa u petak u ranim popodnevnim časovima. Prilikom pakovanja pokazalo se da ovaj simpatični automobil ima taman toliko mesta u prtljažnom prostoru da se smesti oprema i stvari naše tročlane ekipe potrebne za predstojeći vikend. Prva polovina puta je prošla po planu vrlo brzo, a vreme smo prekratili diskutujući o prednostima i nedostacima ustupljenog Nissan Qashqai +2 1.5 dCi. Naša razmišljanja i zaključke će te naći na stranicama sajta Nacionalna Klasa u narednom periodu.

Dužeg zadržavanja na granici nije bilo i nakon što smo razrešili dilemu gde i kada kupiti vinjetu koja je sredstvo plaćanja putarine za kretanje mađarskim putevima put je mogao da bude nastavljen. Prelaskom u susednu nam Mađarsku autoput je postao širi i bolji te smo mogli direktno da se upoznamo sa svim prednostima tempomata, uređaja za automatsko održavanje konstantne brzine. U narednih stotinak kilometara naš fotograf, Mihailo Veličković, koji je i dalje bio za volanom nije štedeo reci hvale na račun ove vrlo korisne stvarčice.

Nissan Qashqai 2.0 dCi

Put do našeg odredišta iznosio je oko 400km u zavisnosti koja tačka u Beogradu se računa kao polazna. Planirano trajanje puta je bilo nešto ispod 5 časova što smo i ostvarili uz jedno zaustavljanje na granici i jedno za dolivanje goriva. Treba napomenuti da u planiranju ovakvog puta treba uzeti u obzir mogućnost saobraćajnih gužvi i eventualnih zadržavanja na granici. S obzirom da je leto vreme godišnjih odmora i da je velika frekvencija saobraćaja u smeru sa severa ka jugu, gužva u pravcu u kome smo mi išli gotovo da nije postoajala. U povratku nas je dočekala potpuno drugačija situacija.

Na 10 km pre ulaska u samu Budimpeštu, autoput M5 kojim smo se mi kretali se ukršta sa autoputem M0 sa koji direktno vodi na autoput M3 koji je poslednja deonica puta do mesta Mogyorod koje se nalazi  u neposrednoj blizini staze Hungaroring. Ukoliko se skrene na M0 preostaje još 46 km puta što je nešto više od pola sata voznje.

Korisna informacija:
Hungaroring circuit
Mogyorod, 10
2146 Budapest, Hungary
Tel: + 36 28 44 44 44, Fax: + 36 28 44 18 60
GPS: 47.58349,19.241513

Konsultacija sa GPS uređajem je pokazala da ukoliko se nastavi pravo putem M5 koji vodi direktno kroz Peštu a potom se nastavi kao autoputu M3 put će trajati vremenski isto iako je kraći za oko 7 km. Mi smo se odlučili za poslednje pomenutu opciju da bi usput malo zagledali “peštansku arhitekturu”. S obzirom da je prva turistička vizita kroz Peštu bila potpuni promašaj jer zaista nema šta da se vidi osim ponekog hipermarketa ili tržnog centra brzo smo nastavili naše putovanje objašnjenom rutom u želji da se što pre nađemo na željenoj destinaciji. Radni dan na stazi je za predstavnike medija već bio završen, a mi smo se nadali da ćemo uspeti da zateknemo bar nekog iz Tech 1 tima ne bi li se sa njima dogovorili oko termina za razgovor ukoliko uopšte uspemo da uđemo na stazu.

Image

Po dolasku ispred same staze uočavamo vrlo dobro organizovane redare koji sprovode vozila ka različitim parkinzima i od njih, u skladu sa nivom propusnice koju posedujete ili ne posedujete. U tom trenutku mi nismo imali mnogo opcija s obzirom da je centar za akreditacije već bio zatvoren. Znanje engleskog jezika u komunikaciji sa redarima nam uopšte nije bio od pomoći, ali zato pominjanje imena iz Tech 1 Racing tima jeste. Konačno je i poslednja prepreka na našem putu bila uklonjena te smo umarširali našim vozilom obojenim u živopisne boje pravo kroz padok i parkirali se odmah iza Michelin motorhoma, preko puta prostora predviđenog za Parc Ferme.

Image

Ovo je trenutak kada svaki pravi zaljubljenik u auto sport koji nema često ovakvu priliku biva obliven talasom zadovoljstva sa svih strana. Padok je centar svega što se dešava u vezi sa trkanjem, odavde sve polazi i ovde sve završava. Ovde jednostavno sve drugačije miriše i sve drugačije izgleda. Ovde su mehaničari, inžinjeri, vozači, čistači, kuvari, rukovodioci svi isti, svi na istom nivou i svi su ljudi, a ne vanzemaljci sa kacigama, slušalicama i zaštitinom opremom na sebi kakve ih vidimo sa tribina ili na TV ekranima.

