Najžešćih 24 časa Le Mana u najavi!

5
4309
NAS SPONZOR

Ovogodišnja endurans sezona se pretvara u najzanimljiviju i najkonkurentniju sezonu enduransa u proteklom periodu. Poslednji put kada su na 24H Le Mana nastupala četiri fabrička tima je bilo pre 17 godina! Dodatno, performanse nove generacije prototipova su dramatično povećane tako da se očekuje obaranje skoro svih rekorda.

Za one koji tek povremeno bace pogled na ekran tokom Le Man nedelje situacija je možda dosadna – konkurenti se menjaju, ali Audi pobeđuje. Od 1999. godine, Audi je zabeležio 12 pobeda konstantno pokazujući ono što Audi kao marka želi da pokaže svojim kupcima – pouzdanost je apsolutni prioritet!

Ove godine konkurencija je jača nego ikada (govorimo o periodu od 1999, kada su na Le Manu ponovo počeli da se voze prototipovi u vrlo sličnoj formi koju imamo danas). Ne samo što je jača nego ikada, već su najveći konkurenti zapravo kolege iz „kancelarije pored“. Porsche Motorsport, kao još jedan član VW Grupe, želi da se vrati na puteve stare slave i konačno podari pobedu u generalnom plasmanu najtrofejnijoj marki na Le Manu. Toyota i Nissan, kao predstavnici japanske automobilske industrije svakako da imaju svoje planove, tako da će borba između čak 11 fabričkih LMP1 posada i tri privatne LMP1 mašine svakako biti zanimljiva čak i onima koji nisu zagriženi ljubitelji endurans trka.

Ono što je skoro pa izvesno je da će brojni rekordi ove godine u LMP1 klasi biti oboreni. Naime, LMP1 mašine su ove sezone apsolutno demolirale dosadašnje rekorde na Silverstonu i Spa Frankoršampu, tako da je vreme najbržeg kruga iz 2008. (3:18.513, Stephane Sarrazin, Peugeot 908 HDi FAP) sigurno ugroženo, a ukoliko vremenski uslovi dozove treba očekivati da će biti i oboren rekord po broju odveženih krugova tokom 24 časa, odnosno ukupna kilometraža zabeležena 2010. (5410,71km Audi R15+ TDI).

Dugačak uvod u kome je težište LMP1 klasa apsolutno ne treba da znači da će u drugim klasama biti išta manje zanimljivo. LMP2 i GTE PRO/AM klase su već nekoliko godina postale čistokrvne sprint trke gde se vodeće posade voze na braniku po nekoliko sati, testirajući do samog limita vozača, automobile i mehaničarsku ekipu.

Za razliku od LMP1, preostale klase nisu imale nikakve promene u pravilnicima, tako da su performanse praktično identične kao i prošle godine, s tom razlikom da su aerodinamičke karakteristike kod pojedinih timova bolje, tako da su određena unapređenja rezultata moguća.

Na trci ima dosta vozača koji su “rukiji” – u tekstu je zvezdica pored njihovog imena. Neki od njih prvi put nastupaju, a neki nisu dugo nastupali pa je potrebno da ponovo odvezu minimum krugova danju i noću, kako bi mogli da nastupe na trci.

Staza je pretrpela određene izmene što ju je učinilo nešto bržom, mada su izmene rađene sa ciljem da se poveća bezbednost učesnika i gledaoca. Porše krivine su dobile proširenja asfalta kako bi GTE automobili imali nešto više manevarskog prostora u ovom kritičnom sektoru koji svake godine pravi velike probleme svim učesnicima zato što nema mnogo prostora za “sklanjanje” bržim automobilima. Videćemo da li su ovogodišnje promene na ovom sektoru zaista donele povećanu bezbednost.

Ukoliko želite da obnovite gradivo pre nego počne ovogodišnja Le Man nedelja, preporučujemo naš tekst iz 2007. godine koji je za većinu podataka i dalje validan. Trku, kao i sve ostale segmente pokriva Eurosport Srbija sa komentatorskom posadom koja je ujedno aktivna na Nacionalna Klasa sajtu.

1
2
3
4
5
Prethodni tekstF1: Hamilton u klasi za sebe na kvalifikacijama u Kanadi
Sledeći tekstF1: Hamilton, Hamlton, Hamilton…
Večni entuzijasta.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here