Početna Tekstovi Auto-Moto Izveštaji SEAT predstavio svoj najveći SUV model – Tarraco

SEAT predstavio svoj najveći SUV model – Tarraco

0
326

U organizaciji SEAT Srbija imali smo priliku da isprobamo šta se nudi u aktuelnoj gami SEAT SUV modela, a sa posebnim akcentom na najmlađeg i najvećeg člana u terenskom asortimanu – Tarraco.

Domaći zastupnik za SEAT vozila, Porsche SCG, je iskoristio jedan jedini sunčani dan u maju i upravo tada upriličio radni dan za domaće novinare, koji su imali priliku da isprobaju šta nude vozila iz SUV palete modela ovog proizvođača.

Najmlađi, ali i najveći model u ponudi, Tarraco, koji je svoju premijeru na domaćem tržištu imao na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu, je bio u fokusu ove „radne akcije“. Na raspolaganju su bili modeli sa 2.0 TDI pogonskim agregatom u kombinaciji sa 4Drive pogonom, u verzijama sa 5 i 7 sedišta.

Seat je Tarraco najavio još prošle godine, a za naziv modela je odabrano drevno ime katalonskog grada Taragona što je u skladu sa sada već tradicionalnim načinom imenovanja španskog (katalonskog) brenda. Upravo u jednom takvom automobilu smo imali priliku da odvezemo reprezentativnu rutu koja nas je od Beograda autoputem vodila na Frušku Goru gde smo imali prilike da Tarraco provozamo po mešavini magistralnih i regionalnih puteva koji verovatno i najbolje odslikavaju drumove po kojima će se Tarraco najčešće i kretati.

TDI, DSG i 4Drive tehnološka rešenja su okosnice uspeha Volkswagen Grupe u proteklih 10-15 godina, pa je sasvim razumljivo zašto se očekuje da kupci nastave sa izborom upravo ovako motorizovanih modela. Tih i prilično snažan pogonski sistem je istovremeno i veoma ekonomičan, a činjenica da smo automobil delili sa još dva novinara je obezbedila da isprobamo i kako je biti za volanom, a i kako je biti putnik na suvozačkom mestu ili na zadnjoj klupi. Zanimljivo, upravo ona deonica puta kada smo sedeli na zadnjoj klupi je bila i najzanimljivija jer tek kada ste „voženi“, tada ste u prilici da se u potpunosti skoncentrišete na fine detalje kao što je kvalitet ogibljenja, prostor za noge/ramena/glavu ili raspoloživost priključaka što je u današnje vreme apsolutni imperativ jer ko nije „onlajn“ i ne postoji, jelte.

Vožnja se može dešavati i ako ste putnik u trećem redu, gde su opciono na raspolaganju još dva sedišta – za kupce koji imaju malo veću porodicu.

Enterijer je tipično SEAT rešenje zasnovano na generičkim VW komponentama, ali i pored toga, primetan je španski „šmek“ koji sigurno ima svoje poklonike. Volkswagen raspored kontrola, način na koji se upravlja sistemima i kako su pokazivači realizovani je verovatno jedan od najboljih koji se mogu naći na tržištu.

Treba istaći i da je ogibljenje vrlo dobro podešeno, te da akustična izolacija nudi prilično bešumnu vožnu na tipičnim autoput brzinama (140-150).

Novinarima su bili na raspolaganju i drugi modeli iz ponude – Arona i Ateca, gde je Arona bila prisutna u FR verziji, dok je Ateca pored tipičnog TDI modela bila ponuđena i sa 1.5 TSI pogonom, kao i u CUPRA varijanti. U povratku smo vozili upravo novi 1,5 litarski TSI benzinac sa 150KS koji je ponudio prilično razumnu potrošnju pri 140. Ukoliko tražite razumnu potrošnju bilo goriva, bilo pneumatika ili kočnica – onda nemojte gledati u pravcu Ateca CUPRA modela jer to nije cilj ovog vozila. Ateca CUPRA je brutalno brza i to nije potrebno isticati, ali povišeno ogibljenje nekako još više ističe performanse jer je svaka krivina daleko zanimljiviji doživljaj nego da ste u tipično niskoj karoseriji sportskih automobila.

SEAT je iskoristio priliku da promoviše i svoj električni trotinet koji će biti dostupan po ceni od 75.000 RSD. Naša je pretpostavka da će ovaj trotinet bili idealni „dodatak“ kupcima Tarraco modela jer ogromni prtljažni prostor koji ovaj model nudi prosto ne „oseća“ prisustvo sklopljenog trotineta, koji je u evropskim metropolama uveliko postao svakodnevni transportni izbor velikog broja ljudi.

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here