Početna Tekstovi Znacajni automobili i motocikli Yamaha T-MAX: Mitsko biće – pola skuter, pola motocikl

Yamaha T-MAX: Mitsko biće – pola skuter, pola motocikl

0
15301

Planiranje TMAX-a

Tim za planiranje novih proizvoda Yamaha Motor Europe je već sredinom 90-tih godina proteklog veka uočio naznake promena na moto tržištu (a što je BMW tek sada shvatio, najavivši svoj skuter), tj. želju vozača da se bez mnogo napora transportuju u urbanim uslovima, a da i pored toga poseduju upravljiv i veoma brz dvotočkaš.

Maksi skuteri su do tada imali jednocilindrične agregate zapremine u opsegu od 250 do 400ccm, a koji su se uglavnom prodavali u zemljama kao što su Italija, Francuska, Španija – gde su skuteri čest izbor prevoznog sredstva.

Image Yamaha je zaključila da vozači tih skutera zapravo žele bolje performanse i vozne karakteristike, na kakve su navikli vozači motocikala. To je bio razlog započinjanja Yamaha T-MAX projekta čiji je cilj bio razvoj najboljeg skutera do tada. Na TMAX projaktu je sarađivano sa dizajnerskom kompanijom ELM Design, sa kojom Yamaha često sarađuje na svojim projektima, kako bi se koncept najboljeg maksi skutera iz ideje pretvorio u konačni proizvod.

Na razvoju T-MAX modela su podjednako bili angažovani kadrovi iz Yamaha Europe i Yamaha Japan odeljenja:

Sven Ermstrang, Direktor odeljenja za planiranje proizvda Yamaha Motor Europe, je imao filozofiju da novi skuter mora pružiti više uživanja, više performansi i više zabave u vožnji, ali da mora biti podjednako upotrebljiv u gradskim uslovima eksploatacija kao i na dugim turama sa saputnikom.

Toshiyuki Suzuki, jedan od ključnih inženjera u Yamaha Motor Japan odeljenju i direktor tehničkog dela T-MAX projekta je imao cilj da razvije nova tehnička rešenja koja kombinuju performanse motocikla srednje klase i udobnost skutera. Suzuki je bio odgovoran za dizajn potpuno novog rama velike čvrstine sposobnog da koristi točkove većeg prečnika i da smesti potpuno novi redni dvocilindraš zapremine 500ccm i odgovarajući CVT menjač.

Akihiko Tanaka, Predsednik ELM Design evropskog odeljenja, je bio zadužen za dizan novog skutera. Njegova ideja je bila da se dizajnira zanimljiva mešavina skutera i motocikala, sa snažnim i upečatljivim linijama. Dizajn je, po njegovim rečima, u isto vreme morao da bude “čist” i rafiniran.

Prvi TMAX je bio prekretnica 

Kada je TMAX predstavljen 2000. godine, bio je to skuter koji je potpuno redefinisao tržište skutera i taj model i danas važi za referentni skuter u klasi maksi skutera. TMAX je prvi skuter koji koristi ram konstruisan na način na koji se to radi kada su u pitanju motocikli – što je značajno doprinelo da je TMAX do sada prodat u skoro 100.000 primeraka (samo u Evropi).

Image

Naoki Segawa je prilikom predstavljanja druge generacije TMAX modela izjavio: “Napraviti tako uspešan model zahteva mnogo brižljivog planiranja. Sasvim sigurno nije bilo lako. Lično, mislim da je daleko teže raditi na unapređenju ovako uspešnog i odlično projektovanog proizvoda kakav je TMAX.

Imali smo dosta razgovora kada smo počeli da projektujemo novu generaciju modela TMAX. Cilj tih diskusija je bio da odlučimo u kom pravcu će ići razvoj nove generacije. Neki su želeli još radikalniji kurs – bliži motociklu, dok su drugi želeli da novi TMAX nudi više udobnosti i bolju zaštitu od vetra. Na kraju smo pronašli najbolji kompromis između tih krajnjosti.

