Audi Motorsport: Najuspešnija sezona u istoriji

0
13031
NAS SPONZOR

 

ALMS: Mobil 1 – 12 časova Sebringa 2008

Sebring 2008 godine je veoma značajan po tome što je, po prvi put, Audi imao ozbiljnu fabričku konkurenciju na ALMS stazi. Peugeot je odlučio da pošalje jednu posadu, kako bi stekli predstavu o odnosu snaga između 908 HDi i R10 TDI prototipova, kao i da iskoristi 12-časovnu trku u cilju povećanja pouzdanosti svog prototipa. Staza Sebring se odlikuje po izrazito neravnim segmentima staze, koji toliko „rastresu“ trkačke automobile da svaka slabost u konstrukciji tokom 12 časova trke ispliva na površinu.

Image 

I pored velike medijske pažnje posvećene dolasku Peugeot tima na „crtu“ Audiju u ALMS takmičenje, vozači P2 klasa su tokom testova i kvalifikacija demonstrirali fantastične performanse, koje su se tokom 12 teških časova vožnje na Sebringu materijalizovale u potpunu dominaciju u generalnom plasmanu. Treba istaći da su za sezonu 2008, organizatori ALMS takmičenja odlučili da nove specifikacije LM P1 i LM P2 prototipova, ne primene onako kako je ACO (glavno savetodavno telo za LMS i 24 časa Le Mansa) želeo, pa su P2 prototipovi delimično hendikepirani, kako bi se održala neizvesnost u ALMS takmičenju.

Penske Racing posada Porsche RS Spydera broj 7 – Timo Bernhard, Romain Dumas i Emmanuel Collard je napisala novu stranicu u istoriji Porsche-a.  Da nevolja po P1 posade bude veća, na pobedničkom podijumu su se nalazile samo P2 posade. Drugo mesto su osvojili vozači iz Fernandez Racinga (Acura), dok je treće mesto osvojila posada Dyson Racinga (Porsche). Nakon trke utvrđene su tehničke nepravilnosti na Acura ARC-01b prototipu Fernandez Racinga, pa je ova posada diskvalifikovana. Zahvaljujući tome, na podijumu se našla i Audi posada, koja je tek u poslednjem času trke uspela da obiđe drugu Dyson Racing posadu, koja je trku završila sa jednim krugom zaostatka za Audijem, kojeg su vozili Capello, McNish i Kristensen.

Da će trka biti veoma napeta, pokazale su i kvalifikacije, na kojima su Audi posade bile najbrže – zvanično. Nezvanično, Stephane Sarrazin je postavio najbolje vreme, međutim tokom njegovih kvalifikacija došlo je do udesa, pa su kvalifikacije prekinute. Po pravilniku ALMS takmičenja, rezultati kvalifikacija se mogu priznati ukoliko je vozilo bilo na stazi više od 10 minuta, a na nesreću Peugeta, kvalifikacije su prekinute u trenutku kada je njihov prototip bio na stazi samo devet minuta, tako da je zvanično najbrže vreme i prva startna pozicija pripala Audi posadi.

Image 

Mediji namenjeni široj javnosti su, ukoliko su uopšte i prenosili trku, pod pritiskom PR odeljenja Audija i Peugeota, bile prepune bombastičnih marketinških najava, kojima su dominirale skraćenice kao što su TDI i HDi FAP. Međutim, trka je pokazala da su golijati veoma ranjivi i da neravna betonska podloga bivšeg aerodroma sa hirurškom preciznošću pronalazi svaku slabu kariku u konstrukciji automobila.

Audijev R10 TDI, po svemu sudeći, je daleko od pouzdanosti i robusnosti koju je posedovao njihov prethodni prototip – Audi R8 TFSI. Naravno, ni francuski adut nije bio bez svojih problema. Peugeot 908 HDi FAP je imao probleme sa hidraulikom ubrzo nakon starta trke, dok su Audi TDI prototipovi imali čitav niz problema i pehova. Usled tih problema, do velikog duela dizel prototipova uopšte nije ni došlo, što je širom otvorilo vrata P2 posadama, koje su brže-bolje uskočile na poziciju vodećih u generalnom plasmanu i tu poziciju nisu do kraja trke ni ispustili.

Audi je na ovoj trci imao čitav niz problema. Prvo je Rinaldo Capello u početnoj fazi trke krajnje nesportskim potezom udario Flying Lizard Porsche iz GT2 klase. Audi je u ovom kontaktu ostao neoštećen, dok je vozač Porschea bio prosto lansiran u zaštitnu ogradu, nakon čega je utvrđeno da Porsche ne može da nastavi trku, što je bio veliki udarac za Flying Lizard tim, koji ove godine veoma ozbiljno pokušava da se domogne titule u GT2 klasi. Capello je zbog ove greške kažnjeg Stop&Go kaznom, a nakon toga dolazi do još tehničkih problema, koji ovu posadu šalju daleko od pobedničkog podijuma. U završnim satima trke za volanom ovog automobila su bili McNish i Kristensen, koji su veoma brzom i preciznom vožnjom uspeli da se približe vodećim posadama, ali bez šanse da napadnu neku od podijumskih pozicija.

