Audi Motorsport: Najuspešnija sezona u istoriji

0
13030
Image
NAS SPONZOR

Ukoliko želimo da sumiramo sezonu 2008, što se Audi Motorsport odeljenja tiče, ona bi glasila ovako: Šampionska titula u kategoriji vozača i konstruktora u DTM takmičenju, šampionske titule u kategoriji vozača, timova, konstruktora u LM P1 klasi i u generalnom plasmanu ALMS i Le Mans Series takmičenja, a šlag na torti je pobeda na 24 časa Le Mansa. Impresivno? I više od toga. Pročitajte zašto.

Iako je na početku ove godine izgledalo kao da će doći kraj Audi dominaciji u endurans takmičenjima, istina nije mogla biti drugačija. Neverovatno dobri rezultati u sezoni 2008 i pored veoma snažne konkurencije sigurno daju podstrek Audiju da nastavi sa angažovanjem na trkačkim stazama. Nažalost, loša finansijska situacija je uzela danak i Audi Motorsport će u 2009. godinu ući sa značajno redukovanim planovima.

Da podsetimo, Audi Motorsport odeljenje je ove sezone nastupalo u Američkom Le Mans Endurance takmičenju (ALMS), Le Mans Series takmičenju (LMS) i na 24 časa Le Mans-a. Pored toga, ovo odeljenje se takmiči u nemačkom V8 turing šampionatu – DTM. U sezoni 2009, Audi Motorsport će kao što smo pisali odsustvovati iz ALMS i LMS takmičenja, a jedini potpuno aktivan sportski program je i dalje perjanica nemačkog automobilskog sporta – DTM.

U okviru ALMS takmičenja se vozilo 12 trka, LMS takmičenje se sastojalo od 5 trka i, naravno, tu je bio najvažniji događaj godine – 24 časa Le Mansa. Dakle, endurans posade su imale pune ruke posla. Sa druge strane, nastup Audija u DTM takmičenju je bio manje-više identičan prethodnoj godini. Isti automobili, isti protivnici i isti vozači.

Ulaskom Peugeota u Le Mans Series endurans takmičenje pretprošle godine i nakon prošlogodišnje dominacije protiv privatnih timova, Audi je odlučio da dođe Peugeotu na „megdan“ i angažovao dve posade, koje su pod okriljem Audi Sport Joest tima vozile Audi R10 TDI. Kako je direktna borba protiv Peugeot posada bila veoma važna, za Le Mans Endurance takmičenje je ALMS dovedena najbrža posada – Allan Mc Nish i Dindo Capello.

Pre nego započnemo priču o fantastičnoj sezoni, predstavićemo glavne aktere, koji su tokom proteklih godina zajednički radili da bi u sezoni 2008, sve „kockice“ legle na svoje mesto.

Glavni akteri Audi Motorsport uspeha

Vozačke posade u endurans takmičenjima su se uglavnom sastojale od veterana, koje su tokom proteklih sezona počeli da dobijaju pojačanja, koja su mahom regrutovana iz Audi DTM programa.

U ALMS takmičenju su za Audi Motorsport odeljenje tokom sezone 2008 vozili: Marco Werner, Lucas Luhr, Emanuele Pirro, Rinaldo Capello, Allan McNish, Frank Biela, Marcel Fassler, Christijan Albers i Tom Kristensen.

Image 

U LMS takmičenju su za Audi Motorsport odeljenje tokom sezone 2008 vozili: Mike Rockenfeller, Alexandre Premat, Rinaldo Capello i Allan McNish.

Image 

Skrećemo pažnju na poduži spisak vozača u ALMS takmičenju, gde je Audi nastupao sa dva prototipa, baš kao i u LMS. Otkud onda ovoliko imena u spisku?

ALMS kalendar sadrži dve veoma duge trke: 12 časova Sebringa i 10 časova Road Atlante („Petit Le Mans“ je nadimak ove trke), kada timovi obično traže pomoć u vidu trećeg vozača. Takođe, u toku je proces „podmlađivanja“ vozačkog kadra Audija, tako da su tokom sezone na ispomoći bili Marcel Fassler i Christijan Albers, a pored toga je na ispomoći bio i Frank Biela.

U DTM takmičenju su za Audi nastupali Mattias Ekstrom, Tom Kristensen, Martin Tomczyk, Alexandre Premat, Mike Rockenfeller, Timo Scheider. Takođe, u sezoni 2008 su debitovala i tri nova vozača: Olivier Jarvis, Katherine Legge i Markus Winkelhock.

