Engleski Lotus će biti prodat ?

0
1035
11lotus_eterne_concept_0.jpg

Britanci u kompaniji Lotus, posebno njihovo rukovodstvo, su izrekli neke vrlo zanimljive informacije u svojim najnovijim obraćanjima u javnosti.

CEO kompanije Lotus Dany Bahar tvrdi da njegova kompanija planira proizvodnju novih modela kao i da se postojeća gama modela dobro prodaje, uz opasku da mu na stolu stoji dokument o prekidu saradnje sa vlasnicima kompanije Proton iz Malezije, suvlasnika Lotus-a. Ako će ovo odvajanje od Proton-a je da održi Lotus i da ga ne košta mnogo novca, sve bi se to moglo vratiti ako se kompanija proda. Lotus može ići u prodaju i na drugi način, ali to su opcije da bi se dobio novi priliv gotovine i obuhvataju prodaju cele kompanije uz delimično spajanje sa većim proizvođačima automobila.

11lotus_eterne_concept_1.jpg

Dany Bahar je svoju karijeru podredio cilju preuzmanja kompanije Lotus uz odlučnost da maloj engleskoj kompaniji vrati bivšu slavu. Pošto je napustio jednu od najboljih marketinških pozicija u kompaniji Ferrari, bilo je prilično jasno da novi CEO želi da proda Lotus i da to želi da uradi u najboljem interesu za sve. Postoji mogućnost da se Lotus ponovo udruži sa nekadašnjim partnerom, kompanijom Toyota, iz dva glavna razloga: radi korišćenja novih tehnologija koji su očajnički potrebne Lotus-u i mogućeg otkupa kompanije Lotus koja neće uložiti žalbu zbog toga. Trenutno Lotus ima za cilj ozbiljnije partnerstvo sa kompanijom Porsche i deo ovih napora je radi pribavljanja svežih sredstava za proizvodnju novih modela u mnogo većem broju nego ranije.

11lotus_eterne_concept_2.jpg

Kao što je obećano na Sajmu automobila u Parizu prošle godine, asortiman Lotus modela je u velikoj ekspanziji. Problem je da su ulaskom velikih igrača u igru oko Lotus-a, ako Lotus želi da bude konkurentan, neophodni savremeni motori koji podržavaju standarde o emisiji štetnih gasova i imaju smanjenu potrošnju goriva. Još jedan veliki problem je koliko još neophodnih uslova Lotus treba da ispuni za odgovarajuće propise vezane za tzv. Crash testove, a to znači dodatne troškove kod razvoja i dizajna šasije vozila.

11lotus_eterne_concept_3.jpg

 

Ako napore Dany Bahar-a ne prepoznaju u Toyota-i, konačna šansa za spas je ako britanski sportski proizvođač automobila dobije pomoć od organizacije IPO. Dok se sve komplikacije vezane za Lotus razjasne, kompaniji će biti veoma teško da se usresredi na poslove razvoja svog novog gradskog automobila i razvoj modela Lotus Eterne kome je mogući konkurent na tržištu Porsche Panamera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here