Yamaha T-MAX: Mitsko biće – pola skuter, pola motocikl

0
15281
Image

TMAX. Reč (oznaka) koja među vozačima skutera izaziva jaka osećanja – zavisti i/ili divljenja. Čak ga i motociklisti sa poštovanjem gledaju na semaforu, zato što Yamahin sportski maksi vrlo lako može da ostavi iza sebe većinu motocikala srednje klase, ukljućujući i sportske 600-ke.

Deset godina dominacije tržištem skutera i praktično jedini skuter u svojoj kategoriji (sportski maksi skuter) čini ovaj skuter veoma značajnim, pa otud i naša želja da malo detaljnije analiziramo šta je razlog skoro pa kultnog statusa.

Image

Uvod u ovu priču svakako treba da posluži skuter kultura, koju je započela Vespa, pre 65 godina. Italijanska avio industrija je zbog činjenice da je učestovala u 2. Svetskom Ratu na strani Osovine (tj. i jeste i nije, ali da pojednostavimo) imala zabranu pravljenja ratnih oruđa. Avio inženjer Enrico Piaggio je došao do genijalnog rešenja kako da iskoristi panele i točkove sa aviona konstrusavši legendarno prevozno sredstvo koje i dan-danas nosi naziv Vespa po prvom proizvođaču skutera. Od 50-tih godina prošlog veka skuter kultura je mahom bila rezervisana za Italiju, da bi se tokom 60-tih i 70-tih proširila na kompletan evropski kontinent.

U Srbiji je tokom 70-tih godina vožnja skutera bila rezervisana mahom za mlađu beogradsku populaciju (pored Vespi popularne su bile Lambrette i NSU Prime). 80-te godine označavaju dolazak nešto modernijih verzija skutera koji su imali automatske menjače i nešto veće radne zapremine i pojavljivanje ABS sistema koji je bio prilično rudimentaran, ali i preko potreban zbog poznate tendencije Vespi da “blokiraju” na kočenju što je u ogromnom broju slučajeva značilo siguran pad. Devedesete godine označavaju i prvi dolazak “maksi skutera” što označava i kraj našeg sažetog istorijata sktuera, odnosno Vespi.

Devetesete godine su trenuak u kome Yamaha kao proizvođač motocikala odlučuje da demonstrira svoju tehnološku snagu i vizionarski kadar – predstavljanjem modela Majesty, a zatim i T-MAX koji su redefinisali pojam skutera kao urbanog prevoznog sredstva.

ImagePreteča TMAX-a, Majesty YP-250 iz 1996. godine

Yamaha je prvi put promenila tržište skutera 1996. godine kada je predstavila Majesty 250. To je bio prvi maksi skuter koji je imao automatski menjač i dobre performanse što ga je učinilo idealnim prevoznim sredstvom u gradu, ali istovremeno i zabavnim za vožnju. Majesty YP 250 je napravio pravi bum na svim značajnim skuter tržištima, ali je upravo na najznačajnijem – italijanskom, bio pravi hit gde se još od tada prodaje u desetinama hiljada komada godišnje.

Samo nekoliko godina kasnije, Yamaha analizom tržišta i osluškivanjem onoga što mediji i vlasnici maksi skutera pričaju, kao i ono što su vlasnici motocikala isticali kao prepreku da bi prešli na skuter, formuliše radikalno novu ideju. Tačnije, ideja nije bila toliko radikalna, već je izvedba bila takva. 2000. godine motociklistički mediji imaju priliku da isprobaju prve serijske Yamaha T-MAX skutere, koji su tokom naredne godine trebali da se nađu u prodajnim salonima.

Image

Slovo T u oznaci T-MAX, označava reč “Twin” (duplo), a odnosi se na višenamensku sposobnost skutera (sportski i udoban), ali i na činjenicu da ga pogoni redni dvocilindraš (u originalnu “twin cylinder”).

T-Max je korišćenjem konstrukcijskih elemenata motocikala na skuteru omogućio, do tada, neviđene vozne karakteristike i performanse. Istovremeno, osnovni koncepti skutera su i dalje zadržani – jednostavnost vožnje i udobnost. T-Max je uspešno postavljen na samu granicu između skutera i motocikala i tu tom segementu je već deset godina jedini proizvod.

