MINI Vision koncept

0
783
13mini_vision0.jpg
NAS SPONZOR

MINI je konceptom Vision najavio stil buduće generacije svojih modela. Koncept je predstavljen u dizajnerskom studiju ove kompanije u Minhenu, a prezentovao ga je šef dizajnerskog odeljenja Anders Varming.

 

Nova generacija MINI Coopera stiže u prodajne salone početkom sledeće godine. Koncept sadrži dizajnerske elemente budućeg modela, ali neki detalji ipak su svojstveni samo ovom unikatnom automobilu.

13mini_vision1.jpg

Ključni elementi osveženog dizajna su heksagonalna prednja maska, dodatna svetla u rešetki, LED prednja svetla sa integrisanim dnevnim svetlima oivičenim prstenom i visoko postavljena i redizajnirana zadnja svetlosna grupa.

MINI je saopštio da je lagana struktura koncepta onakva kakva će biti korištena na budućem serijskom modelu. MINI je iskoristio tehnologiju pozajmljenu iz razvoja BMW serije sa iznakom „i“. Jedna od novosti je upotreba „organo metala“, veoma laganog i lakog za obikovanje, koji je istovremeno veoma čvrst. Ovaj materijal proizvodi se presovanjem različitih vlakana.

Koncept se odlikuje i aerodinamičkim usisnikom vazduha i i manjim otvorima ispred prednjih točkova. Naplaci i retrovizori su takođe aerodinamički optimizovani, a u krov je integrisan spojler.

13mini_vision3.jpg
13mini_vision2.jpg

U kabini pažnju privlači istaknuti centralni deo, a ugodnoj atmosferi doprinose i udobna sedišta. MINI je na konceptu zadržao retro izgled tastera i prekidača, ali su sve vitalne informacije za vozača premeštene na glavnu instrument tablu iza upravljača. Centralni displej je središte info-zabavnog sistema. Dizajneri su našli prostora za držače mobilnih telefona, pregrade, držač čaše ili manji sef koji se pričvršćuju ili uklanjaju jednim potezom, kada je to potrebno.

Jedna od tehničkoh novosti na koju MINI ukazuje je taster za funkciju Driving Experience Control, koji omogućava transformaciju enterijera. Postoje dva podešavanja, sa različitom kombinacijom boja, laganom i dinamičnom.

MINI Vision će imati premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru. Premijera serijskog modela mogla bi da usledi u Los Anđelesu, u novembru.

 

Prethodni tekstNK TEST: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir
Sledeći tekstPredstavljen Citroen C-Elysee za WTCC šampionat