Image 

Idejni vođa i glavni taktičar kompletnog sportskog programa Audija je Dr Wolfgang Ulrich.

Audi R10 TDI – veteran sa beneficiranim radnim stažom

I pre samog početka sezone 2008, bilo je sasvim jasno da je Audi R10 TDI tehnološki u zaostatku za pravim i jedinim rivalom – Peugeot 908 HDi. Dr Wolfgang Ulrich je već na samom početku sezone neskriveno govorio da je treća godina postojanja, verovatno i poslednja za Audi R10, te da će završnu sezonu za ovaj automobil koristiti i za razvoj naslednika – R15 TDI. Da je Audi R10 TDI bio sporiji od Peugeota 908 tu nije bilo dileme.

Image 

Audi je R10 TDI prototip razvio u rekordno kratkom vremenu i to imajući na umu, prevashodno, uske i krivudave staze iz ALMS šampionata gde se Audi tokom proteklih 10 godina intezivno takmičio. Nakon pojavljivanja Peugeota 908 HDi namenjenog brzim i širokim evropskim GP stazama, čija je konstrukcija tome i prilagođena (motor pomeren više ka sredini, izduvni sistem koji ide ka boku i ima daleko bolju aerodinamiku), R10 počinje da gubi korak. Napredak na R10 modelu je za 2008. bio minimalan. Izmenjene su neke komponente izduvnog sistema, rađeno je na elektronici kako bi se iz biodizel goriva izvukao maksimum.

Na svim trkama, Peugeot je apsolutno briljirao na kvalifikacijama, ostavljajući najbrže Audi posade i sa po nekoliko sekundi zaostatka. A to u vrhunskim fabričkim timovima nikad ne nailazi na dobar odjek. Pogotovu ne na Audi Motorsport odeljenje, čiji su vozači jedna od najtrofejnijih grupa vozača sportskih automobila ikada sastavljena. 

Image 

Iako je Audi zabeležio pobedu na 24 časa Le Mansa 2007, gorak ukus u ustima je ostavila činjenica da je Peugeot 908 HDi FAP obrisao patos sa Audijem u pogledu maksimalnih brzina po sektorima, najbržeg vremena na kvalifikacijama i na trci.

Kao rezultat ovako dobrih rezultata Peugeota u prvoj sezoni, Audi odlučuje da za sezonu 2008 odvoji dva Audija R10 TDI, koji su pod vođstvom trkačkog tima Joest nastupali u evropskom endurans šampionatu – Le Mans Series, gde su se snage sa fabričkim timom Peugeot Sporta odmeravale konstantno tokom cele sezone.

Ovo je bilo veoma bitno da Audi tačno može da odredi odnos snaga pred 24 časa Le Mansa 2008 i da, u skladu sa time, planira strategiju napada.

Audi A4 DTM R14 – blaga evolucija, revolucije zabranjene

ITR, organizator DTM takmičenja (nemački šampiont putničkih vozila, u originalu Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) je od sezone 2008 uveo rigorozniju politiku kontrole troškova. Kako ovo takmičenje već nekoliko godina svoj oslonac nalazi u samo dva proizvođača, koji snose ogromne troškove, odlučeno je da se razvoj agregata zaustavi. Novi model Audi A4 DTM modela sa kodnom oznakom „R14″ je predstavljen početkom 2008. godine i odlikovala su ga značajna unapređenja na polju aerodinamike.

Modifikacije motora su na novom modelu išle u pravcu poboljšanja krive obrtnog momenta i snage, tako da je motor nešto elastičniji nego prošlogodišnji, iako je snaga zadržana na 460KS.

Image 

Modifikacije na šasiji su doprinele da R14 ima niže težište, što je postignuto samo optimizacijom u konstrukciji, a ne korišćenjem modernijih materijala – što je ITR, takođe zabranio.

Umesto da idemo od takmičenja do takmičenja i sumiramo šta se dešavalo, ići ćemo hronološki. Ovakav pregled trka će daleko lakše dati presek dešavanja u sezoni 2008, a isto tako se može videti kako su se odnosi snaga menjali između dva najbitnija rivala u najsnažnijoj endurans klasi P1 – Audija i Peugeota. Što se tiče DTM takmičenja, to takmičenje ćemo ukratko sumirati hronološki.

 

1
2
3
4
5
Prethodni tekstFiat 500 Giardinetta 4×4 u 2010?
Sledeći tekstLMS: Racing Box potvrdio vozače
Večni entuzijasta.