Prvi utisci: Renault Megane Grand Coupe dCi 110

0
1906

Novi Renault Megane je veoma dobar poznanik redakcije, gde smo u nekoliko navrata imali priliku da probamo dosta varijanti i podvarijanti ovog modela. Na testu smo ovog put imali Grand Coupe karoseriju uparenu sa dCi 110 motorom i ručnim 6-brzinskim menjačem. Ova kombinacija je donela neke ponovljene utiske, ali i neke malo drugačije.

Jedna od naših glavih zamerki kada je aktuelni Megane u pitanju (ne i na GT verziju) se odnosi na sistem oslanjanja koji nudi previše ljuljanja, a nedovoljno udobnosti. Magane u limuzina varijanti nije nešto drugačiji, ali ovakvom tipu karoserije mekano oslanjanje mnogo više „pasuje“. Limuzina i udobnost treba da idu zajedno, a upravo to nudi Grand Coupe. Udobnost je bez greške i na visokom nivou, tako da su i najteže test rute savladane sa lakoćom.Naziv Grand Coupe unosi konfuziju jer mu ovde baš i nije mesto, ali kako su svi proizvođači počeli da koriste kupe naziv kada mu mesto nije, što to ne bi uradio i Renault. Rezultat je krajnje pozitivan, jer ovakav Megane izgleda atraktivnije od standardne hečbek varijante. Pogledi ljudi koji su prolazili pored automobila, zajedno sa pitanjima „koji je ovo Reno“, dovoljno govore, te se o spoljašnjem dizajnu ne može reći ništa loše. Unutra je stvar nešto drugačija, jer je prirodno enterijer isti, sa svim manama i vrlinama koje smo mogli da primetimo u ranijim testovima.

Kombinacija dCi 110 dizel motora i manuelno 6-brzinskog menjača je novitet za nas, kada je u pitanju Grand Coupe Megane. Ova verzija je nešto jeftinija od one sa EDC menjačem, a pruža i bolju ekonomičnost. Tako je prosek tokom testa bio 4,6 litara, što je skoro ceo litar manje u odnosu na varijantu sa automatskim menjačem. Sa druge strane, performanse su (bar u opsegu merenja koje vršimo) nešto slabije, jer su ovde brzine baš dugačke, upravo radi veće ekonomičnosti. Na primer, pri brzini od 120 km/h motor u 6-toj brzini radi tek nešto malo preko 2000 obrtaja. Tako duže brzine omogućavaju da automatik bude nešto brži.

Razlika u ceni između EDC i manuelne opcije je 1500 evra, što je svota koje se može usmeriti ka još malo dodatne opreme, što je u na test primerku i učinjeno. Tu je crni panorama krov, 17“ točkovi i još par sitnica koje su dodate preko Intense Energy paketa opreme, pa je total cifra nešto preko 19 hiljada evra.

Prethodni tekstElektrični Mercedes stiže iz Francuske
Sledeći tekstPrvi utisci: Mazda CX-5 G194

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here