NK TEST: Mazda CX-5 G165 2015

0
3691

Renesansa Mazde započela je uvođenjem KODO dizajnerskog stila i SKYACTIV tehnologija još 2011. godine i to upravo sa CX-5. Sada je došlo vreme za restilizaciju ovog veoma popularnog modela.

Rast prodaje koju Mazda beleži u poslednje vreme primetan je i na našem tržištu, kako po izveštajima koje pruža sama kompanija, ali i po “vidljivosti” automobila uglavnom ofarbanih u Soul crvenu boju. Naravno, uticaj je mnogo veći na evropskom tržištu, ali i “preko bare”, gde je CX-5 dosta brzo postao jedan od popularnijih crossover/SUV modela.

Sve je počelo na sajmu u Ženevi 2011. godine, kada je pod koncept imenom Minagi predstavljen svetskoj auto javnosti. Kasnije tokom iste godine, model je prezentovan pod nazivom CX-5, sve zajedno sa prvi put primenjenim KODO dizajnom i kompletnom gamom SKYACTIV tehnologija. Prvi SKYACTIV motori i transmisije su se pojavili kod Mazde3 2012. godine, ali je sve zajedno prvi put sklopljeno kod CX-5 modela.

mazdacx5 6

Tri godine godine prodaje originalnog CX-5 su bile veoma uspešne, a u tom periodu smo imali priliku da testiramo dve varijante ovog modela. Prvo CX-5 iskustvo, sa benzinskim G160 AWD modelom u Challange paketu opreme, je bilo veoma zanimljivo zato što je upravo ovaj automobil poljuljao neke predrasude vezane za kompletnu “compact-crossover SUV” kategoriju. Kakvi su tada bili utisci, možete se podsetiti u originalnom CX-5 testu.

mazda cx5 19

Drugi CX-5 susret je bio sa najluksuznijom Revolution varijantom, dizel motorom od 175 KS, AWD pogonom i automatskim menjačem.

cx5 2k15 01

Sada je vreme za test novog CX-5 modela za 2015. godinu. Nova restilizacija predstavljena je još 2014. godine i već tada je ovaj model najavljen “za 2016. godinu”. Ova oznaka je aktuelna na zapadnim tržištima, dok se kod nas novi CX-5 vodi kao “2015. model”. Zbog toga ćemo i koristiti “2015” oznaku, pa je ovo samo napomena. Kao što je slučaj sa većinom restilizacija, najavljene promene nisu velike, ali da krenemo od KODO eksterijera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here