Yamaha T-MAX: Mitsko biće – pola skuter, pola motocikl

0
15301

 

Druga generacija – evolucija osnovne ideje

Naoki Segawa, Direktor odeljenja za planiranje novih proizvoda Yamahe, je za novu generaciju TMAX-a, predstavljenu 2008. godine, izjavio: “Novi TMAX je bliži motociklu više nego ikada.

Unapređenja na novoj generaciji su potpuno novi, aluminijumski, ram, nove komponente ogibljenja i potpuno novi paneli.

Segava dodaje: “Veliki skuteri danas donose priličnu stabilnost, ali je naš tim za planiranje smatrao da bi entuzijasti, kojima su veliki skuteri posebno zanimljivi, želeli još bolju ciklistiku – nalik motociklima. Sa novim modelom smo se fokusirali na to da vozaču obezbedimo zabavnu vožnju tako što je svaka modifikacija na skuteru bila usmerena u tom pravcu da vožnja novog TMAX-a bude što je sličnije moguća vožnji motocikla.

Naša namera je da naši kupci uvek imaju istu misao kada sednu na TMAX: “Opa! Ova mašina je zanimljiva za vožnju!”

Najbolji balans između sportske i udobne vožnje

Fini balans na novoj generaciji TMAX-a se ogleda u pojedinim sklopovima. Prednja maska je samo malo uvećana, ali donosi značajno bolju zaštitu od vetra, dok je ukupna veličina skutera nepromenjena.

Image

 

Segava ističe: “Nismo želeli da menjamo dimenzije skutera, pošto je to veoma značajan aspekt prilikom probijanja kroz gradsku gužvu.

Sedalna pozicija vozača je više nalik na onu koju imaju vozači motocikla zahvaljujući bliže pozicioniranom sedištu u odnosu na upravljač.

Ram nalik onima koje koriste sporstki motocikli

Kada vozite TMAX po krivudavim putevima lošijeg kvaliteta, unapređenja kod nove generacije su odmah primetna. Sposobnost da upija neravnine je rezultat potpuno novog rama, napravljenog u potpunosti od aluminijuma. Prethodna generacija je koristila klasični čelični cevni ram, a na novoj generaciji je iskorišćena nova Yamaha CF tehnologija za livenje aluminijuma.

Kompozitni ram (aluminijum i liveni aluminijum) je omogućio da se postigne idealan balans između čvrstine rama koja je potrebna kako bi se postgla dobra ciklistika i težnje da se smanji težina skutera (5kg lakši ram na novom modelu).

Prednja viljuška ima povećani prečnik sa 41 na 43mm i drugačiju oprugu, što u kombinaciji sa povećanim prečnikom točka (15″) obezbeđuje daleko bolje karakteristike u krivinama i povećanu stabilnost pri visokim putnim brzinama.

Image

Nove kočione čeljusti su iste one koje Yamaha koristi za sopstvene sportske motocikle, koje u kombinaciji sa novim glavnim kočionim cilindrom sa povećanim prečnikom klipa obezbeđuju daleko veću kočionu silu. Poput sportskih motocikala, podešavanje kočione poluge je moguće u pet položaja.

Yamaha kaže da je ram druge generacije TMAX konstruisan sa željom da se zadovolje kupci koji uglavnom krstare gradskim ulicama, a koji žele sofisticirani i veoma brz prevoz koji može uzbuditi vozača poput motocikla na krivudavim putevima.

Novi aluminijumski ram su testirali i svojim komentarima unapređivali fabrički Yamaha test vozači koji su nvi TMAX vozili na Yamaha test stazi. Cilj inženjera su tes vozači pretočili u stvarnost – novi TMAX je uz pomoć novog aluminijumskog rama koji je zamenio prethodni napravljen od čeličnih cevi je omogućavao da se TMAX na trkačkoj stazi ponaša kao sportski motocikl.

Novi ram se konstruisao pomoću posebne Yamaha tehnologije koji je omogućavao da novi i lakši ram ima odličan balans koji omogućava i odlične vozne karakteristike i udobnu vožnju. Ogibljenje je podešeno tako da u potpunosti koristi prednosti novog, aluminijumskog, rama.