ImageImage

Iako je dan bio na zalasku i dalje je postojala užurbanost u određenim delovima padoka, ekipe za održavanje trkačkih sprava su i dalje radile na poslednjim podešavanjima i pripremama pred sutrašnje zvanične izazove. Svi šatori su bili otvoreni i izobilje trkačkih mašina je stajalo na “izvolte” ispred naših gladnih pogleda. Odoleli smo na trentutak ovom izazovu i okrenuli se ka stazi koja se, gledajući iz padoka, kao sa neke unutrašne uzvišene tribine, kao zmija lenjo proteže po okolnim brdima u živopisnom ambijentu čineci tako krug oko guste šume smeštene u centralnom delu.

Image Image

Gledajući tako, autoru ovog teksta kroz glavu prolazi misao: “Toliko sam puta na TV ekranu gledao, pa i prenosio trke sa Hungaroringa, a nisam imao predstavu da ovako veličanstveno izgleda uživo, gotovo da čovek pomisli da se nalazi na belgijskom Spa Francorchamp-u.” Inače, sa terase na kraju padoka se može videti gotovo 2/3 staze.

Nastavljamo sa šetnjom zagledajući u svaki šator uz osvrtanje na svaki zvuk trkačkog motora ili pneumatskog pištolja, jednostavno sve je toliko privlačno i zanimljivo da čovek ne zna gde će pre.

Iskusniji novinari ili ljudi koji od auto sporta žive su verovatno već navikli i oguglali na sve ovo i verovatno više ne pridaju toliku pažnju pojedinim detaljima, verovatno ih više i ne primećuju, dok sam ja još uvek isključivo zaljubljenik u ovaj sport i otud toliko oduševljenja na svaku sitnicu i ovakvu šetnju smatram pravim praznikom za sva moja čula.

Image Image
 

Konačno na kraju naše šetnje a na početku padoka nailazimo na motorhome Tech 1 Racing tima izbrendiranog u živopisne Red Bull boje. Šta god da smo očekivali od prvog susreta sa predstavnicima tima koji je u Formula Renault 3.5 seriji 2007. godine osvojio šampionsku titulu u konkurencija timova ipak smo ostali zatečeni. Na ovakvo gostoprimstvo i pažnju koja nam je ukazana prilikom prvog susreta i tokom celog trkačkog vikenda se na našim prostorima zasigurno ne nailazi. Čak smo i na pozajmicu dobili novinarske akreditacije i propusnicu za glavni P1 parking dok sutradan, kada se centar za akreditacije otvori, dobijemo naše.

Image

U Tech 1 timu je inače vladala vedra i optimistična atmosfera, verovatno je jedan od razloga bio dobar rezultat njihovih vozača na prvim nezvaničnim treninzima. Inače tim se takmiči sa dva automobila u glavnoj Formula 3.5 seriji i sa tri u slabijoj kategoriji od dve litre zapremine.

Pomalo umorni od puta, ali prepuni pozitivnih utisaka odlazimo sa Hungaroringa ka Pešti i dalje preko Dunava jednim od 7 mostova do prelepog Budima gde se nalazi naše prenoćiste. Za put od staze do hotela, nešto više od 20-tak kilometara nam je bilo potrebno nešto manje od 30 minuta što uopšte nije bilo naporno kretajući se širokim bulevarima sa dve ili tri trake. Smeštaj u hotelu je naravno bio bukiran unapred i imao je sve ono što nam je bilo potrebno, krevet, hranu i internet, a i cena je bila potpuno razumna.

Image
 
Image Image

Za prvi takmičarski dan valjalo se dobro pripremiti i osmisliti strategiju kako obići i videti što više za što manje vremena i eventualno ništa ne propusti. Bila je to gotovo nemoguća misija. Evo kako je izgledala satnica na stazi za subotu:

9.00 – Formula Renault 3.5 – kvalifikacije 1
9.45 – Eurocup Formula Renault 2.0 – kvalifikacije
10.30 – Eurocup Megane Trophy – kvalifikacije 1
10.55 – F4 Eurocup 1.6 – kvalifikacije
11.30 – Megan Trophy šou  – egzibicija
11.45 – Pit Walk – slobodna setnja kroz box za gledaoce
12.25 – Renault F1 tim – egzibicija
13.00 – Formula Renault 3.5 – trka 1
14.05 – Renault sport šou  – egzibicija
14.30 – Eurocup Formula Renault 2.0 – trka 1
15.15 – Megane Trophy šou  – egzibicija
15.40 – Eurocup Megane Trophy – trka 1
16.40 – Renault sport šou  – egzibicija
16.55 – F4 Eurocup 1.6 – trka 1
17.55 – Parada za kolekcionare delova

U subotu ujutro smo poranili i prvo podigli svoje novinarske akreditacije, a potom i posetili media centar gde smo se dodatno se informisali o dešavanjima koja nam predstoje. Tu smo se informisali o postojanju nekoliko vrsta propusnica koje u zavisnosti od boje vam obezbeđuju ulazak na različite delove staze. Svaki ulaz na tribinu ili kapija za ulazak na stazu, padok, pitlejn, servisni put itd, ima jasno obeleženo sa kojom vrstom propusnice se može ući, a sa kojom ne.

