NK TEST: Peugeot E-City Nexus 3 Mixte

0
15233
Image

 

Nije vam poznat ovaj model iz Peugeot ponude? Naravno da nije. U pitanju nije automobil, već električni bicikl. Tačnije, bicikl sa električnom asistencijom. Zanimljivo transportno sredstvo koje će pojedinim čitaocima ponuditi vrlo praktičnu alternativu kako cene naftinih derivata budu bile sve veće.

Ne, ne planiramo da NK preorijentišemo na bicikle, ali nam je Verano Motors (tačnije odeljenje za skutere) ponudio vrlo zanimljv proizvod na test, koji će u svetlu aktuelnih poskupljenja goriva možda nekome ponuditi alternativu koja je udobna, ekonomična i moderna.

Image

Diskecija imena

Prvo, da razjasnimo šta je šta u nazivu.

Oznaka "E-City" govori da je u pitanju gradski (City) bicikl sa električnim pogonom tj. asistencijom. City bicikli po definiciji imaju 26" točkove, nisu naoružani vrhunskim komponentama – zato što gradska vožnja i ne zahteva robusnost kakvu zahtevaju vozači trkačkih, mauntin ili bicikala pripremljenih za spust.

Image Image

Nexus 3 je oznaka Shimano pogona. Kako i dolikuje finim gradskim biciklama, sve je spakovano u "glave". Prednja glava poseduje mali dinamo snage 3W koji napaja svetla, dok se u zadnjoj "torpedo" glavi nalazi menjač sa tri brzine – otud ono 3 u nazivu. U ponudi su, pored ovog, Nexus 7 i Nexus 8 pogoni, koji nude 7, odnosno 8 brzina.

Image

Mixte je oznaka rama. U pitanju je ono što bi se kod nas zvalo "ženski" ram, tj. nema "rudu". Ovo rešenje je takođe zaštitni znak gradskih bicikala, koji su projektovani tako da ih lako možete koristiti i kada ste u odelu, kaputu, suknji ili bilo kom drugom odevnom artiklu. Ovakav ram omogućava lako i brzo započinjanje i zaustavljanje vožnje, što je takođe vrlo bitan aspekt gradskih bicikala.

Treba reći da je testirani model zapravo model iz 2011, dok se modeli za 2012. nazivaju potpuno drugačijim nazivima pa je malo teže zaključiti koliko brzina ima koji. Fundamentalno, u pitanju su veoma slični bicikli koji donose tek neka manja unapređenja na biciklističkim komponentama, dok je električni sistem identičan onome koji smo mi imali prilike da isprobamo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here