Peugeot posada je tokom početnog dela trke bila veoma brza. Toliko brza da su Audiji veoma brzo zaostali bez ikakve šanse da pristignu vozače 908 HDi prototipa. Problemi sa hidraulikom su počeli da se javljaju veoma brzo, tako da je posada Peugeota i pored toga što su intervencije na automobilu rađene u dva navrata tokom, kojih je na stazi bilo sigurnosno vozilo, nakon popravke bila u zaostatku 25 krugova za vodećom posadom. U drugom delu trke, Peugoet je opet imao tehničkih problema, ovog puta sa poluosovinom, što ih je koštalo još vremena. Do kraja trke vozači Sarrazin, Lamy i Minassian su uspeli da se plasiraju na 11. mesto u generalnom plasmanu i da zauzmu četvrto mesto u P1 klasi.

ALMS: St.Petersburg

Audi R10 TDI posada Luhr/Werner je bila najbrža na Acura Sports Car Challenge trci u St.Petersburgu. Nakon fantastičnih kvalifikacija iste posade, isti vozači su briljirali i tokom, za ALMS pojmove, veoma kratke trke.

Image 

Posada Werner/Luhr je nakon fantastičnih kvalifikacija odvezla odličnu trku i pobedila sa samo 0,818 sekundi prednosti u odnosu na Porsche posadu. Prednost ove staze nad ostalim gradskim, pa čak i ostalim stazama u ALMS šampionatu je izuzetno ravan asfalt, koji podseća na F1 staze, iako se trka vozi po običnim bulevarima grada St. Petersburga. Tokom skoro dva časa trke, pobednička Audi posada je samo jednom išla u boks zahvaljujući činjenici da je tokom trke bilo dosta perioda tokom kojih su na stazi bila sigurnosna vozila, tako da je dizel pogonjeni Audi uspeo da parira P2 prototipovima i pored manje zapremine rezervoara.

Druga posada Audija Biela/Pirro je osvojila drugo mesto u klasi, ali su bili veoma loše plasirani u generalnom plasmanu nakon dva incidenta. Treće mesto u P1 klasi je osvojio Intersport Racing Lola prototip. 

LMS: Barselona

Prva trka sezone na evropskom tlu je vožena u Barseloni, gde su Peugeot posade po prvi put imale priliku da na širokim, tečnim, evropskim F1 stazama odmere snagu sa Audijima.

Image 

Prvi okršaj u LMS su dobili vozači Peugeota postavivši najbolji rezultat na kvalifikacijama za ovu trku. Tokom 215 krugova vozači francuskog tima su trebali da pretoče to i u pobedu na trci. Tokom trke, posade Peugeota su morale da daju svoj maksimum da bi ostavili vozače Audija iza sebe. Na samom startu Minassiana su obišli McNish u Audiju i Mucke u Charouz Racing Sytem Lola B08/60 Aston Martin, dok je Lamy zadržao vodeću poziciju. 

Pobedu su osvojili Minnasian/Gene sa velikom prednošću od cela dva kruga u odnosu na Audi posadu Premat/Rockenfeller, dok je treće mesto osvojila posada Charouz Lola Aston Martin, koja je pokazala da je ne samo brza već i da je njihov prototip veoma pouzdan. 

ALMS: Long Beach

Nakon prošlogodišnje loše sezone, Audi Sport North America je uložio velike napore da R10 TDI učini što pokretljivijim, kako bi se što bolje suprotstavio veoma brzim P2 posadama. Trka na Long Beachu je treća trka u ALMS kalendaru, a druga na uskim gradskim stazama. Za razliku od prethodne trke u St.Petersburgu, Long Beach staza je daleko neravnija i samim tim nepodesnija za teže, P1, prototipove.

Image 

Kvalifikacije su pokazale da će borba biti neizvesna sa čak prvih sedam prototipova u samo 0,6 sekundi. Porschei i Acura prototipovi su bili veoma brzi, tako da su Audi posade startovale sa pozicija 6 i 7.

Međutim, na trci je bilo malo drugačija situacija. Relativno mali broj prekida trke je rezultovao veoma lepim i, pre svega, dugotrajnim duelima. Posada Werner/Luhr je tokom kompletnog toka trke demonstrirala veoma brz tempo bez grešaka, pa su Porschei u drugom delu trke počeli da gube pozicije.  Audi završava trku na pozicijama 1-2.

