Reli istorija: grupa B

0
15896
NAS SPONZOR

  

Reli nakon grupe B

Grupa “B” je omogućavala fabričkim timovima da pokažu svoje inženjerske i inovativne mogućnosti. Veoma brzo, automobili grupe B su evoluriali u prava čudovišta sa 500 i više KS, pogonom na sva četiri točka, šasijama od Kevlara koja su su zahtevala pored fantastičnih, prosto nadljudskih, sposobnosti za vožnju i ogromnu količinu hrabrosti od svakoga ko je sedeo za volanom tih automobila.  Ovi elementi kao i praktično neograničena sredstva kojima su tadašnji fabrički timovi raspolagali su omogučili da automobili grupe B veoma brzo napreduju i postižu fantastične performanse.

Image 

Henri Toivonen je u Lancia Delta S4, koja je na šljaci ubrzavala od 0 – 100kmh za 2,3 sekunde!!!, na stazi Estoril odvezao nekoliko promotivnih krugova u reli međusezoni. U to vreme se na toj stazi vozila tadašnja Formula 1, a vreme koje je postavio Toivonen bi ga kvalifikovalo kao šestog na startu za Veliku Nagradu Portugala 1986. godine. Zastrašujuće performanse je potvrdio i Nigel Mansell koji je posle test vožnje Peugeot 205 T16 izjavio da reli automobil ima bolje ubrzanje od njegovog F1 bolida.

Takvi uslovi su od reli vozača tog vremena pravili legende o kojima se i danas priča sa velikim uvažavanjem.

Reli automobili grupe A koji su nastavili sa takmičenjem nakon toga kao i moderna klasa WRC su tokom godina povećavale svoje brzine, ali su do vežih brzina stizale boljim komponentama ogibljnenja, povećanom trakijom umesto korišćenjem velike snage motora. Svi koji su imali priliku da vide reli automobile grupe B tvrde da reli automobili klase A i WRC su veoma daleko po pitanju brzine i pored svih modernih tehnologija koje se u njima koriste. Kako porediti performanse reli automobila grupe A, grupe B i WRC? Reli automobili grupe B se još uvek mogu povremeno naći na brdskim trkama ili na tradicionalnom mestu za odmeravanje snage raznih “čudovišta” – Pikes Peak brdskom usponu. Vremena sa tih trka govore najbolje koliko su reli automobili grupe B brzi.

Image 

Probleme sa grupom B možemo pripisati samo FISA-i. To telo nije bilo spremno da prihvati veoma brz tehnološki napredak automobila grupe B, a uz njihovu veliku posvećenost Formuli 1 u to doba, lako je bilo moguće da su im ekstremna povećanja snage i performanse reli automobila jednostavno promakli. Onog trenutka kada su smrtonosni udesi postali učestali, FISA je jednostavno ugasila tu klasu zato što zadnje evolucije reli automobila grupe B nisu bila više namenjena reli podlogama već asfaltnoj trkačkoj stazi.

Kako si pričali vozači iz tog doba, ti reli automobili su bili toliko brzi da profesionalni vozači nisu imali dovoljno vremena da fokusiraju pogledom narednu krivinu – život grupe B je bio kratak i veoma zanimljiv, nema sumnje.

 

Za pisanje ovog teksta je korišćena štampana literatura kao i informacije sa sajtova kojima se ovom prilikom zahvaljujemo:

 

http://www.stormloader.com/groupb/
www.lanciarally037.com/
http://www.thruxton.f9.co.uk/toivonen.htm
http://www.2000gt.net/Competition/Rallye.html
http://www.roehrl-walter.de/index_nf.htm 

1
2
3
4
5
6
7
Prethodni tekstPanda Terramare 4 otplovila ka Francuskoj
Sledeći tekstKR V5 custom bike kreacija – Roland Sands
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. krudi5 TO KRALJU.Nemogu da verujem da je neko kod nas resio da napise nesto o najboljem automobilskom takmicenju ikad.Nemanja je u tekstu spomenuo Pikes Peak brdsku trku.Gledao sam je na satelitskoj pre dve godine.Tu se i dalje voze ove zveri plus jos i toyota-tahoma nissan grand vitara i saab 9000 peugeot 406t16,a da nespominjem i klasu shlepera,ali nigde cak ni na netu nisam nasao nista zanimljivo.ako neko nace nesto zanimljivo o Pikes Peak-u neka objavi na forumu.unapred zahvalan

  2. Svaka čast na tekstu, najbolji koji sam ikada pročitao o famoznoj grupi B

  3. Perfektan text,sve pohvale…Ipak je tu lancia TATA,zar ne?I sad kad mi neko kaze ‘ma kakva lancia,uzmi VW’..dodje mi da ga ubijem…nadam se da ste upravo ovim tekstom otvorili ochi mnogima sto precenjuju neka auta,a neke podcenjuju….pozzz za autora XD

  4. [quote name=“Bazook“]Perfektan text,sve pohvale…Ipak je tu lancia TATA,zar ne?I sad kad mi neko kaze ‘ma kakva lancia,uzmi VW’..dodje mi da ga ubijem…nadam se da ste upravo ovim tekstom otvorili ochi mnogima sto precenjuju neka auta,a neke podcenjuju….pozzz za autora XD[/quote]
    Prvo, ne ka