Image

Za razliku od prethodnog dana, u subotu je u padoku vladala prava radna atmosfera. Kao u mravinjaku, na sve strane ljudi u različitim kombinezonima hitaju tamo-amo. Svakog časa pored vas prolazi neki od bolida koji se premeštaju iz padoka u box sa zadnje strane. Prilikom kretanja kroz padok u toku trkačkog dana zaista treba biti oprezan, pogotovo to važi za nas koji gledamo na sve strane da što više toga vidimo.

Image

Pošto su kvalifikacije za glavnu seriju već počele valjalo je premestiti se sa druge strane staze u odnosu na PIT LANE tj. na glavnu tribinu. Prilikom prelaska preko pešačkog mosta koji se nalazi na startno-ciljnom pravcu po prvi put smo mogli da čujemo kako zvuče trkački Renault agregati od 3,5 l i 480 KS u ovim formulama na gotovo maksimalnim obrtajima. Zvuk je zaista bio impresivan. Bukvalno na nekoliko metara ispod vas prolazi bolid koji se kreće oko 260 km/čas, a kada pri toj brzini promeni stepen prenosa, osetite kao da je neko udario džinovskim maljem direktno u ogradu mosta kojim se krećete. Pogled sa centralne tribine je zanimljiv samo u početku, a onda brzo dosadi jer sve što može od akcije da se vidi je izlazak bolida iz poslednje krivine i njihov sprint preko startno-ciljnog pravca a potom nestaju iz vidika na spustu ka krivini 1 gde se u suštini događa gotovo sva akcija na ovoj stazi.

Image

Pošto su na stazu izašli Megani (Megane Trophy, čistokrvni trkački automobili, prim.ured.), iskoristili smo priliku da obiđemo dopunske sadržaje koji su se nalazili na platou iza centralne tribine u odnosu na stazu. Bilo je tu zaista mnogo toga da se vidi, bukvalno jedan osrednji vašar za svačiji ukus. Nezaobilazni na ovakvim dogažajima, tu su bili i roštilj majstori sa domaćim specijalitetima koje smo ovaj put zaobišli. 

U prvom ograđenom prostoru Renault je predstavio svoj privredni program i vozila za specijalne namene. Sve se ovo dešava oko podne u subotu, medjutim bilo je primetno da već tada broj posetilaca preti da premaši ono što smo mi očekivali na ovom događaju.

Treba reći da se za posmataranje WSR trka ne naplaćuju ulaznice tokom celog trkačkog vikenda. Sve što treba da uradite da bi prisustvovali ovom zaista izvanrednom trkačkom prazniku u bilo kom trenutku je da odštampate ulaznicu koju u elektronskom formatu možete preuzeti sa oficijelnog sajta organizatora i da je ponesete sa sobom i predate je na ulazu u trkalište. Da odagnamo eventualne nedoumice, organizator ovaj vaš gest koristi isključivo za podatke o posećenosti. Kada pričamo o poseti, treba reći da je trkački vikend kome smo i mi prisustvovali posmatralo oko 135.000 gledalaca sa tribina u toku oba dana. Zaista impresivna poseta, priznaćemo.

Nastavljamo šetnju dalje i nailazimo na deo koji je verovatno lokalni importer/distributer Renault vozila iskoristio da prezentuje celu gamu putničkog programa. Pravi salon automobila na otvorenom. Svi automobili su otvoreni i pristupačni, tu su i specifikacije opreme sa cenama a i ljubazni prodavci koji upućuju zainteresovane o uslovima za kupovinu novih automobila. U tom trenutku vam je pred očima sve jasno crno na belo, cela ova trkačka serija, putujući šareni cirkus ima jednu vrlo jasnu i nedvosmislenu namenu – promocija marke. Zaista se mora priznati da Renault to radi na jedan jedinstven i izuzetan način.

Image Image
 

Sledeći deo je možda najviše impresionirao autora teksta, kada su sadržaji van staze u pitanju, a to je izložba legendarnih sportskih Renault automobila. Ispred svih pomenućemo Renault 5 Turbo, pa Renault Alpine A442B sa kojim su Pironi i Jaussaud pobedili na trci 24h Lemans 1978. godine i na kraju veličanstveni Williams Renault FW18 sa kojim je Damon Hill osvojio svoju jedinu F1 titulu 1996. godine. Osim pomenutih legendarnih tu su bili izloženi i aktuelni modeli Renault Sport odeljenja: Twingo RS, Clio RS, Megane…

Image

U nastavku platoa iza glavne tribine dosta pažnje je posvećeno i najmlađima pa su tu naduvani dvorci za skakanje, šatori sa automatima za igru, a jedan poseban šator izdvojen je za ljubitelje simulacija gde se istovremeno na nekoliko pozicija u verno reprodukovanim F1 kokpitima moglo trkati na posebno pripremljenoj simulaciji rFactor.

Dosta pažnje i smeha privuklo je i takmičenje publike u montiranju/demontiranju točkova sa bolida F1 Renault. Treba napomenuti da je sve gore nabrojano samo jedan deo Renault karavana, ostatak se nalazio na donjem platou između padoka i krivine 1, ali smo njegov obilazak ostavili za naredni dan.

Zahvaljujemo se Renault Nissan Srbija na podršci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here