LMS: Monza

Francuske posade su i na drugoj trci ovogodišnje LMS sezone bile ubedljive – bar kada su u pitanju brzine u kvalifikacijama i u početnom delu trke. Tokom 5 časova, koliko je najbržoj posadi trebalo da preveze 173 kruga i odveze 1000km, bilo je više nego dovoljno uzbuđenja i borbi u svim klasama.

Pobedu je i ovog puta osvojila Peugeot posada, međutim ovog puta, za razliku od Barselone, Peugeoti su i pored daleko bržeg tempa bili veoma blizu da pobedu prepuste Audiju.

Image 

I Peugeot i Audi su imali dosta tehničkih problema, pa je Audi sa brojem 2 krenuo iz boksa zbog kvara na brizgaljkama dizel goriva. Sa druge strane, Peugeot sa brojem 7 je nakon samo jednog časa trke polomio poluosovinu što je značilo dugačak boravak u boksu. Isti problem na istom automobilu je bio viđen prethodnog dana tokom slobodnih treninga, dok na drugom automobilu nije bilo takvih problema te je moguće da je na tom automobilu krivac bilo specifično podešavanje ogibljenja ili stil vožnje nekog od vozača.

Pred sam kraj trke nakon nekoliko strateški boljih odluka Audija, Audi sa brojem 2 je bio u vođstvu, ali je Pedro Lamy uspeo da polu-legalnim potezima prestigne Audi i pobedi na trci. Detaljnije o raspletu trke, možete pročitati u izveštaju sa trke.

LMS: Spa Francorchamps

Peugeot Team Total je i na trećoj trci ovogodišnjeg Le Mans Series takmičenja potvrdio da je daleko dominantniji od Audi posada, zabeleživši ubedljivu pobedu.

Peugeot trio – Nicolas Minassian, Marc Gene i Jacques Villeneuve su bili brži od svojih timskih kolega, kao i od dva suparnička Audija R10 TDI.  Pobednička posada je prešla liniju cilja nakon 5,5 časova vožnje odvezavši 143 kruga po nešto više od 7km dugačkoj stazi Spa Francorchamps.

Image 

I ova trka je protekla u odmeravanju snaga Audija i Pežoa, a jedan od bitnih momenata je kontakt između Minassian-a i Allan McNish-a, koji je kao rezultati imao oštećenu gumu na Audiju. Pežo je na ovoj trci nastupio sa po tri vozača, u sklopu priprema za 24 časa Le Mansa. Treći vozači su bili Jacques Villeneuve i Alexander Wurz.

Na ovoj trci je, pak, bilo primetno da sa specijalnim modifikacijama karoserije Audija, nemačke posade daleko bolje pariraju francuskim tako da je za očekivati da se u nastavku sezone razlika u performansama smanji i da trke postaju još zanimljivije. Na žalost Audija, i na ovoj trci nisu uspeli da direktno ugroze protivnike, tako da je posada #2 – Mike Rockenfeller i Alexandre Premat osvojila drugo mesto i nakon tri runde ova posada deli mesto vodeće posade u generalno plasmanu sa Minnasina/Gene posadom. Četvrto mesto koje je osvojila Audi posada McNish/Capello znači da je Audi sada prvi u generalnom plasmanu konstruktora.

Druga posada Pežoa je imala dosta problema, koji su kulminirali kada je Wurz seo za volan i nedugo zatim imao udes prilikom kontakta sa Spyker C8 automobilom iz GT2 klase. Kolateralna šteta je i ovog puta bio Audi kojeg je u tom trenutku vozio Capello. 

ALMS: Utah

Kvartet Penske vozača je na ALMS trci voženoj u državi Utah, startovao daleko povučenije nego što smo to do sada imali priliku da gledamo. I pored toga, Penske posade su osvojile pozicije 1 i 2 u generalnom i P2 plasmanu.

{youtube}tqRXuP1jkNw{/youtube}

Staza Miller Motorsports Park u gradu Tooele, država Utah je četvrta trka ove sezone i poslednja trka ovog takmičenja, pre nego američki timovi počnu sa pakovanjem automobila i opreme za odlazak na 24 časa Le Mans-a.

Image 

Audi posade ovog puta stvarno nisu imale sreće pa su oba automobila bila u nekoliko navrata učesnici u udesima, a posada broj #2 je bila i kažnjena tako da su Audiji trku završili na pozicijama 7. i 21. 

1
2
3
4
5
Prethodni tekstFiat 500 Giardinetta 4×4 u 2010?
Sledeći tekstLMS: Racing Box potvrdio vozače
Večni entuzijasta.