Image

Pre tačno 10 godina, 2001. godine, Yamaha je predstavila svoj sportski maksi skuter i vrlo brzo ovaj skuter ne samo što definiše novu klasu, već postavlja nove repere kada su u pitanju performanse, vozne karakteristike i udobnost za sve skutere.

Ostali proizvođači skutera su dugo vremena bili bez odgovora, da bi tek u proteklih nekoliko godina na tržište stigao prvi pravi pokušaj odgovara TMAX-u – Gilera GP800. Po pitanju performansi na papiru, pobedu odnosi italijanski skuter, ali po pitanju voznih karakteristika vlasnici jednih i drugih skutera intezivno “lome koplja”. Sa ili bez Gilere, TMAX je svakako kralj klase maksi skutera zahvaljujući ogromnom broju prodatih jedinica.

Yamaha je 2008. godine predstavila drugu generaciju modela TMAX, koja se može pre nazvati blagom evolucijom – elektronsko ubrizgavanje goriva je donelo nešto malo više snage na širem opsegu obrtaja, manju potrošnju i zadovoljavanje akteulnih ekoloških normativa. Po pitanju vešanja promenjena je prednja višljuška i urađene su brojne kozmetičke intervencije koje su atraktivan skuter učinile još boljim.

Istovremeno, moto časopisi i internet sajtovi su počeli da najavljuju da će naredni TMAX posedovati agregat zapremine 750ccm koji bi Yamahi omogućio da po pitanju čistih performansi ostavi iza sebe GP800. Sudeći po tome kako se tržište motocikala, pogotovu onih skupih, radikalno smanjilo tokom proteklih godina – ovako nešto moraćemo da čekamo nešto duže s obzirom da već i onako veoma skupi TMAX sigurno ne bi proširi bazu kupaca povećanjem zapremine i dodatnim poskupljivanjem svih komponenti koje bi morale da budu adekvatnih performansi kao i taj novi, snažniji, agregat.

Pre samo desetak dana, Yamaha je predstavila novu generaciju TMAX-a i potvrdila prethodni pasus. Zapremina je povećana za diskretnih 30ccm, sa ciljem da se zadrži isti koncept uz još jednu evoluciju proverenog rešenja.

Image

Yamaha je umesto toga, tokom proteklih nekoliko godina predstavljala specijalne serije – White TMAX, Black TMAX, Tech Max koji su kupcima nudili estetske modifikacije kao što su specijalne boje rama, drugačije točkove i druge detalje. Treba očekivati da će Yamaha tek pojavom BMW maksi skutera predstaviti ozbiljniji odgovor s obzirom da je BMW uspeo da izmakne tlo pod nogama japanskih proizvođača najjačih R mašiina, pa je vrlo verovatno da će i koncept C skuter napraviti mnogo neprilika Yamahi.

ImageMotociklisti koji svakodnevno idu na posao ili obavljaju svakodnevne dužnosti po gradu sigurno shvataju nedostatke klasičnih motocikala u tim uslovima. Neki od njih će priznati da im nije baš milo što beskonačno šaltaju u gradskoj vrevi, drugi će priznati da je neudobnije voziti se motociklom. Oni koji nisu vozili maksi skuter će možda tvrditi da ništa od toga nije tačno. Oni koji voze velike i udobne motocikle koji ne zahtevaju čest rad menjačem i pružaju visok nivo udobnosti i zaštite od vetra su svesni da ti motocikli koštaju mnogo i previše su veliki da bi se “bacakali” kroz kolovozne trake na način na koji je to moguće na skuteru. TMAX uspešno pravi kompromis između te dve suprotnosti.
 
Nažalost, TMAX sa svojom cenom od blizu 10.000€ predstavlja pravu poslasticu za ekipe koje “rade” motore pa ovaj skuter zaista ne možete držati na ulici čak iako je u blizini neki objekat koji radi 24č zato što TMAX privlači pažnju koja jako lako može rezultovati krađom. Iz tog razloga je za vlasnike ovog skutera pre svega potrebno imati na raspolaganju dvorište ili garažu pa tek onda dovoljnu količinu novca. Ili da sačekate da naša osiguravajuća društva počnu sa osiguravanjem motocikala od krađe, a da to osiguranje ne košta ko i sam motocikl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here