Aston Martin i AMG potvrdili partnerstvo

0
861
13astonmartin_amg0.jpg
NAS SPONZOR

Aston Martin i Mercedes AMG zvanično su objavili sklapanje tehničkog partnerstva u oblasti motora i električnih komponenti. To znači da će budući Astonovi modeli koristiti V8 agregate sa AMG tehnologijom i Mercedesove električne komponenete.

 

Daimler AG će istovremeno dobiti vlasnički udeo u Aston Martinu od 5%, kao i neglasačku poziciju u upravnom odboru britanske kompanije. Dve kompanije za sada su potpisale pismo namera, a konačan sporazum biće potpisan do kraja ove godine.

"Ponosni smo što ćemo sarađivati sa Aston Martinom i što ćemo isporučiti pogonske sklopove i električne komponente za njihove buduće sportske modele. To je dokaz AMG-ove tehnološke i perfromantne ekspertize, a ovo je dobitna situacija za obe strane", saopštio je Ola Kalenius, šef Mercedes AMG-a.

Direktor razvoja proizvoda u Aston Martinu Ian Minards rekao je da je AMG odabran zato što britanska kompanija bira snabdevače iz čitavog sveta koji mogu da isporuče najmoderniju tehnologiju za buduće modele ove marke.

Astonove aktuelne V8 I V12 agregate proizvodi Ford u fabrici u Kelnu u okviru sporazuma koji je nedavno produžen za još pet godina, što bi trebalo da znači da će saradnja sa AMG-om dati prve rezultate tek za nekoliko godina. Aston Martin će nastaviti da sklapa svoje auotmobile u britanskoj fabrici Gejdon.

Prethodni tekstVeyron posvećen legendama Bugattija
Sledeći tekstNK TEST: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir