Reli istorija: grupa B

0
14482

  

1985. – Godina lava

Pežo 205 T16 može da se opiše u samo par reči: “napravljen za pobedu”. Posle pobede na svom debiju na reliju Korzika 1984, nastavak sezone 1984. Pežo je koristio kao sezonu za testiranje i razvoj. U sledeću sezonu Pežo tim ulazi sa pobedničkim ambicijama, a sve to uz pomoć odličnih voznih karakteristika, dobrog rasporeda tžeina zahvaljjujući motoru koji je postavljen centralno i uz pomoć 1,8l 16V turbo motora koji je razvijao 350KS.

Na prvom reliju sezone koji je imao velikih poteškoća zbog nesuglasica između organizatora, ACO, i FISA. I pored toga, reli je održan, a Ari Vatanen je prosto rasturio Audi tim. I pored kazne od 8 minuta, Ari Vatanen je odneo pobedu ispred vodećeg Audi vozača, Walter Roerhrla, sa 5,17 minuta. Vatanen ponavlja pobedu na narednom reliju u Švedskoj, kao i u Portugalu.

Na Safari reliju, Toyotin mladi vozač Juha Kankkunen odnosi pobedu, ali automobil na asfaltu ili šljaci jednostavno nema dovoljno kvaliteta da ozbiljno uđe u trku za bodove. Lancia nastupa i dalje sa modelom 037 koji pored lošijih tehničkih karakteristika ima i dosta problema sa kvarovima tokom prvog dela sezone.

Image 

Na reliju Korzika Pežo predstavlja svoje novo ostvarenje 205 T16 EVO2 sa poboljšanom mehanikom, snažnijim motorom od 450KS i aerodinamičkim dodacima. Reno predstavlja novi automobil – The Supercinque Maxi Turbo, a Audi nastupa samo sa jednim automobilom kojeg vozi Walter Roehrl, sa ciljem da sve timska sredstva usredsredi na samo jednog, i najjačeg, aduta. Lancia na tom reliju nastupa sa čak četiri 037 koje su vozili Alen, Bettega, Biasion i Zanussi.

Image 

Već na prvom  brzincu Roehrl odustaje zbog problema sa kočnicama, a na četvrtom pod nazivom “Zerubio” Lancia vozač Attilio Bettega i njegov suvozač Maurizio Perissinot izleću sa puta vozeći u petom stepenu prenosa (tj. velikom brzinom) i direktno udaraju u drvo. Attilio Bettega je poginuo na licu mesta ostavljajući za sobom sećanje na fantastičnu pobedu na “Col de Turini” brzincu relija Monte Carlo 1980. godine sa malim Fiat Ritmom ostavljajući iza sebe imena poput Roehrla, Waldegaarda i Darnichea.

Pežo tim te sezone osvaja šampionsku titulu u kategoriji konstruktora i vozača, osvajajući pobede na relijima u Grčkoj, Novom Zelandu, Argentini, Finskoj, Obali Slonovače. Te sezone, Peugeot, iako dominantan, je imao obziljnih problema. Ari Vatanen je umalo poginuo prilikom udesa na reli Argenitna. Njegov timski kolega, Timo Salonen je na tom reliju odneo pobedu obezbeđujući bitne konstuktorske bodove timu, a dobrim vožnjama osvaja šampionsku titulu vozača i značajno doprinosti šampionskoj tituli u kategoriji konstruktora.

Engleski RAC reli je pripao Lancia timu koji je predstavio svoje novo oružje: moćna Lancia Delta S4. Te sezone se pojavilo još nekoliko fabričkih timova: Ford je predstavio RS200, Austin-Metro je ušao u takmičenje sa Metro 6R4, a Audi sa novim Audi Quattro S1.

Image

Image

Image 

 

Za razliku od Svetskog Šampionata, u Evropskom Lancia još uvek čvrsto drži situaciju pod kontrolom. U generalnom plasmanu od prvih 10 pozicija vozači Lancie 037 zauzimaju čak 7 mesta potvrđujući da 037 još uvek ima potencijala.

Svetski Reli Šampionat – vozači

Poz.

Vozač

Tim

Poena

1.

Timo Salonen (FIN)

Peugeot Sport

127

2.

Stig Blomqvist (SVE)

Audi Sport

75

3.

Walter Roehrl (GER)

Audi Sport

59

4.

Ari Vatanen (FIN)

Peugeot Sport

55

5.

Juha Kankkunen (FIN)

Team Toyota

48

6.

Henry Toivonen (FIN)

Lancia Martini

48

7.

Markku Alen (FIN)

Lancia Martini

37

8.

Bijorn Waldegaard (SVE)

Team Toyota

34

9.

Mike Kirkland (ING)

Team Nissan

26

10.

Miky-Biasion (ITA)

Lancia Martini/Totip

23

 

Svetski Reli Šampionat – konstruktori

Poz.

Automobil

Poena

1.

Peugeot

142

2.

Audi

126

3.

Lancia

70

4.

Nissan

56

5.

Toyota

44

6.

Renault

38

7.

Volkswagen

29

8.

Opel

25

9.

Porsche

24

10.

Mazda

22

 

Evropski Reli Šampionat – vozači

Poz.

Vozač

Automobil

Poena

1.

Dario Cerrato (ITA)

Lancia Rally 037

409

2.

Tabrizio Tabaton (ITA)

Lancia Rally 037

264

3.

Salvador Servia (SPA)

Lancia Rally 037

261

4.

Andrea Zanussi (ITA)

Lancia Rally 037

250

5.

Mauro Pregliasco (ITA)

Lancia Rally 037

250

6.

Miky Biasion (ITA)

Lancia Rally 037

245

7.

Harald Demuth (AUT)

Audi Quattro

221

8.

Patrick Snijers (BEL)

Lancia Rally 037

190

9.

Bernard Beguin (FRA)

Porsche 911 RS

188

10.

Russel Brookes (ING)

Opel Manta 400

186

1 COMMENT

  1. krudi5 TO KRALJU.Nemogu da verujem da je neko kod nas resio da napise nesto o najboljem automobilskom takmicenju ikad.Nemanja je u tekstu spomenuo Pikes Peak brdsku trku.Gledao sam je na satelitskoj pre dve godine.Tu se i dalje voze ove zveri plus jos i toyota-tahoma nissan grand vitara i saab 9000 peugeot 406t16,a da nespominjem i klasu shlepera,ali nigde cak ni na netu nisam nasao nista zanimljivo.ako neko nace nesto zanimljivo o Pikes Peak-u neka objavi na forumu.unapred zahvalan

  2. Perfektan text,sve pohvale…Ipak je tu lancia TATA,zar ne?I sad kad mi neko kaze ‘ma kakva lancia,uzmi VW’..dodje mi da ga ubijem…nadam se da ste upravo ovim tekstom otvorili ochi mnogima sto precenjuju neka auta,a neke podcenjuju….pozzz za autora XD

  3. [quote name=”Bazook”]Perfektan text,sve pohvale…Ipak je tu lancia TATA,zar ne?I sad kad mi neko kaze ‘ma kakva lancia,uzmi VW’..dodje mi da ga ubijem…nadam se da ste upravo ovim tekstom otvorili ochi mnogima sto precenjuju neka auta,a neke podcenjuju….pozzz za autora XD[/quote]
    Prvo, ne ka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here