Udobnost nije zaboravljena

Yamaha pri projektovanju druge generacije TMAX-a nije zaboravila na činjenicu da se skuter pre svega koristi kao urbano prevozno sredstvo. Iz tog razloga komfor i lakoća korišćenja skutera su bili neophodni sastojci novog modela. Bolja zaštita od vetra je bila samo jedan od aspekata povećanja komfora, a novitet je i dupla pregrada za rukavice umesto samo jedne, a zanimljiv detalj je i nova pregrada za odlaganje kartica za putarinu ili parking.

Vođa projekta TMAX 2008, je izjavio: “Uspeli smo da zadržimo zapreminu prtljažnog prostora, a da pri tome povećamo zapreminu rezervoara za 1l (ukupno 15l).”

Unapređenja na mašini

Vođa TMAX projekta, Taira, je objasnio: “Vodili smo opsežne diskusije da li menjati pogonski agregat. Međutim da bi smo povećali zapreminu morali bi smo fizički da povećamo agregat što bi dovelo do toga da i sam skuter postane veći i teži. Naš fokus je bio mala težina i bolja upravljivost. Povećanje mase ne bi pomoglo TMAX vozačima da se probijaju kroz gradske gužve pa je tako odlučeno da zadržimo agregat, koji smo dalje unapredili.”

Nova generacija agregata ima novu usisnu granu, novi izduvni sistem i novu kontrolu leptira gasa. Opruge kvačila su modifikovane tako da obezbeđuju bolje startno ubrzanje kako bi se još više olakšala ubrana vožnja TMAX-a. Novi ECU je, pored dodatno poboljšanja performansi, obezbedio da agregat zadovoljava EU3 standarde.

Novi agregat je zamenio sistem ubrizgavanja goriva pa uz pomoć digitalnog ubrizgavanja goriva i povećanog kompresionog odnosa na 11:1 proizvodi više nego dovoljno snage za agresivna ubrzanja i laka obilaženja. Pogonski agregat ima interno ugrađeno balans vratilo koje obezbeđuje veoma miran rad. Paralelni dvocilindar zapremine 499ccm proizvodi 32kW (44KS) pri 7500ob i 46Nm pri 6500ob.

Osnovne promene na modelu za 2008:

Ram:
1. Novi aluminijumski ram.
2. Sportskiji izgled.
3. 15″ prednji točak.
4. Četvoroklipna prednja kočiona čeljust.
5. Podesiva ručica kočnice.
6. Novi sistem otvaranja sedišta.
7. Nova instrumentacija.

Motor:
1. Promena konfiguracije.
2. Novi izduv.
3. Promenjeno podešavanje kvačila.
4. ECU je promenjen.

T-MAX ABS – 2008

Motor

Napred nagnuti paralelni DOHC dvocilindar.

Zapremina

499.0cc

Prečnik x hod

66.0 mm x 73.0 mm

Kompresioni odnos

11:0 : 1

Maksimalna snaga

32.0 kW @ 7,500 rpm

Maksimalni moment

45 Nm 4.6(kg-m @ 6,500 rpm

Podmazivanje

Dry sump

Ubrizgavanje

Electronic Fuel Injection

Paljenje

TCI

Starter

Električni

Prenos

V-Belt Automatic

Prednje vešanje

Teleskopska viljuška

Hod

120 mm

Zadnje vešanje

Swingarm

Hod

116 mm

Prednja kočnica

Hydraulic dual disc, Ø 267 mm

Zadnja kočnica

Hydraulic single disc, Ø 267 mm

Prednji točak

120/70-15

Zadnji točak

160/60-15

Dužina

2,195 mm

Širina

775 mm

Visina

1,445 mm

Visina sedišta

800 mm

Međuosovinsko rastojanje

1,580 mm

Klirens

125 mm

Težina (mokra)

221 kg /ABS225 kg

Zapremina rezervoara

15.0 litres

 

Ostaje samo da vidimo kako će kupci prihvatiti novu generaciju TMAX-a, odnosno da se ustanovi kako konkurencija u vidu BMW C600/C650 i Aprilie SRV 850 parira referentnom sportskom maksi skuteru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here