Opelova premijera – Grandland X Hybrid4

0
178

Opel je predstavio svoj prvi plag-in hibridni model, Grandland X Hybrid4. Ovaj kompaktni SUV ima benzinsko-električni pogon ukupne snage 300KS.

Automobil koristi PHEV pogonski sistem koji je razvila PSA grupa, u kojem se kombinuju 1,6 litarski Puretech benzinski motor od 200KS i dva električna agregata od po 110KS. Za njihovo napajanjе koristi se litijum-jonska baterija kapaciteta 13,2kW.

Prednji motor integrisan je u osmostepeni automatski menjač, a drugi je na zadnjoj osovini i uključuje se na zahtev vozača, kada ovaj Grandland postaje vozilo sa pogonom na svim točkovima.

Isti sistem koriste još neka vozila iz PSA grupe na platformi LMP2, uključujuči DS 7 Crossback E-Tense 4×4, a naći će se i u Peugeotu 508 i 508 SW, Peugeotu 3008 i Citroenu C5 Aircross.

Ovaj pogon omogućava vožnju na električni pogon u dužini od 50km, a Opel je saopštio da baterija može da se napuni za manje od 2 sata korištenjem kućne jedinice snage 7,4kW. Automobil raspolaže i tehnologijom rekuperacije energije kočenja. Podaci o performansama još nisu objavljeni, a PSA je ranije saopštio da ovaj pogon emituje 49g/km CO2.

Opel nudi ovaj automobil uz mogućnost korištenja servisa Free2Move, sa pristupom za 85.000 stanica za punjenje baterija širom Evrope. Navigacioni sistem obuhvata funkciju planiranja putovanja i pronalaženja ovih stanica. Grandland X Hybrid4 ima i najnoviju verziju Opelovog telemetrijskog servisa.

Opel planira da ponudi elektrifikovane verzije svih modela iz svog kataloga do 2024. godine. Veći automobili imaće hibridni pogon, a manji će se praviti u potpuno električnim verzijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here