U vožnji

Manji prečnik upravljača kao da sve vreme govori „ovo je mali auto, ovo je mali auto“, pa pre ili kasnije vi tako nešto počnete i da mislite. Ogibljenje u kombinaciji sa G-Vectoring sistemom se trudi da izađe u susret energičnim komandama na malenom upravljaču pa smo zato pomislili da je auto skloniji podupravljanju nego što je to bio ranije. Tek kada smo se malo privikli, shvatili smo da smo zapravo baš zbog tog malog upravljača bili daleko agresivniji pa je reakcija automobila bila i očekivana.

Adaptivna LED svetla su prisutna već duže vreme, kada su u pitanju CX-5 i 6 modeli, ali ih moramo eksplicitno spomenuti zato što donose potpuno novo iskustvo kada je u pitanju noćna vožnja. Posebno moramo istaći ovu tehnologiju zato što je Mazda nudi u sklopu srednjeg paketa opreme, što i dalje nije čest slučaj kod konkurenata.

Nova generacija prikaza informacija na vetrobranu (HUD, odnosno ADD kako Mazda naziva ovu generaciju prikaza na vetrobranu) sada zaista i prikazuje informacije na vetrobranu, a ne na pomoćnoj staklenoj površini kao što je to do sada rađeno. Rezultat je da su informacije daleko lakše vidljive – što kroz poziciju koja je sada tek malo ispod nivoa pogleda vozača, što zbog detaljnijih informacija koje sada sadrže trenutnu brzinu, trenutno ograničenje brzine na snazi, informacije iz navigacionog sistema ukoliko je zadato odredište, informacije o tome da li se nalazite unutar kolovozne trake kao i da li vam se u slepom uglu nalazi neka prepreka. Ukratko, sa novim HUD prikazom zaista imate sve potrebne podatke ispred vas i u svakom trenutku.

Dodatno, HUD vas obaveštava i o vanrednim situacijama, ukoliko ih vi iz nekog razloga ne primećujete, pa će sistem za automatsko kočenje u gradskim uslovima pre nego se aktivira dati jarko crveni signal na kome stoji instrukcija da je potrebno kočiti (BREAK!).

Pored naprednog HUD sistema, Revolution Top dodaje i radarski adaptivni tempomat koji sada vrlo progresivno i nežno usporava vozilo ukoliko se u vašoj kolovoznoj traci nalazi vozilo koje se sporije kreće od vas. Komande na upravljaču vam omogućavaju da brzo menjate osetljivost tempomata.

U gradskoj vožnji, bar kada su u pitanju aktuelne gužve u srušenom širem gradskom centru Beograda, 2,2 litarski dizelaš uprkos asistenciji iStop sistema troši tek nešto ispod 10l. Sa jedne strane, težina od 1545kg, automatski menjač i 4×4 pogon uzimaju svoj danak, dok sa druge konstantno stajanje i tek povremeno stani-kreni situacije govore da potrošnja i nije toliko velika.

Kompakt SUV vozila svojim gabaritima još uvek mogu da omoguće koliko-toliko lako manevrisanje u gradskim situacijama. Automatsko kočenje u gradskim uslovima (do 30kmč), parking senzori i kamera za kretanje u nazad kao i sistem za upozorenje o preprekama kada se vozilo kreće u nazad dosta olakšavaju manevrisanje čak i u veoma skučenim prostorima tako da posebnih zamerki nemamo. Preglednost je korektna za ovu klasu vozila, ali taj aspekt imajući u vidu čitavu bateriju sistema koji asistiraju prilikom parkiranja i menjanja traka, nije izuzetno bitan.

Udobnost koju donose 19“ točkovi sa pneumaticima u profilu 55 je sasvim solidna, osim kada prelazite ležeće policajce i tada ogibljenje naprosto ne uspeva da izađe na kraj što se najviše ogleda u grubom prizemljenju zadnjeg dela automobila. Ostale neravnine se prilično dobro amortizuju.

Nove generacije SUV vozila se najbolje snalaze na autoputevima, pa nije iznenađenje kada kažemo da je Mazda najviše radila upravo na smanjenju vibracija i buke pri srednjim i visokim putnim brzinama. U praksi ovo znači da je vožnja magistralnim pravcima skoro bešumna, baš kao što je buku točkova, motora ili opstrujavanja teško čuti sve do 150kmč.

Potrošnja na magistralnim pravcima je oko 6l, mada ukoliko želite da potrošnju spustite na deklarisanih 5,3l bićete prinuđeni da vozite dosta tečnije i sa više angažovanja. Neravnine na ovim pravcima ogibljenje sa lakoćom upija, a adaptivna LED svetla sa automatskim dugim svetlom u noćnim uslovima izuzetno pomažu i čine vožnju vrlo laganom. Nešto brža vožnja magistralom nije pokazala tendenciju podupravljanja koju smo primetili, već je u tim situacijama AWD pogon stabilizovao vozilo prebacivajući snagu na zadnju osovinu što je samo dodatno povećavalo brzinu kojom se nižu kilometri na krivudavim deonicama. Treba biti posebno pažljiv zbog izražene tendencije pogonskog sistema da maskira brzinu kretanja, tako da HUD sistem dobro dođe da vas podseti da ste (ponovo) prekoračili brzinu.

Na autoputu potrošnja se kreće u opsegu 7-8 litara, u zavisnosti da li baš čvrsto poštujete ograničenje od 120kmč ili tempirate da vam prosečna brzina bude ispod 140kmč. Razlika u potrošnji nije velika, a zahvaljujući rezervoaru od 58l realna autonomija je u sasvim respektabilnom opsegu 700-800km.

Telemetrija

Ono što karakteriše Mazda 2,2 litarski dizelaš je izuzetna linearnost razvoja snage i momenta, tako da subjektivni osećaj govori da je automobil dosta sporiji nego što bi trebalo da bude SUV-C sa dizelaških 175KS.

Telemetrija
Testirani modelMazda CX-5 CD175
Datum merenja8.9.2017
Vremenski uslovi pri testu26C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaToyo Proxes R46A 225/55 R19
Ubrzanje
0-60kmč3.90s
0-100kmč8.70s
0-150kmč20.10s
400m (vreme/izlazna brzina)16.40s / 137.40kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)30.20s / 171.00kmč
Međuubrzanje
60-90kmč3.40s
80-120kmč6.30s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)2.10s / 15.20m
100-0kmč (vreme/kočioni put)3.30s / 41.80m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Međutim, telemetrija govori da je konjica na broju i da su svih 175 „konja“ vrlo raspoloženi tako da smo izmerili odličnih 8,5s do 100kmč. Ističemo da pri merenju performansi vozila koja imaju automatski menjač ne koristimo „brake torque“ start, odnosno ne opterećujemo sklop davanjem gasa i držanjem kočnice neposredno pre starta. Međuubrzanja su takođe vrlo dobra, dok je kočioni put izuzetno kratak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here