NK TEST: Dacia Sandero 1.5 dCi Lauréate

0
32606
Image

 

 

Nakon benzinske verzije Sandera, na test nam je stigao i dizelaš sa savremenim 1.5 dCi motorom. Pokušali smo otkriti kome su Renault i Dacia namenili ovu verziju.

 

 

Za razliku od benzinskih 1.4 i 1.6 MPI motora, dizel motori namenjeni Sanderu ugrađuju se u poslednje modele Renaulta. Ovde posebno mislimo na snažniju verziju koja se našla na našem testu, a možete je naći i u trećoj generaciji Megana. Glavna primedba vezana za jednostavne i pouzdane benzinske motore bila je nedovoljna ekonomičnost u gradu, koju smo i sami konstatovali.

 

Image

 

Jedina alternativa koju smo mogli preporučiti novim vlasnicima i potencijalnim kupcima bila je ugradnja plinskog uređaja. Postavlja se pitanje koliko dizel verzija može biti zamena, jer se kao glavna prepreka nameće prilično visoka cena za ovdašnjeg kupca? Iako smo samo bili svedoci da određeni broj kupaca Sandera jesu oni koji žele zameniti 8-10 godina star polovnjak sa najbolje opremljenom verzijom Sandera, verujemo da je veći broj onih koji traže najnižu cenu uz prihvatljiv nivo kvaliteta.

 

Image

 

Dakle, ovog puta se obraćamo užoj ciljnoj grupi, koja traži savremen dizel motor u najjeftinijem paketu, koji je moguće naći na tržištu. Tu su i oni, malopre pomenuti, vlasnici polovnjaka, koji žele nov i pouzdan automobil, sa razvijenom mrežom servisne podrške, jeftin za održavanje i što je najvažnije sa minimum tri godine garancije.

 

Image

 

Za one koji su već čitali test benzinske verzije, red je da predočimo na šta se fokusiramo u ovom testu. Na prvom mestu tu su prednosti dizel pogona, performanse, potrošnja, servisni intervali i naravno najbitnije, cena. Sem toga, dizel Sandero nam je stigao u (na našem tržištu) najbogatijem Lauréate paketu opreme, pa smo imali mogućnost da ga uporedimo sa Ambiance paketom i to u segmentima komfora i sigurnosti koju pruža, uz osvrt na razliku u ceni.

Lauréate paket – izgled automobila i oprema

Kao kupca Lauréate skuplje opreme sigurno će vas interesovati  prednosti ovog paketa u odnosu na Ambiance.

 

Image

 

Treba reći da doživljaj automobila ostaje u suštini isti bez obzira na paket opreme. Iako smo ovoga puta na testu imali Sandero opremljen aluminijumskim naplatcima, ostali smo uskraćeni za SUV paket dodataka. U oba slučaja radi se opcionom delu opreme.

 

Image

 

Estetski deo opreme manje je primetljiv i po nama prilično zanemarljiv, ali nije zgoreg pomenuti koji detalji odvajaju najviši od nižih paketa opreme. Testirani model bio je, standardno za ovaj paket opremljen hromiranim rubom maske hladnjaka i spoljnim ručkama na vratima (nama se učinilo da su samo ofarbane u sivo), bočnim zaštitnim letvicama u boji karoserije, tkaninom presvučenim oblogama vrata i nešto kvalitenijim presvlakama.

 

Image 

Serijski delovi opreme koje smatramo bitnim jesu prednji vazdušni jastuk za suvozača, koji se može isključiti, električno otvaranje prednjih stakala, električno podesivi spoljni retrovizori u boji karoserije, svetla za maglu, vozačevo sedište podesivo po visini i leđno, volan podesiv po visini, putni računar, daljinsko radio-frekvencijsko upravljanje centralnog zaključavanja i  preklopiva zadnja klupa deljiva u omeru 1/3 – 2/3.

 

Image

ImageImage 

 

Aluminijumske felne, metalik boja, električno podesiva zadnja stakla, klima uređaj i radio CD uređaj deo su opcione opreme. Povoljnost pri odabiru ove opreme mogu biti ponuđeni paketi opreme, koji snižavaju cenu u odnosu na pojedinačno naručenu opremu. Izdvajamo paket Lauréate PLUS koji obuhvata klima uređaj, radio mono CD MP3 4X15W i električne podizače zadnjih stakala po preporučenoj ceni od 637 evra.

 

Image

 

Za metalik boju i aluminijumske naplatke moraćete izdvojiti sličnu sumu novca. One koji žele bezbednost na nivou od četiri Euro Ncap zvezdice, moraće dokupiti i bočne vazdušne jastuke i prednje sigurnosne pojaseve sa pirotehničkim zatezačima po ceni od 276 evra.

 

ImageImage

 

Od bitnih sitnica koje mnogo znače izdvajamo rasvetu pretinca za rukavice i mogućnost uključivanja krovnog svetla i kada vrata nisu otvorena. 

Unutar vozila Lauréate paket opreme možete prepoznati po beloj pozadini obrtomera i brzinomera i okvirima ventilacionih otvora u srebrnoj boji. Oprema koja olakšava posao vozaču je električno podešavanje spoljnih retrovizora putem džojstika, pomalo nezgodno smeštenog ispod ručne kočnice. Tu je i komanda za blokadu električnog spuštanja zadnjih stakala, koje je moguće pomoću dva prekidača smeštena između prednjih sedišta, nadomak ruku putnika na zadnjoj klupi.  

 

Image

ImageImage 

 

Posebno je koristan putni kompjuter, bogatiji opcijama od onog iz Ambiance paketa opreme, pomoću kojeg smo pratili potrošnju od sipanja goriva, kao i ukupnu potrošnju. Nažalost, praćenje trenutne potrošnje nije bilo moguće ni u najskupljem paketu opreme.  

 

Image

ImageImage 

 

Kod testiranog modela bili smo u mogućnosti da podešavamo volan i sedište po visini, ali nam se najniža tačka i dalje činila previsokom zbog visine ovog automobila. Mane koje smo primetili ranije mučile su i nas dalje, mada je navikavanje moguće. Radi se o pranju vetrobrana koje je posebno bilo nužno u periodu kada smo testirali vozilo. Ručica za pranje vetrobrana ne aktivira brisače, pa tu akciju morate da izvedete sami.

Brisači dimenzijama dosta liče na one koje smo viđali na automobilima pre dosta godina. Zbog oblika vetrobrana povelika površina sa suvozačeve strane neće biti pokrivena, pa će vaš suvozač zbog visoke pozicije sedišta gledati u zamrljani deo stakla.

 

Image

ImageImage 

Oni koji su se odlučili za fabrički ugrađenu muziku, mogu očekivati uređaj marke Blaunpunkt sa obimnim uputstvom, koji je svoju funkciju obavljao sasvim korektno.

 

{jwplayer}sanderodci_startup|640|360|#ffffff|false{/jwplayer}

Startovanje 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here