T-MAX ABS – 2001

Motor

vodeno hlađeni, DOHC

Zapremina

499.0cc

Prečnik x hod

66.0 mm x 73.0 mm

Kompresioni odnos

10.0 : 1

Maksimalna snaga

29.4 kW @ 7,000 rpm

Maksimalni moment

45.8 Nm 4.67(kg-m @ 5,500 rpm

Paljenje

TCI

Starter

Elecktrični

Prenos

V-Belt Automatic

Prednje vešanje

Teleskopska viljuška

Hod

120 mm

Zadnje vešanje

Swingarm

Hod

120 mm

Prednja kočnica

Disc, Ø 282 mm

Zadnja kočnica

Disc, Ø 267 mm

Prednji točak

120/70-14

Zadnji točak

150/70-14

Dužina

2,235 mm

Širina

775 mm

Visina

1,410 mm

Visina sedišta

795 mm

Međuosovinsko rastojanje

1,575 mm

Klirens

140 mm

Zapremina rezervoara

14.0 l

 

Maksi skuter: kombinacija performansi i komfora

U transportnoj industriji kao celini, a posebno kada su u pitanju motocikli novi “lejaut” pogonskog agregata se jako retko pojavljuje. T-MAX je predstavio prvi serijski četvorotaktni paralelni položeni dvocilindar. Ovaj novi format pogonskog agregata je idealan za skutere zato što poseduje nisko težište. Loša strana ovog dizajna je da je klasičan ram skutera jako teško uklopiti sa ovakvim tipom pogonskih agregata zbog velikih dimenzija “glave” u kojoj se nalaze veliki ventili neophodni za ovakvu četvorotaktnu mašinu.

ImageKomandna tabla prve generacije (2004 TMAX)

Kada se na sve to doda i klasični menjač, međuosovinsko rastojanje postaje predugačko za ram skutera. Inženjeri Yamahe nisu želeli kompromisno rešenje kao što bi bilo korišćenje kaiša što se može videti kod manjih skutera. Umesto toga projektovali su izuzetno kompaktan menjač, tj. variomat koji deli kućište pogonskog motora.

TMAX je, jednom rečju rečeno, fuzija. Fantastična fuzija vrednosti koje nude motocikli i maksi skuteri – u potpunsti je prilagođen urbanim uslovima eksploatacije, ali se podjednako dobro snalazi na krivudavim magistralnim pravcima kao i u najbržoj traci autoputa. Ovakav miks sposobnosti su razlog zašto zapravo nije bilo iznenađenja kada je T-MAX naišao na odličan odziv kupaca i pored vrlo “jake” cene.

Druga generacija TMAX-a donosi još unapređenja čime se kvaliteti ovog skutera dižu na još viši nivo. Novi TMAX je lakši za 5kg, aerodinamičniji, a dvocilindar zapremine 499ccm proizvodi još više snage. Uporedo sa time, udobnost i ciklistika su doživeli unapređenja što se pozitivno odrazilo na agilnost u gradskim gužvama, ali i na svakodnevnu upotrebnu vrednost gledanu kroz prizmu svih parametara uključujući i ekološki (niža potrošnja i štetne emisije).

Druga generacija TMAXa se odlikuje novim dizajnom prednjeg svetla, novim izgledom izduvne grane i još kompaktnijim dizajnom. Dizajn ne samo što je svrsishodniji već je i estetski unapređen uvođenjem komponenti koje nedvosmisleno vuku svoje korene sa sportskih i supersportskih mašina.

ImageKomanda tabla druge generacije (2011 TMAX)

Novi model se odlikuje i novom instrumentacijom, koja pruža sve bitne informacije vozaču na veoma pregledan način. Tri pokazivača integrišu analogni brzinomer, pokazivač količine goriva u rezervoaru, temperaturu i digitalni časovnik.

Image

 

Druga generacija TMAX je donela i neka sitna unapređenja koja su značajno povećala upotrebnu vrednost ovog skutera: još jedan pretinac za rukavice (ispod leve ručice upravljača), a nove šarke na sedištu omogućavaju lakše otklučavanje i zaključavanje.

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here