NK TEST: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir

0
2700
13alfa_giulietta0.jpg

13alfa_giulietta0.jpg

Slobodno možemo reći da proizvođača kao što je Alfa Romeo nema baš puno. Automobili koji dolaze sa ovom značkom vrlo često izazivaju dijametralno suprotna mišljenja ljubitelja automobila, novinara, pa čak  i vlasika istih. Alfa Romeo je modelom Đulijeta ponudio automobil u Golf klasi, uz poseban imidž, tehniku i cenu, i to na onaj način kako samo Alfa ume.

 

Pisanje teksta o bilo kom modelu iz Alfe je pomalo specifičan zadatak. Modeli iz Lombardije su uvek zauzimali posebno mesto kada se govori o automobilima. Nije ih bilo moguće preterano hvaliti, zbog večitih "gremilina" sa kojima su se susretali vlasnici određenih modela, ali ih isto tako nije bilo moguće kuditi, zbog jedinstvenog dizajna. Dizajna na koji malo ko može da ostane ravnodušan.

Prvo i osnovno, treba napomenuti da se Alfa Romeo ne smatra za proizvođača koji pravi automobile za svakoga, preciznije rečeno Alfe nisu "narodni automobili". Iz te grupe je, pored avangardnog dizajna i tehnike, izbacuje i cena, tako da Alfini modeli nisu nikada bili cenovnoj klasi glavnih igrača iz određene klase. Alfe, što se cena tiče, upadaju u grupu premijum modela, recimo onih koji dolaze iz Minhena ili Ingolštada.

Model koji je pred nama je dobro poznat, odnosno njegovo-njeno ime. U pitanju je Đulijeta, a poznata je jer se ime Đulijeta u više navrata koristilo u istoriji Alfa Romea. Ipak, današnja Đulijeta predstavlja naslednika modela 147, modela koji je kod nas prilično popularan model, istina kao polovnjak.

13alfa_giulietta2.jpg

Đulijeta svim svojim karakteristikama, odnosno gabaritima upada u kategoriju u kojoj je velika gužva. Hečbek, golf klasa ili "C" segment, nazovite ga kako hoćete, predstavlja pravi izazov za proizvođače, jer uspeh u ovoj klasi znači mnogo prodatih primeraka odnosno mnogo novca.

Ipak, u ovoj klasi postoji jedna kategorija koja jednostavno ne garantuje proizvođaču veliki broj prodatih primeraka, a u pitanju je premijum parče kolača "C" segmenta. U tu klasu možemo, recimo staviti Audi A3 i BMW serije 1, koji se bolje prodaju od Đulijete. Kolko je to bolje svedoče i podaci o prodaji koji kažu da je tokom 2012. godine prodato ukupno nešto preko 67.000 Đulijeti, dok je za samo prva četiri meseca prodaje te godine pomenuti konkurenti prodali po 50.000 jedinica. Još jedan interesantan podatak je učešće u prodaji po zemljama; Alfa je od ukupne prodaje 2012. godine skoro 45% prodatih Đulijeti udomila u svojoj rodnoj Italiji.

Iz podataka o mršavoj prodaji ovog automobila se možda može zaključiti da Đulijeta i nije neki automobil, ali to je opasno pogrešan zaključak!

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here