Prvi utisci: Mazda CX-5 G194

0
1829

Mazda nam je na test poslala aktuelni CX-5 model, samo što je ovog puta pod haubom njihov drugi poreski nepodobni agregat – 2,5 litarski benzinac. Da, 2,5 litra. Sada i slovima, čisto da zadovoljimo tradicionalnu računovodstvenu formu i smanjimo mogućnost da neko nije dobro razumeo: „dvehiljade petstotina kubika“! 

S obzirom da kupci Mazde CX-5 u većini slučajeva moraju progutati gorku pilulu zvanu „porez za preko 2l zapremine“, zanimljivo je da predstavimo i drugu opciju u vidu atmosferskog četvorocilindričnog benzinskog agregata zapremine 2,5 litara koji sada proizvodi 194KS, a koji uz pomoć novog sistema za deaktivaciju cilindara pokušava da ponudi realističnu alternativu 2,2 litarskom dizelašu. 

Mazda CX-5 je, da podsetimo, aktuelni nosilac titule NK Auto Godine, tako da su naša očekivanja bila velika i pre samog ulaska u automobil. Naravno, nakon nekoliko kilometara nam je apsolutno bilo jasno zašto smo ovu titulu dodelili Mazdi, a odsustvo dizel temperamenta je samo dodatno učinilo vožnju ugodnijom. 

Nova generacija nudi izuzetni kvalitet u vožnji, a sada kada je pod haubom daleko „mirniji“ i tiši benzinski agregat, napredak koji je Mazda po pitanju kvaliteta vožnje napravila sa novim modelom je samo još više izražen.  

I pored toga što je u pitanju četvorocilindraš, zvučna nota koju proizvodi je daleko zanimljivija nego onu koju nudi 2.0 varijanta. Pored reskijeg zvuka, tu su i primetno bolje performanse koje u sprezi sa „Sport“ opcijom na automatskom menjaču nude vrlo respektabilne performanse. No, odsustvo turbo punjača ipak ima svoju cenu, tako da performanse koje u praksi nudi G194 su za nijansu slabije od dizelaša koji je na papiru slabiji za 19KS tj. oko 10%. 

Prosečna potrošnja koji smo tokom testa zabeležili iznosi 9,7l. U gradskim uslovima vožnje, realistična potrošnja za relativno disciplinovane vozače iznosi oko 11l, dok na magistralnim pravcima uz podjednaku disciplinu potrošnja iznosi 7-7,5l. Za razliku od dizela, benzinac surovo kažnjava vozače sa teškom desnom nogom, tako da žustri startovi sa semafora zahtevaju imućnog vozača ili kompanijsku karticu za gorivo. 

Prethodni tekstPrvi utisci: Renault Megane Grand Coupe dCi 110
Sledeći tekst2018 Kia Sportage
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here