Motorizacija, pogon iliti jednom rečju „Skyactiv“

Sami sebi polako počinjemo da bivamo dosadni sa superlativima kada su u pitanju Mazda benzinski pogonski agregati, dok smo prema 2,2 litarskom dizelašu bili prilično rezervisani zbog njegove poreske nepodesnosti, ali i zbog toga što konkurenti u klasi nude sličnu ekonomiju i performanse koje su iste ili bolje.

Pogonska gama je identična kao i kod prethodnika: 2,0 i 2,5 litarski benzinci i 2,2 litarski dizelaš. Svi agregati poštuju Euro6 norme i nude visoku ekonomičnost. 2,5 litarski benzinac je unapređen sistemom za deaktivaciju cilindara što je omogućilo značajno smanjenje CO2 emisije (sa 203g na 162g po km), a u praksi to znači da će takse biti značajno manje na brojnim evropskim tržištima koje CO2 emisije tretiraju kao vrlo bitan faktor. Što se našeg tržištia tiče, to je potpuno nebitno tako da će kupci ovog modela i dalje biti u istoj kategoriji u kojoj su bili i ranije tj. “do 2,5 litara zapremine”.

2,0 litarski benzinac i dalje proizvodi 165KS/210Nm (ili 160KS/208Nm kada je uparen sa AWD pogonom), ali je za ovu generaciju on sada deklarisan kao EU6 motor. Dizeli su 2,2 litarski koji proizvode 150KS i 380Nm u slabijoj i 175KS i 420Nm u jačoj varijanti, oba poštuju EU6 normu. Oba dizel motora imaju vrlo visok maksimalni broj obrtaja motora, čak 5200 uz vrlo linearni razvoj snage koji je na raspolaganju na niskim i srednjim obrtajima.

Dizel motor nudi zaista obilnu količinu obrtnog momenta na širokom opsegu obrtaja – 350Nm je raspoloživo oko 1700 obrtaja i na raspolaganju su sve do 3500 obrtaja, a na 4000 obrtaja i dalje imate sasvim upotrebljivih 300Nm.

Serijski se svi modeli isporučuju u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok se šestostepeni automatski može poručiti opciono. Izuzetak je 2,5 litarski benzinac koji se serijski isporučuje sa automatskim menjačem i AWD pogonom.

Snažnija dizel varijanta sa oznakom CD175 u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem i AWD pogonom je bila u test vozilu, što je bilo zgodno zato što smo i prvu generaciju CX-5 modela imali sa istim pogonskim paketom, pa smo pokušali da se prisetimo naših utisaka iz tog perioda sa ciljem da pronađemo aspekte koji su unapređeni kod nove generacije.

Novitet u pogonskom sklopu je, kada je u pitanju CX-5, G-Vectoring sistem koji je debitovao na novog generaciji Mazda 6 modela i kojeg smo već imali priliku da isprobamo, ali i da utvrdimo kako je prisustvo ovog sistema jako teško primetiti, ali da je ponašanje nove šestice bilo nešto agilnije, mada nismo sigurni koliko su unapređenja na ogibljenu uticala, a koliko novi sistem.

i-Active AWD pogonski sistem je unapređen tako da sada ima za 30% manje trenje komponenti što se preslikava u 2% manju potrošnju u realnim uslovima korišćenja. Novi sistem koristi 27 senzora za nadzor svih potrebnih parametara kako bi se snaga distribuirala između pogonskih osovina na optimalan način i pre nego što točkovi na prednjoj osovini počnu da proklizavaju.

Šasija novog modela je čvršća za 15%, a povećanje čvrstine je postignuto korišćenjem širih A stubova, kao i materijala veće čvrstine. Ogibljenje je konstrukciono nepromenjeno – napred Makferson, pozadi multilink. Amortizeri su povećani (prečnik klipova) kako bi se obezbedilo bolje ponašanje vozila, ali i kako bi se što više upile vibracije koje se kreću ka putničkom prostoru.

Kad smo kod terenskih sposobnosti, CX-5 nudi 200mm klirensa kada ste na 19″ točkovima, dok je na 17″ točkovima on nešto manji – 192mm.

Enterijer, oprema

Već prvo sedanje u CX-5 je pokazalo da promene u unutrašnjosti vozila, iako suptilne, nisu male. Uprkos tome što vizuelno nema velikih promena, svi materijali su kvatelitniji, a završna obrada još bolja. 

 

Enterijer novog modela odaje utisak kvaliteta. Iz revizije u reviziju, Mazda smanjuje broj elemenata koji nisu u željenom nivou kvaliteta, tako da je sve manje elemenata koje možete dodirnuti, a da oni nisu u skladu sa kompletnim imidžom koji ima novi CX-5. Naravno, mesta za unapređenje ima, ali realistično gledano zamerki ima jako malo. Taster za poništavanje dnevne kilometraže je jedna od tih sitnica, primera radi.

Problematični položaj info-zabavnog ekrana dimenzija 7″ (sada izrađen u LCD, a ne u TFT tehnologiji) je malo revidiran. Pretpostavljamo da je u pitanju reakcija na brojne zamerke, kako kupaca, a tako i medija. Rezultat je da ekran i dalje stoji na vrhu centralne konzole, ali je manje visine i više „uguran“ u konzolu tako da subjektivno manje štrči i ne izgleda kao da je naknadno zalepljen.

Druga, još bitnija, promena je upravljač. Često pričamo o kvalitetu izrade raznih elemenata enterijera, ali je upravljač zapravo jedini deo enterijera sa kojim je vozač konstantno u dodiru. On je sada daleko manjeg prečnika (autora vrlo podseća na obim upravljača koji je bio u MX-5) i vrlo je zanimljivo kako mala promena može tako da promeni osećaj u vožnji.

Sedišta nam do sada u Mazda programu nikad nisu smetala, a nova sedišta u CX-5 su još bolja sa dosta boljom bočnom potporom kako za putnike napred, a tako i pozadi. Od srednjeg paketa opreme upravljač i prednja sedišta imaju grejanje, dok najbogatiji Revolution Top dodaje grejanje i zadnjih sedišta sa kontrolom grejača koja se nalazi u preklopivom naslonu na sredini zadnje klupe. Zadnja sedišta su delimično profilisana i veoma su udobna.

Kožni enterijer, koji je na raspolaganju od Revolution Top paketa opreme, je postao još kvalitetniji nego ranije i sada je to mnogo finija (eko)koža poput one koju smo videli u Mazda 2 modelu. Test automobil je imao opcioni beli kožni enterijer (200€ doplata) koji doprinosi luksuznom osećaju, ali smo skloni da kažemo da je dugoročno gledano crni kožni enterijer ipak praktičnija opcija.

Zadnja sedišta sada imaju oborivi naslon tako da je briga o kvalitetu transporta putnika na zadnjoj klupi značajno povećana uvođenjem grejanja sedišta, kontrole ventilacije i mogućnošću obaranja sedišta.

BOSE ozvučenje, kao i uvek, pruža vrhunski zvučni ugođaj. Čak 10 zvučnika se brine da svaki deo putničke kabine bude valjano popunjen zvukom koji obrađuje DSP koji u obizir uzima i spoljne zvuke i uz pomoć sistema za poništavanje zvuka pokušava da putnicima isporuči što čistiji zvuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here